GRANSKES: Væpnet politi på Oslo S 25. juli i år Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Hysj-tjenestenes arbeid med terrortrusselen granskes

Kontrollutvalget for de hemmelige tjenestene har begynt granskingen av etterretningstjenestenes arbeid med terrortrusselen i sommer.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Stortingets EOS-utvalg gjennomførte denne uken planlagte inspeksjoner både hos E-tjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Utvalget fikk blant annet informasjon om hvordan etterretningsorganisasjonene arbeidet med terrortrusselen som preget Norge i slutten av juli.

– Vi fikk omfattende og dyptgående informasjon om hva som hendte i disse to tjenestene på dette tidspunktet, sier utvalgets leder Eldbjørg Løwer til NTB.

Mange spørsmål

EOS-utvalget har fått mange spørsmål om denne saken, og valgte derfor å gå ut og fortelle at deres arbeid nå er i gang. En pressemelding om inspeksjonene ble sendt ut fredag.

Utvalgets oppgave er å undersøke om E-tjenesten og PSTs informasjonsinnhenting har skjedd i tråd med lover og regler. Myndighetenes beslutning om å informere om trusselen og bevæpne politiet ligger utenfor utvalgets ansvarsområde og vil derfor ikke bli gransket.

Samarbeid

Vanligvis orienterer EOS-utvalget Stortinget i mars hvert år, men de har også mulighet til å utarbeide egne rapporter på andre tidspunkter ved behov. Løwer vet foreløpig ikke hvor lang tid arbeidet med terrortrusselen vil ta.

Felles kontraterrorsenter (FKTS), som ble opprettet i februar og omfatter ansatte fra både E-tjenesten og PST, skal ha spilt en sentral rolle i vurderingen av trusselen i juli. Ifølge Løwer var dette første gang senteret var i funksjon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder