PÅRØRENDE: Synnøve og Knut Nilsen mistet datter, barnebarn, svigersønnen og hans foreldre i fergebrannen. Her står de ved graven på Høybråten kirkegård. Foto: Helle Gannestad VG

Synnøve og Knut mistet fem av sine kjære: Ber om ro rundt «Scandinavian Star»-saken

Synnøve og Knut Kindberg Nilsen som mistet fem familiemedlemmer i «Scandinavian Star»-brannen, ber nå om ro rundt saken.

 • Anne Stine Sæther
 • Eirik Røsvik

Artikkelen er over fire år gammel

NOK NÅ: Synnøve Kindberg Nilsen orker ikke alle påminnelsene om familiens store tragedie. Hun og ektemannen Knut ber om ro til å sørge. Det er nok nå, sier hun etter at Scandinavian Star-saken ble henlagt tirsdag. Foto: Helle Gannestad VG

Paret ber om fred for å komme seg videre, 26 år etter tragedien som rammet dem så hardt.

– Vi orker ikke å se den brennende båten på tv eller i aviser flere ganger i uken. Det kommer aldri til å komme noe ut av av dette allikevel. Det er for mange som har fått penger og dratt nytte av det. Saken har blitt motarbeidet hele tiden, nesten fra dag en, sier Synnøve Kindberg Nilsen.

Tirsdag henla politiet i Oslo saken på grunn av mangelen på bevis. Etterforskningen ble gjenopptatt sommeren 2014 og det er brukt store ressurser på den 26 år gamle mordbrannsaken.

Synnøve Kindberg Nilsen og ektemannen Knut mistet datteren, barnebarnet, svigersønnen og hans foreldre i tragedien. For tre år siden fortalte de historien sin til VGs lesere. Da håpet de at en ny etterforskning kunne gi svar på hvem som tente på fergen.

Se VGs spesial : Mysteriet på «Scandinavian Star»

Slik er det ikke blitt og nå oppforder Synnøve og Knut alle involvert til å gi etterlatte fred.

– Saken kommer igjen og igjen. Mandag så vi et tv-program der de viste bilder fra brannen, blant annet fra lugarene. Vi så babysko som lignet veldig på vårt barnebarn Bethina sine sko og at de bar ut 4 voksne kister og en barnekiste. Vi fikk nesten sjokk. Det satte oss langt tilbake igjen og var grusomt. Vi gikk oppe og gråt nesten hele natta. Nå orker vi ikke mer. De bør slutte nå. De kommer aldri til på finne dem som gjorde det allikevel, sier Synnøve Kindberg Nilsen.

Se VG-intervjuet med Synnøve og Knut fra 2013.

Det er mangelen på bevis som førte til at politiet tirsdag henla «Scandinavian Star»-saken. Allerede i dag drar Terje Bergsvåg fra Stiftelsen Ny etterforskning av mordbrannen «Scandinavian Star» til Danmark for å snakke med flere nye vitner. Bergsvåg og Stiftelsen har ingen planer om å trappe ned arbeidet med saken.

Oslo Politimester Hans Sverre Sjøvold beklager sterkt at det han beskriver som to års omfattende etterforskning drevet av et genuint ønske om oppklaring, ikke har ført til en tiltale.

– Jeg synes det er høyst beklagelig at vi ikke finner en gjerningsmann. Vi har etter beste evne forsøkt å kartlegge faktum i saken. Men det er krav om bevis og bevisrekken holder ikke til å reise tiltale. Samtidig mener jeg at vi har gitt en god del nye svar, sier Sjøvold.

Den uoppklarte fergebrannen kostet 159 liv natt til 7.april i 1990. En stor gruppe overlevende og etterlatte har i årene etter levd med at saken aldri har fått en oppklaring. Det har vært tungt.

KLARE FOR TUR: Her venter Svein Erik Fastengs foreldre og søster på å få kjøre ombord i «Scandinavian Star». Foto: Privat

Svein Erik Fasteng mistet hele sin nærmeste familie i brannen på «Scandinavian Star». I går spurte hans syv år gamle sønn: – Pappa! Har de tatt hans om tent på? – Svaret er nei og det synes jeg er et guffent svar å gi ham, sier Svein Erik.

Han opplever at henleggelsen ikke bringer ham en eneste milllimeter nærmere svaret på hva som skjedde ombord på fergen som seilte fra Oslo med mor, far, søster, nevø og bestemor ombord om kvelden 6.april 1990. Selv hadde han gitt farmor sin billett. Farfar var nettopp død. Hun hadde godt av en hyggelig tur med familien. Alle fem kom hjem i kister og livet til 25 år gamle Svein Erik ble aldri som før.

Svein Erik Fasteng hadde godtatt svaret hvis politiet hadde sagt at denne saken kommer vi ikke til å oppklare.

INGEN SVAR: Svein Erik Fasteng opplever ikke at han er kommet noe nærmere et svar på hva som skjedde på fergen der hele hans nærmeste familie omkom. Foto: Terje Bringedal VG

– Hvis de sier at denne saken er de ikke i stand til å løse, hadde jeg godtatt det. At den verste mordbrannen vi har hatt ikke er oppklart, er en falitterklæring. Men jeg hadde respektert avgjørelsen hvis den hadde vært bedre begrunnet enn nå. Gi meg rene ord, så godtar jeg det, sier Fasteng, som også håpet på en avklaring rundt den eneste som har vært mistenkt i saken, danske Erik Mørk Andersen.

Les også: Tabbe på tabbe i jakten på brannstifteren

Inger Brønnum mistet datteren (5), samboer og de to stebarna i brannen. Hun sier de stadige påminnelsene om saken er en enorm psykisk belastning.

– Jeg håper saken lukkes. Jeg orker ikke mer. Saken har vært halt ut i 26 år. Det er mange flere enn meg som sliter med at denne saken aldri blir avsluttet. Jeg får uansett ikke mine tilbake, sier Brønnum.

Etterforskningsleder Terje Beckman Dahl sier at mandatet har avgrenset etterforskningen til brannforløp og eventuelle økonomiske motiver.

– Hadde det kommet frem opplysninger som hadde gjort det naturlig å se nærmere på Erik Mørk Andersen eller andres bevegelser, hadde vi selvsagt gjort det, sier etterforskningsledere som har opplevd den 26 år gamle brannsaken som svært spesiell.

– Denne saken har jeg med meg for resten av livet. Den er spesiell og vi har etterforsket med ydmykhet og respekt, sier politioverbetjenten.

Fra v: Politioverbetjent Terje Bechmann Dahl har ledet etterforskningen av «Scandinavian Star»-saken. Jan Harsem har ledet støttegruppen for etterlatte og overlevende i en årrekke. Han vurderer om henleggelsen skal påklages. Foto: Frode Hansen VG

Jan Harsem som har ledet Støttegruppen for etterlatte og overlevende i to tiår, er selv overlevende etter fergekatastrofen. Han mistet sin gravide kone og berget selv sønnen på 2 år ut av det brennende skipet. Harsem skal sammen med styret i støttegruppen og bistandsadvokatene vurdere om henleggelsen skal klages inn til Oslo Statsadvokatembete.

– Jeg tror politiet på at de har hatt en genuin interesse i å finne svar. Samtidig ser jeg tydelig hva et stramt mandat har ført til. Det er fortsatt prosjekter som ikke er avklart, det var etterforskningsprosjekter rundt konkrete personer som aldri ble avsluttet. Jeg savner også avhør av vitner blant annet på innsiden av redermiljøet som jeg mener kunne hatt viktige opplysninger, sier Harsem.

Mer om

 1. Scandinavian Star

Flere artikler

 1. VG mener: Sluttstrek for «Scandinavian Star»

 2. Stortingets Scandinavian Star-kommisjon avviser sabotasje

 3. Stortingets Scandinavian Star-kommisjon avviser sabotasje

 4. «Scandinavian Star»-gransking får hard kritikk

 5. 30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star

Fra andre aviser

 1. Politiet om Scandinavian Star: Ingen bevis for flere brannstiftere

  Aftenposten
 2. Politiet: Ikke grunnlag for siktelser etter Scandinavian Star-brann

  Bergens Tidende
 3. Tre ukers klagefrist på Scandinavian Star-henleggelse

  Bergens Tidende
 4. Scandinavian Star: - Ingen holdepunkter for sabotasje

  Aftenposten
 5. Scandinavian Star-gransking får hard kritikk

  Bergens Tidende
 6. Støtteforening: Dansk politi etterforsker «Scandinavian Star»-brannen

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no