Mistet benet

...men valgforsker Frank Aarebrot glad for å slippe flere plager

INNENRIKS

BERGEN (VG) Tolv år etter at professor Frank Aarebrot (56) ble påført en alvorlig infeksjon i fotsålen, da han var valgobservatør i Romania, har TV-kjendisen måttet amputere venstrefoten.

  • Jan Frode Bordvik
Publisert:

- Jeg er den eneste valgforsker i verden som er påført en yrkesskade, humrer valgforskeren og professoren i sammenlignende politikk til VG.

Sittende i rullestol tar en smørblid og humørfylt Aarebrot imot VG på terrassen på Haukeland universitetssykehus. Der leser den travle professoren sin daglige dose aviser, tar imot hovedfagsstudenter som han veileder. Gjør seg sine tanker om Irak, forbereder nye foredrag, og ikke minst planlegger en ny bok om EU.

Har humpet rundt

Aarebrot er glad for å bli kvitt sine plager.

- Jeg har humpet rundt på krykker i 12 år. Det er mange assistenter på Universitetet i Bergen som har sett med litt triste øyne på meg når jeg sier jeg skal kappe foten. Slik ser ikke jeg på det. Nå har jeg det veldig bra, hilser han alle sine venner.

- Dette vil gi meg økt livskvalitet. Når man er i 50-årene må man tenke slik, sier Aarebrot, som gleder seg til å kunne sykle igjen.

- Jeg reiser mye. Men det har vært å sitte på hotellet, lese aviser og drikke kaffe, og så ta drosje til stedet jeg skal holde foredrag. Nå kan jeg få anledning til å se meg omkring, sier han.

- Blir du klar til å kommentere og analysere kommunevalget?

- Ja, kommer det kontant fra Aarebrot.

I går hadde Aarebrot sitt første møte etter operasjonen onsdag. Allerede torsdag morgen kom han seg ut av sykehussengen uten hjelp. Da veilederen kom inn og skulle hjelpe den nyopererte ut av sykehussengen, satt han allerede på terrassen på sykehuset og leste aviser i vårsolen.

Mandag skrives Aarebrot ut fra Haukeland, og flytter inn på B-sykehuset på Laksevåg. Protese skal tilpasses og opptreningen starte, i en åtte ukers rehabiliteringsperiode.

- Jeg skal holde foredrag på Media 2000 konferansen i Bergen 6. mai, sier han. Og lurer på hvordan han skal få skaffet seg en PC på sykehuset.

Han ble påført sine plager da han fulgte valget i Romania i 1991.

- Jeg fikk en rift i foten da jeg skulle pakke kofferten. Senere samme dag besøkte vi et sykehus. Det så like grusomt ut der som TV bildene viste, i tillegg til lukten. På sykehuset, der det ikke var vasket på månedsvis, har en bakterie kommet til. En hissig bakterie som gikk på skjelettet. Legene har ofret utrolig mye tid på meg for å redde benet mitt. Men denne gangen var de enige med meg i at foten måtte tas.

- Luksuspasient

På sykehusterrassen gjør Aarebrot seg sine tanker om det norske sykehusvesen.

- Jeg er privilegert. Og opplever man sykehuset fra innsiden, så fungerer det, helt uavhengig av hvilke reformer politikerne diskuterer.

Jeg ser også barna i Irak som lider under krigen. Selv føler jeg meg som en luksuspasient, sier Frank Aarebrot.