VIL HJELPE ANDRE: June Holm og Andrea Voll Voldum oppretter stiftelse for kvinner som har blitt voldtatt. FOTO: Espen Solli

Oppretter stiftelse for voldtektsofre

June Holm og Andrea Voll Voldum vil bidra til å fjerne stigamet rundt skyld og skam i forbindelse med voldtekt. Nå oppretter de en egen stiftelse.

Artikkelen er over tre år gammel

Andrea Voll Voldum (22) anmeldte gjengvoldtekt, men ble ikke trodd i retten. June Holm (26) måtte fire runder i retten før mannen som voldtok henne ble dømt. Nå oppretter de to en stiftelse som heter «Vi tror deg».

VG-kommentar: Voldtektssaken som opprører Norge

I fjor sommer møttes de under demonstrasjonen «Rettsikkerhet for kvinner» i Oslo. Der holdt blogger June Holm en appell, hvorpå hun og Voldum ble introdusert for hverandre.

– Historiene våre gjør at vi forstår hverandre. Ikke lenge etter at vi ble kjent fant vi ut at vi satt med de samme drømmene og målene, sier Holm.

– Inspirert av støtten

Kvinnene forteller om et spesielt vennskap og felles engasjement for personer i samme situasjon.

– Hver dag siden har vi snakket om hva vi kan gjøre for å hjelpe andre som har blitt utsatt for voldtekt, sier Holm.

Kort tid etter det første møtet foreslo Voldum at de to skulle opprette en stiftelse.

– Ikke lenge etter det første møtet, spurte jeg June om hun ville være med og grunnlegge en stiftelse. Nå har vi jobbet med dette sammen siden vi møttes.

I dag lanseres nettsiden til stiftelsen som skal hete «Vi tror deg». Inspirert av skiltene fra demonstrasjonen som lød budskapet «Jeg tror deg».

– Vi mener det er sterkt, tydelig og viktig. Dette er inspirert av støtten som vi ble vist under demonstrasjonene, sier Holm.

Les også:Kripos hyller «Skam»-Noora

Ønsket ikke kronerulling

Flere har foreslått kronerulling for Voldum siden hun sto frem i media. Det vil hun ikke ha.

– Jeg ønsker ikke penger til egen sak, men heller til å kunne hjelpe andre og få til noe større. Jeg tror at vi med vår åpenhet allerede har hjulpet mange, og dette vil vi fortsette med, sier Voldum.

Les også: Den mørke hemmeligheten

Gjennom stiftelsen ønsker de to å knytte seg til et team av politi, advokater og psykologer som kan bistå personer som er blitt utsatt for overgrep.

NÆRT VENNSKAP: June Holm og Andrea Voll Voldum har hatt kontakt hver dag siden de ble kjent. FOTO: Espen Solli

– Jeg fortalte Andrea at min største drøm er å starte et senter der man blir møtt med trygghet, støtte og hjelp til å komme seg videre etter voldtekt, sier Holm.

Stiftelsen som blir offentliggjort søndag er foreløpig en forlengelse av initiativet, men de håper å være operative med et team av fagfolk snart.

– Det vi kan vise til nå er bare en liten start, men vi håper det ikke tar lang tid før vi har kontor og besøks-sted. Vi vil etter hvert også søke etter ansatte som er psykologer og eksperter på traumer, forteller Voldum.

I tillegg vil de skape engasjement i sosiale medier med blant annet holdningskampanjer.

Vil fjerne stigmaet rundt skam og skyld

Hensikten med Vi Tror Deg-Stiftelsen er ifølge Voldum at alle skal føle seg sett og hørt.

– Vi ønsker å bli dem som setter voldtekt på dagsorden, fjerne skam og skyld, samt være den beste informanten innenfor problematikken på sikt, sier Voldum.

– Vi skal forebygge voldtekt, avdekke seksuelle forbrytelser og overgrep, styrke rettssikkerheten og ivareta voldtektsofre og deres pårørende. Vi vil også jobbe kontinuerlig med å fjerne stigmaet rundt å føle skam og skyld, samt få mer åpenhet rundt seksuelle forbrytelser, sier Holm.

Dixi: Møt dem med åpenhet

Sosionom i ressurssenteret Dixi, Lisa Arntzen, ønsker stiftelsen til Voldum og Holm velkommen, selv om formålet til deres stiftelse ser ut til å oppfylle mye av den sammen funksjonen som hennes organisasjon.

– Det er bra med flere som engasjerer seg og kommer på banen, det er nok lidelse i verden til at det er plass til flere hjelpeorganisasjoner sier Arntzen. Hun har følgende råd til jentene.

– Ta kontakt med andre som jobber i feltet og vær ærlige på hva som er deres kompetanse og ikke, sier Arntzen som oppfordrer fagfolk til å møte jentene med åpenhet.

– Hjelp dem med den kompetansen dere har, ikke gjør det til en konkurranse eller møt dem med skepsis fordi de er unge og uerfarne, sier hun og legger til.

– Vi blir så innmari mye bedre om vi kommer sammen, det har en mye større effekt, sier Arntzen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder