FÅTT NOK: Hårek Elvenes (H) i Justiskomiteen på Stortinget ønsker at Riksrevisjonen iverksetter gransking av hvordan pengene brukes i Politiets utlendingsenhet (PU). Foto: Fredrik Solstad , VG

Ber Riksrevisjonen granske PU

Høyres justispolitiker Hårek Elvenes mener kulturen og pengebruken i Politiets utlendingsenhet (PU) må endevendes.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Fredag meldte VG at flere ledere i Politiets utlendingsenhet (PU) er anmeldt til Spesialenheten for politisaker for økonomisk utroskap. De beskyldes blant annet for å ha skrevet overtid for oppdrag som ikke er utført og kjøpt inn verktøy som er brukt privat.

PU har som oppgave å registrere asylsøkere, avdekke identitet og uttransportere personer uten lovlig opphold, men de siste årene er det avdekket en rekke kritikkverdige forhold i politiorganet. Nå har stortingspolitiker Hårek Elvenes (H) fått nok.

– Kostnadsstyring og ukultur har vært et vedvarende problem. Dette kan ikke Stortinget og bevillingshaver sitte stille og se på. PU må endevendes for å finne ut hvor årsakene til dette ligger, sier Elvenes.

Politiets utlendingsenhet har engasjert revisjonsfirmaet KPMG for å undersøke flere av forholdene, men Elvenes ønsker en uavhengig gransking i regi av Riksrevisjonen.

– Stortinget har krav på å få maksimalt ut av midlene. Det kan se ut som romslige økonomiske rammer har skapt en kultur hvor man ikke tilstrekkelig nøktern, påpeker Elvenes.

Han sitter i justiskomiteen for Høyre og allerede for ett år siden stilte han spørsmål til justisminister Anders Anundsen (Frp) om hvilke tiltak som vil bli gjennomført for å sikre at pengebruken i Politiets utlendingsenhet er i tråd med statens økonomireglement.

FAKSIMILE: VG fredag 11. mars. Foto: ,

Anundsen opplyste da at PU hadde fått frist til 1. juli 2014 med å rette opp de manglende som ble påpekt i tilsynsrapporten til Politidirektoratet. Da VG spurte Anundsen om status fredag ettermiddag opplyste han at Politiets utlendingsenhet nå er ansvaret til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Bakgrunn: Politiledere anmeldt

På grunn av flyktningstrømmen og Høyre/Frp-regjeringens målsetting om å tvangsreturnere flere utlendinger har budsjettet til Politiets utlendingsenhet (PU) økt med hele 50 prosent fra 2015 til 2016.

Anmeldelsen til Spesialenheten er den siste i en lang rekke av saker som tyder på at det ikke er kontroll over pengebruken i PU.

■ Allerede i fjor høst ble det kjent at en leder i PU skal ha brukt helgene til å montere garderobeskap og gjøre annet forefallende arbeid med en overtidsbetaling på 750 kroner per time.

■ En prosjektleder som skulle se nærmere på organisering, overtidsbruk og effektivitet på desken i PU, skal selv ha levert overtidslister som utgjorde 120.000 kroner i løpet av tre måneder.

■ Politidirektoratets tilsyn viste at mange uttransporteringer ble lagt til helgene, hvor overtidsbetalingen er høyest.

■ Stikkprøver viste innkjøp av bukser, jaktradioer, alpinhjelmer, alpinbriller og joggesko.

■ Det ble utbetalt lån og forskudd til ansatte – uten dokumentasjon.

■ I 2013 gikk hele 30.000 kroner av skattebetalernes penger til å dekke ubetalte parkeringsbøter. Årsaken var at PU-ansatte feilparkerte eller glemte å legge frem tjenestebilbeviset.

Her kan du lese den første saken om politilederne som beskyldes for overtidsjuks

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder