RACET MOT BUNNEN: Ap-leder Jonas Gahr Støre og Marianne Martinsen, som er partiets finanspolitiske talskvinne, sier at konsekvensen av unnaluring av penger i skatteparadiser, kan bli økt skatt for oss andre. Foto: Trond Solberg, VG

Frykter økt skatt for de som ikke jukser

Ap-Støre: Penger i skatteparadisene truer den norske modellen

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at avsløringene om skatteparadisene viser hvordan statenes evne til å kreve inn skatt blir undergravd, og frykter at det kan ramme velferdsstaten hardt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Dette er en del av racet mot bunnen. Skal vårt skattesystem overleve, må alle bidra etter evne. Derfor er kampen mot skatteparadisene også en kamp for å opprettholde velferdsstaten og den norske modellen, sier Støre til VG.

Konsekvensen av at enorme formuer og større deler av den økonomiske aktiviteten holdes unna beskatning, er ifølge Støre og Marianne Marthinsen, Aps finanspolitiske talskvinne, at skattebyrden øker for de som følger skattereglene:

– Skattaparadisene undergraver oppslutningen om det å betale skatt. Vi stoler på at naboen betaler skatten, og det motiverer oss selv til å bidra. Alternativet er høyere skattenivå for de som betaler, eller dårligere velferdstjenester, sier Marianne Marthinsen.

Les mer her: Statsledere og politikere skjuler milliarder - DNB på kundelisten

Panama-dokumentene

Aftenposten og en rekke andre medier over hele verden startet søndag kveld publisering av innholdet i 11,5 millioner sider med dokumenter fra et advokatfirma som har hjulpet klienter over hele verden til å opprette lukkede selskapsstrukturer i skatteparadiser, godt skjult for hjemlige skatteoppkrevere.

Ap-toppene viser til at arbeidet med å åpne skatteparadiser mot innsyn har foregått over mange år, og at det har tvunget flere land til å åpne opp og å inngå skatteavtaler, blant annet med land som Norge.

Saken fortsetter under bildet.

Slik fungerer pengeflyten:

Bevisst tilrettelegging

– Dette har vært tilrettelegging for skatteunndragelser. Det bekrefter også DNB, samtidig som de sier at de har sluttet med slik aktivitet, sier Støre.

– Tror du på DNB når de sier at de ikke har gjort noe ulovlig?

– Jeg velger å avvente hva skattemyndighetene sier om lovligheten av det som har skjedd, sier Ap-lederen.

– Jeg nøler ikke med å kalle det en sykdom som har spredt seg over mange år, og som har kraft i seg til å undergrave hele vårt økomiske system, legger Marianne Marthinsen til.

– Selv om flere er åpnet opp, blir selskapene stadig mer ugjennomtrengelige, og det kommer nye finansielle instrumenter som det er nesten helt umulig å finne ut av, og å sørge for at profitt som følge av aktivitet i Norge faktisk blir beskattet i Norge, sier hun.

Undergraver

Jonas Gahr Støre kobler dette opp mot to andre saker som han mener peker i samme retning, bort fra samfunnsansvaret som han mener er avgjørende for å holde fast i den norske modellen:

** Elektronikk-kjeden Expert som nå sier opp tariffavtalene for å gå over til bonuslønn for de ansatte.

** Seriøse entreprenører som Skanska, som blir utkonkurrert fra store oppdrag av selskaper som bare betaler minstelønn til ufaglærte ansatte,

– Disse tre tendensene er sammen med på å undergrave den norske modellen som er basert på ryddige forhold og godt samarbeid, og som har ført til høy produktivitet og et fungerende velferdssystem. Konkurranse om lavest mulige lønninger og ugjennomtrengelige strukturer i virksomhetene har aldri vært noe norsk fortrinn, sier Støre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder