STORFINT BESØK: Torbjørn Røe Isaksen og Erna Solberg møtte skoleelever ved Marienlyst skole i Oslo. Foto: ,

Vil stoppe mobbing i barnehagene

Regjeringen skal skjerpe kampen mot mobbing også i barnehagene. – Naivt å tro at ikke mobbing også foregår blant de minste, mener barnhageledere.

  • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over fire år gammel

I dag inngikk Erna Solberg og Torbjørn Røe Isaksen nytt partnerskap mot mobbing med blant andre 2000 private barnehager som rommer 100.000 barn.

– Jeg er særlig glad for to ting: For det første har vi fått med oss de private barnehagene og friskolene i arbeidet. For det andre har barnehagene fått en mye tydeligere stemme, med at Private Barnehagers Landsforbund har kommet med i partnerskapet. Vi må tørre å snakke om mobbing også i barnehagene, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Les også: Har ventet lenge nok på regjeringens tiltak mot mobbing

– Må stå sammen mot mobbing

Det tidligere Manifest mot mobbing gikk ut ved nyttår, og er nå erstattet av et nytt Partnerskap mot mobbing. Partnerskapet vil vare fra 2016 til 2021.

Kunnskaps- og barnehageminister Røe Isaksen hadde fått med seg statsminister Erna Solberg til inngåelsen av partnerskapet på Marienlyst skole i Oslo fredag formiddag. Statsministeren understreker at kampen mot mobbing ikke er noe regjeringen kan vinne alene.

Les også: Utvalg med 100 forslag til tiltak

– Jeg er veldig glad for at så mange organisasjoner ønsker å stå sammen med oss i kampen mot mobbing. Vi kan ikke få til endring i barnehage og skole uten at de voksne som møter barn hver dag er med. I dette partnerskapet er både foreldrene, arbeidsgiverne, lederne og alle ansatte representert og jobber mot samme mål, sier statsminister Erna Solberg.

Røe Isaksen: Den største frykten er at datteren min blir mobbet i barnehagen

Forventer tiltak, ikke bare ord

Både forskere og ledere i barnehagene er åpne om at mobbing faktisk pågår blant barnehagebarna.

– Vi har lenge sett at mobbing foregår også i barnehagene. Det er naivt å tro noe annet. Derfor må vi styrke kunnskapen om dette. Forebygging- og kamp mot mobbing er et av våre viktigste mål. Derfor vil vi gjerne være partner med regjeringen i dette arbeidet, sier viseadministrerende direktør Jørn-Tommy Schelderup i Private Barnehagers Landsforbund til VG.

Lest denne? Bekymret for mobbing i barnehagene

TETTERE PÅ BARNEHAGEN: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fotografert nederst i sklia på Margarinfabrikken barnehage i Oslo da hans egen datter startet der. Foto: Fredrik Solstad , VG

Han har sammen med direktør Arild Olsen 2000 medlems-barnehager som har et tilbud for hele 100.000 barn under sin paraply.

– Nå er det viktig at regjeringen gjennom dette partnerskapet setter tiltak bak ordene om å bekjempe mobbing, forventer Olsen.

Han mener at kampen mot mobbing hittil har bestått for mye av fine ord.

Olsen tror at dersom mobbing skal reduseres i skolen, så må kampen begynne i barnehagene.

Utstøting og utestenging

Ett til to barn i hver barnehage utsettes for mobbing, uten at de voksne griper inn, ifølge førsteamanuensis Ingrid Lund ved Universitetet i Agder.

Lund er forskningsleder for prosjektet «Hele barnet, hele løpet; mobbing i barnehagen», som nylig ble presentert.

Hun peker på utstøting og utestenging som de mest vanlige formene for mobbing i barnehagen.

– Ekskludering fra lek hvor barnet gjentatte ganger bevisst blir holdt utenfor, er den mest vanlige formen for mobbing i barnehagen. Det er svært alvorlig når barn holdes utenfor. Leken er hele grunnlaget for den sosiale og emosjonelle utviklingen til barnet, sier Lund til PBLs nettside.

Mer om

  1. Mobbing
  2. Oppvekst
  3. Skole og utdanning
  4. Solberg-regjeringen

Flere artikler

  1. Lover bedre klageorgan i mobbesaker

  2. Oslo kommune først ut med mobbeombud

  3. Røe Isaksen plages av vennene: Mangelfulle mobbetiltak

  4. Ap-Giske vil ha strakstiltak mot mobbing: – Vi må handle nå

  5. Budsjettlekkasje: 200 ekstra millioner til de minste elevene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder