TRØST: Monika Tjåland og et av hennes barn.
TRØST: Monika Tjåland og et av hennes barn. Foto: Privat ,

Bygda hjalp Monika (37) med å betale for medisinen

INNENRIKS

Da den gravide trebarnsmoren Monika Tjåland fikk kreft, trådde hele bygda til  for at hun skulle få medisinen hun trengte.

Publisert:

Familien, med tre sønner på 4,7 og 8 år, fikk vite at Monika hadde føflekkreft i 2013. Den ble operert bort, men året etter oppdaget legene at den hadde spredt seg for andre gang. Da var trebarnsmoren gravid i 26. uke.

– De fant en svulst på den ene lungen, og bestemte seg for å sette i gang fødselen i uke 35. Datteren vår ble født 29. januar, og rett etterpå ble Monika sendt til operasjon i Bergen, sier Monikas ektemann, Ole Anton Liverud (36).

Det var NRK som først skrev om familien.

Les også: Tone (51) får ikke livsforlengende medisin fordi den er for dyr.

Fant nye svulster

Få måneder etter operasjonen fant de to nye svulster. Kreften hadde spredd seg på nytt. Nå kunne den ikke opereres bort lenger. I stedet fikk Monika begynne på medisinen Ipilimumab, men det viste seg at den ikke hadde virkning på henne.

Like etter ble den banebrytende kreftmedisinen Opdivo, godkjent i Norge. Men siden den var såpass dyr, var den ennå ikke tatt i bruk av norske sykehus. Dersom familien ville at Monika skulle få medisinen, måtte de betale for den selv.

Prisen var 1,8 millioner kroner for to år – altså 900.000 kroner i året. Familien bestemte seg for at dette måtte de få til likevel.

– Den eneste muligheten vi hadde, var å betale for den selv. Vi hadde ikke alle pengene, men vi visste at vi måtte få det til, sier Liverud.

Kommentar: Norsk løsning på kreftgåten

Fikk hjelp fra bygda

Han sier de hadde sparepenger og forberedte seg på å ta opp lån.

– Det endte med at vi fikk hjelp fra en støttegruppe som ble opprettet i bygda som samlet inn penger, samtidig som vi fikk penger fra en annen støttegruppe, som var opprettet for en kreftsyk kvinne i Sogn.

Slik kunne familien kjøpe medisinen og få hjelp til å sette den på Kolibri Medical i Sandnes.

– Situasjonen vi var oppe i var absurd. Vi måtte gå ut i media og si at denne situasjonen vi er oppe i, den unner vi ingen andre å komme opp i. Vi måtte si fra for å legge press på Beslutningsforum og vi føler dette kan ha bidratt til å sette fart i prosessen, sier Liverud.

Les også: Falsk kreftmedisin solgt i Norge

Ble bedre da hun fikk medisinen

Bare måneder etter at Monika hadde begynt å få medisinen privat, ble Opdivo godkjent for bruk i norske sykehus. Det skjedde på et ekstraordinært møte klokken 21.00 en onsdagskveld. Der bestemte de at Monika og andre som trenger medisinen, kan få den gratis.

Fredag har hun sin siste behandling på privat sykehus – og lille julaften den første på offentlig sykehus.

Etter at hun fikk medisinen, har formen blitt bedre og svulstene sluttet å vokse.

– Målet er at hun skal være mest mulig hjemme nå. Svulstene har hatt en enorm ekspansiv vekst før hun fikk medisinen, men etter at hun fikk den har de sluttet å vokse. Det er for tidlig å si noe om den eksakte virkningen, det vet vi mer om om en måned eller to, sier Liverud.

Reagerte på hemmelighold om kreftmedisin - nektet å forhandle med legemiddelgigant

Han mener det er et paradoks at man ikke får en medisin gratis når den er godkjent for bruk.

– Så lenge de godkjenner en medisin for bruk i Norge, så bør den også være refunderbar i det offentlige helsevesenet. Jeg skjønner at de må forhandle og at det handler om penger, hva samfunnet får igjen for at staten skal bruke såpass mye penger på medisinene, men uansett hvordan du vrir og vender på det så føles det veldig urettferdig når du havner oppi en sånn situasjon. Da blir det sånn at de som har penger, har råd til å kjøpe seg friske.Og det er helt feil i demokratiske velferds Norge.

Her kan du lese mer om