Støttespiller: - De er knust, barna gråter * Kan bli anket til Høyesterett

BLE RIKSKJENT: Neda Ibrahim ble rikskjent som elleveåring. Her er hun under et møte med VG i Irbd i Jordan i november. Foto: Harald Henden , VG

Neda (14) får ikke komme tilbake til Norge

Borgarting lagmannsrett har forkastet anken om oppholdstillatelse for familien til Neda Ibrahim (14).

  • Maria Mikkelsen
  • Nilas Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

Familien, som befinner seg i Jordan, er fortvilet over avgjørelsen.

– De er helt knust. Barna gråter. De er fortvilet, de vet ikke hva de skal gjøre, sier støttespiller Kari Gellein til VG, og legger til:

– Det er sorg, fortvilelse og sjokk. Det er svært vanskelig for dem akkurat nå.

Les intervjuet fra VGs besøk i Jordan i november: - Håper ikke Norge har glemt meg

Familiens advokat Arild Humlen sier at han vil anbefale familien å anke kjennelsen til Høyesterett.

– Men bare i den utstrekning at familien selv føler at de er i stand til det. Dette har vært en rettsmaraton, og det er veldig krevende å stå i en slik prosess, sier Humlen til VG.

Håpet å bli hørt

Neda Ibrahim (14) ble sammen med foreldrene og søsknene Nael (12), Dima (10) og Zoher (7) sendt ut av landet etter at faren løy om familiens opphavssted.

Siden den gang har familien først vunnet fram i tingretten, og så opplevd å få et nytt avslag fra Utlendingsnemnda som tingretten opprettholdt. Nå har altså lagmannsretten avvist anken.

– Det har vært en grusom prosess for familien. Nå hadde de et håp om at de kunne vinne frem slik at de kunne komme hjem. Så ble det i stedet nok et enormt tap for dem. Det er ingen av barna som kan se for seg et liv i Irbid, sier Gellein, som har skrevet en bok om Neda og familien.

Da VG besøkte familien i november, sa 14-åringen at hun håpet på forståelse.

– Jeg er veldig forvirret av rettsrundene. Først ja, så nei. Jeg vet ikke hva jeg skal tro, men jeg håper bare at retten hører på oss, sa Neda.

– Uriktig lovanvendelse

Lagmannsretten mener at hensynet til barnas beste er tilstrekkelig vurdert. De avviser også at det er begått saksbehandlingsfeil som har påvirket utvisningsvedtakets innhold.

Humlen er uenig.

– Lagmannsretten finner at det er en rekke feil i forhold til vurderingen av barnas helsesituasjon. Vi mener disse feilene er så alvorlige at de bør lede til ugyldighet. Lagmannsretten konstaterer feilene, men mener at vurderingen er forsvarlig til tross for dette.

Videre mener Humlen at lagmannsretten ikke har gjort en samlet vurdering av helsesituasjonen og barnas tilknytning til riket.

– De vurderer tilknytningen og helsesituasjonen hver for seg, i stedet for å vurdere det sammen. Etter vår mening er det en uriktig lovanvendelse, sier Humlen.

Foreldrene Said Ahmad Gharib Addalla og Rimah Taher Amin Abdalla er i tillegg dømt til å betale staten ved Utlendingsnemnda (UNE) 72.500 kroner i sakskostnader.

Mer om

  1. Innvandring

Flere artikler

  1. Neda og familien anker til Høyesterett

  2. Asyljenta Neda: – Håper ikke Norge har glemt meg

  3. Lagmannsretten avviser statens Farida-anke

  4. Asylbarnadvokat om Abbasi-saken: – Det er dårlig jus

  5. Advarer Høyesterett mot å utvide flyktningbarns rettigheter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder