SØNDAGSKUPP: Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan sendte sine kjøpmenn inn i konkurrentenes butikker søndag. Det fører til at NorgesGruppen bygger om 16 butikker. Foto: Javad Parsa

Konkurrenten bygger om 16 butikker etter Reitan-aksjon i helgen

NorgesGruppen stenger seks og bygger om ti butikker etter at konkurrenten Rema var ute med målebånd i NorgesGruppens butikker i helgen.

Artikkelen er over tre år gammel

Etter beinhard kritikk av at Rema kan spare en milliard kroner på utbyggingskostnader og flere milliarder på bare å bruke et bånd for å skille Brustad-bua fra resten av butikken, gikk Rema til storaksjon i helgen.

– Dobbeltmoral

De tok med seg lasermålere og målebånd og sjekker om konkurrentene brøt regelen om at butikkene bare skal være 100 kvadratmeter.

Resultatet ble en liste på 77 navngitte butikker, som Rema mener er over 100 kvadratmeter.

– Dette er dobbeltmoral. Først står de sammen med partene i arbeidslivet og lover offentlig å drive lovlig. Så bare etter tre dager bryter de løftet til hverandre og til Virke og Handel og Kontor – og fortsetter å gjøre det søndagen etter. Selv etter at deres næringspolitiske direktør lovte å rydde opp, sier kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer i Rema.

Takker konkurrenten

TAKKER: Direktør næringspolitikk og myndighetskontakt i NorgesGruppen, Bård Gultvedt. Foto: Norgesgruppen

Direktør næringspolitikk og myndighetskontakt i NorgesGruppen, Bård Gultvedt, gjør noe så overraskende som å takke Rema for helgens kontroll.

Les: Reitan tok ut stort utbytte

– Ja, jeg vil takke for hjelpen. Vi har ikke noe imot at Rema reiser rundt i våre butikker og undersøker forholdene. Vi mener de i hovedsak tar feil, men etter at vi fikk listen mandag, har vi undersøkt saken og funnet at det i 16 tilfeller er forhold som vi vil utbedre:

– Vi har derfor gått i gang med ombygging av ti butikker og vi har stengt seks butikker midlertidig slik at de kan foreta nødvendige justeringer.

– Så Remas kontroll i helgen førte til at 16 av deres butikker må justere seg for å komme innenfor loven regel?

– Ja, det arbeidet er alt i gang: Vi foretar justeringer fordi vi ikke skal bryte loven. Punktum.

– Hva med de resterende 61 butikkene som Rema har påtalt?

– Det kan hende vi må justere flere etterhvert, men vår gjennomgang viser at et flertall av dem er innenfor loven. Det er ulike årsaker til det.

Fossum Beyer sier deres funn er en viktig årsak til at de nylig sa nei til å gå sammen med NorgesGruppen og Coop: De to konkurrentene signerte en plakat hvor de forpliktet seg til å følge loven – som sier at en Brustadbu som skal være åpen om søndager, skal avskilles med egne vegger, ikke være mer enn 100 kvadratmeter og ha egen inngang.

De fleste av de 77 butikkene Rema besøkte søndag, var Joker eller Kiwi-butikker, som er endel av NorgesGruppen.

Politiet har henlagt anmeldelsen av praksisen med å gå ut over 100 kvadratmeter, etter at Reitan anmeldte 120 butikker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder