UNDERSØKES: PST bekrefter overfor Dagsavisen at deres hovedfokus ligger på Profetens Ummahs leder Ubaydullah Hussain. Foto:Mattis Sandblad,VG

PST mener filmopptak avslører IS-rekruttering

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener råfilmene de har beslaglagt hos filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen, inneholder avgjørende bevis for hvem som rekrutterer norske fremmedkrigere.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er Borgarting lagmannsrett som konkluderer med at sekvenser av filmmaterialet kan gi PST verdifull informasjon og spor for å stanse rekruttering til terrorvirksomhet og hindre terrorhandlinger, også i Norge, skriver Dagsavisen.

PST bekrefter overfor avisen at deres hovedfokus ligger på Profetens Ummahs leder Ubaydullah Hussain.

Les også: Filmskaper tapte mot PST i lagmannsretten

Reagerer

Hussain var passasjer da han og filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsens medarbeider Khan

PST TOK FILM: Filmskaperen Ulrik Imtiaz Rolfsen på vei ut av NRK på Marienlyst etter å ha deltatt i debatt i Dagsnytt 18. Rolfsen fikk filmfiler beslaglagt av PST ettersom de har siktet en 18-åring for å slutte seg til terrororganisasjonen IS. Foto:Fredrik Solstad,VG

Farooq kjørte en 18-åring til flyplassen Landvetter utenfor Göteborg i begynnelsen av juni. 18-åringen ble deretter pågrepet og siktet for å slutte seg til IS i krigen i Syria. Etter at Rolfsen hadde fått overlevert materialet, kom PST på døra.

I slutten av juni kom Oslo tingrett fram til at beslaget var lovlig. Mandag sa en enstemmig lagmannsrett seg enig og besluttet også at Rolfsen selv må dekke sakens omkostninger. Rolfsen anket umiddelbart til Høyesterett, og inntil en avgjørelse foreligger, får ikke PST se de beslaglagte filmopptakene.

Les mer: Kildevernet må forsvares

– Pressefrihet og kildevern er ikke til for pressens eller min skyld, det er et gode hele samfunnet nyter av. Det er samfunnets sikkerhetsventil. Om PST finner bevis i disse intervjuene, er jeg usikker på. Men på grunn av PSTs måte å innhente dette på, er det nå uklart om filmen kan publiseres. Allikevel håper jeg fremdeles vi får det til. Jeg er opptatt av å vise samtalene og tankene til de vi intervjuer. Jeg tror det norske folk kan ha interesse av å se dette, sier Rolfsen til Dagsavisen.

Kjøreturen

Ifølge avisen mener lagmannsretten at filmopptakene som viser 18-åringens reiseforberedelser, filming av utstyr som knyttes til militære aktiviteter, og intervju med ham, er verdifulle for PST. Opptak fra kjøreturen til og fra Göteborg vurderes også å inneholde verdifull informasjon om hvordan rekrutteringen til terrorvirksomhet organiseres i Norge.

Kommentar: PST på utrygg grunn

Rolfsen og Farooq har siden 2013 arbeidet med å lage en dokumentarfilm om Ubaydullah Hussain og Profetens Ummah, og om hva som får folk til å sympatisere med terrorgrupper som IS.

Hussain ble nylig dømt for trusler i lagmannsretten, men han har aldri vært siktet for rekruttering til terrorvirksomhet og er etter det Dagsavisen erfarer, fortsatt ikke siktet for dette. Som talsmann for Profetens Ummah har han vært i PSTs søkelys siden 2012.

Jagland vil ha saken i Europarådet

Generalsekretær Thorbjørn Jagland ber norske presseorganisasjoner melde inn PST-aksjonen mot filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen til Europarådet.

– Europarådet har opprettet en plattform der nasjonale presseorganisasjoner kan melde inn saker de ser på som truende mot ytringsfriheten. I en lang rekke land gjøres det forsøk på å begrense ytringsfriheten og den frie journalistikken, sier Jagland til Klassekampen.

Han svarer et klart «absolutt» på spørsmål om Rolfsens sak – hvor grunnleggende prinsipper som kildevern og pressefrihet er sentrale problemstillinger – bør meldes inn. Jagland kaller den nye ordningen"et veldig sterkt virkemiddel».

– Idet en sak er meldt inn, kan jeg ta den videre til ministerkomiteen. Selv om ordningen er ny, har vi klart å omgjøre flere beslutninger fra nasjonale myndigheter, sier han.

Rolfsen har uttrykt bekymring for kildevernets stilling etter at Politiets sikkerhetstjeneste aksjonerte mot filmprosjektet hans om islamister som blant annet lar seg verve til Den islamske staten (IS). Store mengder råmateriale ble beslaglagt i aksjonen.

Spørsmålet om PST har rett til å se råmaterialet er nå til vurdering i Høyesterett etter at tingretten og lagmannsretten har gitt PST medhold.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder