EVAKUERT: Alle på asylmottaket i Arboga flyttes till andre hjem etter at to sekker med brandfarlig væske har blitt funnet i natt i nærheten av asylmottaket. Foto:Mats Schagerström,TT / NTB scanpix

Trusler mot asylmottak ryster Sverige

Evakuerer asylmottaket til IKEA-drapssiktet

Mottak for mindreårige forsøkt påtent

I løpet av få timer gikk alarmklokkene for fullt ved to asylmottak i Sverige.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Asylmottaket der mannen som er siktet for drapene på IKEA i Västerås bodde, er tømt for beboere etter funn av to sekker med brannfarlig væske like i nærheten, melder svenske Aftonbladet.

Samtidig som funnet ble gjort i Arboga, meldes det at et asylmottak er blitt forsøkt påtent i Värnamo i Jönköping. Beboerne på mottaket er mindreårige som er kommet til Sverige alene.

Brannen hadde fått tak i fasaden på bygningen, men forbipasserende lyktes med å slokke den før brannvesenet kom fram.

– Vi har hatt en tekniker på stedet i dag, og vi kan konstatere at den er påsatt, sier Jönköping-politiets pressetalsmann Tommy Åkerberg til TT.

Politiet har ingen mistenkte, men etterforsker hendelsen som en mordbrann.

Fant beholdere med brannfarlig væske

Svensk politi skal ha fulgt et tips nett til fredag om at eksplosiver skal ha blitt plassert i svarte søppelsekker og forseglet med sølvfarget teip i nærheten av asylmottaket.

Ifølge Aftonbladet ble en svart pose ble funnet 50 meter fra mottaket, og senere ble ytterligere en pose funnet 30 meter unna den første.

Les også: Dagen etter dobbeltdrapet: – Det ligger et alvor over dette stedet i dag

Etter at politiets bombeteknikere arbeidet i flere timer på stedet ble det i 04-tiden klart at søppelsekkene inneholdt beholdere med brannfarlig væske.

– Vi kan ikke utelukke at det skulle brukes til et attentat mot mottaket, men vi er i begynnelsen av utredningen, og vi har ikke hel bildet ennå, sier Lisa Sannervik, presstalesperson i politiet i Västmanland.

Flyttet til andre mottak

Et stort område ble også sperret av. Hva slags væske som ble funnet vil ikke politiet si noe om, melder NTB.

Les også: Bodde med mistenkt for IKEA-drapene: – Han er en rolig person

De 83 beboerne på asylmottaket har blitt flyttet til flere ulike boenheter i kommunene i området. Evakueringen skjedde tidlig lørdag morgen.

Svensk politi tror det brannfarlige materialet skulle brukes til en kriminell handling, skriver NTB.

36-åringen innrømmet i fengslingsmøte torsdag ettermiddag å ha knivstukket og drept en 55 år gammel kvinne og hennes 28 år gamle sønn på IKEA Västerås. Bevisene mot 23-åringen holdt imidlertid ikke til varetektsfengsling.

Uro torsdag

Torsdag oppsto det uroligheter da et titalls personer demonstrerte utenfor asylmottaket, skriver Sveriges Radio (SR).

– De hadde med seg plakater, ropte inn i en megafon og kastet egg. De var sinte og ropte at vi ikke er velkommen i Sverige lenger, sier Mike, en av beboerne til SR.

Det er foreløpig ukjent om det er noen sammenheng mellom demonstrasjonen og funnene.

– Ekstremt dramatisk

De innledet først etterforskning av «forberedelser til mordbrann», men har endret betegnelsen og kaller det nå en etterforskning av forberedelser til allmennfarlig ødeleggelse.

Les også: Ikea-drapene: Mistenkt 35-åring skulle utvises fra Sverige

Det svenske Migrationsverkets pressesjef Fredrik Bengtsson kaller situasjonen ekstremt dramatisk.

De har besluttet at innbyggerne ikke skal vende tilbake til Arboga med det første.

– De har allerede dratt videre til andre asylmottak i nærliggende kommuner, sier Helena Cho Györki, pressetalsmann i Migrationsverket.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder