KOS, KOS: Matmor Helga Presthus beskriver Herkules som en ordentlig kosekatt. Foto: Privat

Herkules er en av Norges eldste katter: Lever på kokt sei og kjærlighet

Når katten går inn i sitt 23. år, er det ikke rom for diskusjoner om menyen: Herkules spiser kokt sei. Ferdig mjaua.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Han sluttet å spise kattemat for mange år siden. Da han skjønte at det var mulig å få fisk ville han ikke ha noe annet. Var det en dag uten kokt sei i matskåla ble det så mye mjauing at vi ikke kunne gi ham noe annet, sier matmor Helga Presthus til VG.

VG i 2008: Katten Tom er død - 30 år gammel

Hun legger ikke skjul på at det er katten som er sjef i huset på Vestnes ved Romsdalsfjorden. Og sjefen bestemmer at det også skal koses mye, noe menneskene i huset synes er helt OK.

IKKE FISK? Da blir det bråk. Mjaaaau! Foto: PRIVAT

Berømt: Denne katten tar betalt for «selfies»

Katter regnes som seniorer etter fylte syv år, ifølge Vestnesavisa, som først skrev om Herkules (22).

Ifølge «katteår-kalkulatoren» svarer Herkules’ alder til 105 menneskeår.

Herkules kom til familien Presthus i 1994, den gangen sønnene i familien var ett og tre år gamle.

I dag er Michael 26 år og Kristoffer 23, og hver gang de kommer hjem til barndomshjemmet er katten det første de spør etter.

– Guttene har alltid vært veldig glade i ham. Vi er glade i ham alle sammen, så Herkules har han fått mye kos og kjærlighet hele livet, forteller matmor Helga Presthus.

Da Herkules kom til dem som liten kattunge, hadde familiens forrige katt akkurat blitt påkjørt.

Fikk du med deg? Johanna (27) tok med katten på Norges-ferie

SOFAKOS: Helga og Herkules med avisen. Foto: PRIVAT

Herkules var også nær ved å miste livet i trafikken da han var liten.

– Det var en bil som sneide borti ham like ved der vi bor. Han haltet en stund, men kom seg etter hvert. Han var smidigere den gangen enn nå, forteller Helga.

Det har stadig vært noe med Herkules og biler.

En gang hadde han gjemt seg i gjemte seg i motorrommet da matfar skulle ut med bilen. Plutselig fikk Herkules nok av turen, og hoppet ut i fart. Det ble en skremmende opplevelse for både katt og eiere.

Husker du? Katter arvet over tre millioner

PÅ TAKET: Før i tiden var Herkules høyt og lavt. Foto: PRIVAT

I sine unge år var Herkules ofte på vandring i nabolaget. Gjerne over til nærmeste nabo, hvor han visste at det også alltid vanket fersk fisk og mye kos.

Da Herkules var en ungdom på fem-seks år, ble en av turene hans ekstra lang. Familien Presthus skulle på ferie, og katten skulle være hos Helgas foreldre på Kjellbotn, syv kilometer unna.

Men Herkules ville hjem, og la ut på vandring.

Hverken besteforeldrene på Kjellbotn eller familien på Vestnes visste hvor det var blitt av ham, og det ble felt mange tårer i de tre månedene katten var borte.

– Men plutselig en dag dukket han opp hjemme hos oss igjen, sulten og sliten. Det var stor gjensynsglede både blant mennesker og dyr, forteller Helga.

Åtte liv igjen: Booger skutt med armbrøst

PERLEVENNER: Men Sofus ved at Herkules (t.v.) er sjefen. Foto: Privat

For fem år siden kom også hunden Sofus inn i familien. En Jack Russel-terrier. Da var Herkules raskt ute med å vise hvem som var sjefen.

Med fresing og skarpe klør satt han hunden på plass. Og så fort Sofus skjønte det, ble de perlevenner.

Nå deler de vannskål, og Herkules sørger for at det alltid er friskt vann til de firbente i familien.

BESTE STED I HUSET: Kleskurven på badet. Foto: Privat

Det skal fylles opp nytt vann hver morgen, og så fort matmor og matfar kommer hjem fra jobb om ettermiddagen. Hvis ikke blir det høylytt, misfornøyd, mjauing.

– Han er litt sær. Skal ha ting på sin måte, ler Helga Presthus.

Herkules’ måte er blant annet å legge seg på fanget og kose, når det kommer voksne folk i huset. Men kommer det barn, trekker han seg unna.

Favorittstedet hans når han er alene hjemme, er kleskurven på badet. Han liker også å slappe av i solen.

– Det blir mye avslapning nå. Han orker ikke så mye lenger. Turene blir som regel ikke lenger enn ned til innkjørselen og tilbake igjen.

Om natten ligger han kurven sin i uthuset. Men om morgenen vil han inn til familien, så klokken seks mjauer han utenfor soveromvinduet og vekker de som er inne.

Da vil han ha kos igjen. Og en ny porsjon med kokt sei.

USA: Scooter ble enda eldre

Veterinær: Må ha et godt liv

– Når katten har blitt så gammel, har den nok hatt et godt liv, sier klinikksjef ved Universitetsdyresykehuset, NMBU Åshild Roaldset.

Ifølge Roaldset er det ikke helt uvanlig at katter blir opp imot 20 år gamle, men sjeldent at de blir over 20.

– Vi ser en del katter på rundt 16 år, men da er de gamle. De regnes gjerne som geriatriske når de er over 14, sier hun.

Katten Herkules har fått mye kos i sitt liv. Veterinæren kan likevel ikke fastslå at kosen har hatt betydning for at akkurat denne har blitt en god del eldre enn det som er vanlig for katter.

Men hun snur på det:

– Vi vet at stress reduserer livslengden for mennesker. Vi tror det samme gjelder for katter. Katter som ikke har det bra har også en tendens til å flytte. Trives de ikke, finner de seg bare en annen familie, sier hun.

Lær deg kattespråket: Hva betyr det når katten blunker til deg?

Oppdrar eierne

For å gi katten et langt og sunt liv, er det viktig å beskytte dem for farer, og sørge for at de får et godt og optimalt kosthold, mener veterinæren.

– Det er for eksempel lettere for en katt å bli påkjørt etter at det er blitt mørkt, enn om dagen. Hvis du bor ved en trafikkert vei, reduserer du risikoen betraktelig ved å holde katten inne om natten, sier hun.

Det er også viktig å gi utekatter ormekurer, vaksine, og sørge for at de får riktig kosthold og vern mot vær og vind.

– Fra naturens side har katten spesialisert seg på å spise mus. Da får den i seg både kjøtt, blod, mageinnhold og bein den kan fordøye. Det finnes også mye kommersiell kattemat som sørger for at den får i seg alle næringsstoffene den trenger. Katter bør ikke bare spise fisk.

– Men Herkules har nesten bare spist kokt sei de siste årene, og lever tilsynelatende godt med det?

– Han spiser sannsynligvis andre ting ute. Men dette er helt typisk katter: De er veldig flinke til å oppdra eierne sine til å gi dem akkurat det de vil ha, sier Åshild Roaldset.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder