Lå to timer i redningsflåten – kantret flere ganger: Se den dramatiske videoen: Her blir mannskapet reddet

I stummende mørke, iskaldt vann og åtte meter høye bølger, måtte mannskapet på fiskebåten «Østbanken» gang på gang kjempe seg tilbake i redningsflåten.

Thor Harald Henriksen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mannskapet på fem sendte ut nødmelding natt til fredag om at båten tok inn vann 57 nautiske mil nord for Berlevåg.

Klokken 03.35 ble en Sea King fra 330-skvadronen i Banak scramblet.

– Kun få minutter etter fikk vi beskjed om at båten hadde gått ned, forteller Ivar Moen, oberstløytnant og talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø.

Det tok to timer før helikopteret kom frem til havaristedet. Imens kjempet mannskapet på Båtsfjord-båten for å holde seg i redningsflåten.

– Da helikopteret kom fram, var det fem til åtte meter høye bølger, bratt sjø og 45 knops vind. Og en til to grader i vannet. Bølgene var så høye, at redningsflåten gikk rundt flere ganger slik at mannskapet måtte kjempe seg tilbake i flåten flere ganger, forteller Moen til VG.

– Preget av hendelsen

Som man ser av Forsvares video, var det mye vann inne i flåten. Fiskebåtmannskapet har samtykket i publisering av opptaket fra den dramatiske redningsaksjonen i natt.

Ifølge Hovedredningssentralen i Nord-Norge hadde fire av mannskapet overlevingsdrakt på seg da båten gikk ned. Den femte rakk ikke å få den på seg.

Sea King-helikopteret var først på havaristedet. Det lå da to redningsflåter i havet. Den ene var tom. I den andre satt mannskapet.

– Mannskapet var preget av hendelsen. De var kalde, men ingen var fysisk skadd. Han som ikke hadde drakt, ble først plukket opp av redningsmannen, opplyser Moen.

Sendt til legesjekk

De fem ble deretter fløyet til Hammerfest for sjekk på legevakten.

Moen berømmer mannskapet både på «Østbanken» og redningshelikopteret.

– Det var helt kullmørkt, kaldt, sterk vind og høye bølger. At dette gikk bra, skyldtes dyktig sjømannskap fra mannskapet på «Østbanken» og dyktig personell i Sea King-en fra Banak, sier Moen.

Joachim Henriksen forteller til Finnmark Dagblad at broren og de andre på båten fisket med line etter torsk da havariet inntraff natt til fredag

– Jeg er kjempeglad for den ressursen som Sea King-helikopteret er. Det er helt avgjørende ved forlis, fastslår Henriksen overfor avisen.

KV «Andenes» kom etter hvert fram til havaristedet, og ble liggende igjen for å søke etter de to redningsflåtene og nødpeilesenderen, opplyser Forsvaret.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder