UJEVN: – Jeg håper folk skjønner at jeg ikke kan gi ut en bok jeg ikke kan stille meg bak, sier Håvard Mossige i forlaget SpreDet. Han mener at boken til Thomas Knarvik er ujevn, og at den ikke er kvalitetssikret godt nok.
UJEVN: – Jeg håper folk skjønner at jeg ikke kan gi ut en bok jeg ikke kan stille meg bak, sier Håvard Mossige i forlaget SpreDet. Han mener at boken til Thomas Knarvik er ujevn, og at den ikke er kvalitetssikret godt nok. Foto: SpreDet forlag ,

Forlegger ødelegger religionskritisk bok - avviser selvsensur

– Hvis jeg skal ofre livet for noe må det være et prosjekt jeg tror hundre prosent på

INNENRIKS

Håvard Mossige i SpreDet forlag avviser at selvsensur er årsaken til at han ikke vil gi ut Thomas Knarviks «InHisName».

  • Sofie Braseth
Publisert: Oppdatert: 01.10.15 19:20

Søndag ble det kjent at boken «InHisName» av Thomas Knarvik likevel ikke vil bli ferdigstilt av SpreDet forlag, og at prosjektet tilbakeføres til forfatteren.

Håvard Mossige i SpreDet forlag trekker frem tre årsaker til at «InHisName» ikke vil bli utgitt av SpreDet: Mangel på tid, uenighet om strategi og ulike ståsted.

– Jeg er en utålmodig sjel, så da jeg fikk dette prosjektet i vår tenkte jeg at «Ja, jeg kan gi ut en bok på tre måneder, det går fint». Jeg brukte tre måneder, og skjønte at her hadde det gått for fort i svingene. Boken er ujevn, og den er ikke kvalitetssikret godt nok, sier Mossige til VG.

Han hevder at Knarvik var utålmodig og ville gå ut «worldwide» med boken, og lage mest mulig blest om den, men at han ikke var enig i strategien.

– Jeg er en mer forsiktig fyr. Jeg ville ta ting stegvis, og ikke minst har jeg lite ressurser i mitt lille forlag til å gå inn i en verdensomspennende debatt, og backe Thomas på det. Dette startet som et lite prosjekt. Jeg skjønte for sent at dette ville svelge all annen virksomhet jeg hadde i forlaget.

– Mangetydig verk

Den tredje årsaken til at SpreDet trakk seg fra utgivelsen er ifølge Mossige at han og Knarvik har forskjellige syn på blant annet forholdet til andre religionskritiske og islamkritiske personer og aktører.

– Vi fant ut at vi egentlig sto ganske langt unna hverandre på disse tingene. Thomas er en begavet kunstner, og boken er i retning av samtidskunst. Det er et mangetydig verk, og da blir det plutselig veldig viktig hva forfatteren mener. Og da ser jeg at det kan jeg ikke «backe» ham på. Som forlag må vi ha noenlunde likt ståsted hvis jeg skal «backe» ham opp rundt om i verden. Det ble for mye usikkerhetsmomenter.

– Knarvik sier at bakgrunnen for at bøkene skal destrueres er frykt. Kjenner du deg igjen i det?

– Thomas synes jeg er feig. Det må han gjerne mene. Jeg kan gjerne stå på barrikadene, men hvis jeg skal ofre livet for noe må det være et prosjekt jeg tror hundre prosent på. Det gjør jeg ikke her. Mest av alt synes jeg ikke at boken var god nok. Den skulle vært jobbet mye mer med.

– Ikke bra nok

– Hvorfor antok du boken?

– Jeg syntes det var et spennende prosjekt. Det hørtes spennende ut å lage noe som sparket litt til alle kanter, øst og vest, sier Mossige.

– Hva hadde du sett av innholdet da boken ble antatt?

– Da hadde jeg sett enkelte skisser, bare. Boken var noe som ble laget underveis på disse tre månedene.

– Hvordan skal boken destrueres?

– Det vet jeg ikke. Dere vil sikkert høre at den skal brennes, sier Mossige, og forteller at bøkene står på lager hos en distributør.

– Det er en bok som først og fremst ikke er bra nok, som ikke kommuniserer det jeg ønsket fra starten av at den skulle gjøre. Jeg ønsket at den skulle kommunisere med vanlige oppegående folk på forskjellige sider, sier Mossige, som ikke ønsker å utdype sitatet videre.

– Jeg håper folk skjønner at jeg ikke kan gi ut en bok jeg ikke kan stille meg bak.

Avviser selvsensur

– Vebjørn Selbekk beskriver destrueringen av Knarviks bøker som «det første islamistiske bokbålet vi har i Norge noensinne», og mener at det er et alvorlig bevis på selvsensuren som brer seg. Hva tenker du om det?

– Det er like mye katolikker i denne boken. Det er et prosjekt hvor en del ting gikk skeis. Det har ingen ting med selvsensur å gjøre. Hvis et firma som lager sjokolade får feil på sjokoladen selger de den ikke. Dette er en bok som ikke er god nok, sier Mossige.

Ifølge Mossige gikk bøkene som ble makulert til papirgjenvinning.

Han bekrefter at forlaget har tatt alle utgifter i forbindelse med boken, men vil ikke gå inn på hva «InHisName» har kostet SpreDet.

Mossige forteller at han uten å stille krav har latt Knarvik overta materialet og rettighetene, slik at han kan ta prosjektet videre hvis han ønsker det.

– Besynderlig praksis

Thomas Knarvik har blitt gjort kjent med Mossiges sitater. Kunstneren reagerer på uttalelsene fra sin tidligere forlegger.

– Han føler vel en grunn til å forsvare sitt ståsted. Samtidig er det en ganske besynderlig praksis å følge et prosjekt så tett helt frem til ferdig utgivelse av boken, for så å trekke seg fra prosjektet, sier Knarvik.

Han tror at tilbakemeldinger fra andre, blant andre en forlagssjef i et større forlag, var utslagsgivende for at Mossige trakk seg fra bokprosjektet.

– Mossige sier at «InHisName» ikke er bra nok, at den er ujevn og at den ikke er kvalitetssikret godt nok. Hva tenker du om det?

– Jeg synes det er ganske rare påstander når han har vært «hands-on» fra dag én. Jeg valgte ikke å gå til ham. Han valgte mine tegninger, og satt og jobbet med det her. At han da etterpå trykker ferdig hele boken for så å si at det er for dårlig er en dårlig unnskyldning. Dette er det ene halmstrået han bruker for å padle seg i land. Han har berømmet boken hele tiden, hevder Knarvik.

«Partners in crime»

– Mossige mener at dere står for langt unna hverandre når det gjelder syn på forholdet til andre religionskritiske og islamkritiske personer og aktører?

– Det er veldig feil. Vi var «partners in crime» hele veien. Det fremstår som om jeg har hatt «carte blanche» på hele trykkeriet, men han har plukket på hvert eneste bilde. Han har visst hvor alvorlig dette er, sier kunstneren, som understreker at han er kjempestolt av boken.

– Den er kjempebra – også fordi Håvard kom med innsikter og innspill som jeg ikke hadde. Det er nettopp slik boken ble til. Målet med boken var forhåpentligvis å få karikaturdebatten opp i fase to, der man ikke bruker vold, men prater om tingene, sier Knarvik, og legger til:

– Jeg tror at forleggere vet nøyaktig hva dette handler om.