Statsminister Erna Solberg (H) skal ifølge NTB ha sagt nei til et kompromissforslag fra Venstre, KrF og Sp om Forsvarets langtidsplan. Foto: Trond Solberg VG

NTB: Solberg avviste forslag til forsvarsløsning

Statsminister Erna Solberg (H) sa fredag nei til et felles forslag fra Venstre, KrF og Sp til et kompromiss om forsvarsstriden på Stortinget, etter det NTB erfarer.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I kompromissforslaget skal Venstre ha gått bort fra sitt krav om å utsette deler av kampflykjøpet. Senterpartiet skal på sin side ha vært villig til å gå med på innkjøp av nye overvåkingsfly, noe partiet har vært motstander av.

Det ville i så fall bety at de tre store investeringene som Høyre, Frp og Ap har vært opptatt av, nemlig kampfly, overvåkingsfly og nye ubåter, ligger fast.

Heimevernet som egen forsvarsgren

Til gjengjeld har de tre sentrumspartiene stilt flere krav til landmaktutredningen for Hæren og Heimevernet neste år. Sentralt her står at Heimevernet skal opprettholdes som egen forsvarsgren med totalt 45.000 soldater.

Sentrumspartiene skal ha ønsket at Hæren skal beholde den mekaniserte brigadestrukturen. Forslaget skal også ha inneholdt krav til finansiering av den fremtidige og moderniserte Hæren.

– Kjenner seg ikke igjen

I Høyre og Frp er man ordknappe om utviklingen.

– Dette er en historiefortelling vi ikke kjenner oss igjen i, sier Sigbjørn Aanes (H), statssekretær for Erna Solberg.

Han framholder at det fortsatt pågår samtaler på Stortinget om langtidsplanen.

– Dette er en plan som er for viktig for Forsvaret og norsk sikkerhet til at vi ønsker å drive et politisk spill i mediene rundt dette, sier han.

Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik sier han ikke er kjent med forslaget og ikke ønsker å kommentere saken.

Rakk ikke fristen

Forhandlingene om langtidsplanen for Forsvaret har foregått på parlamentarisk leder-nivå, og de seks partene satt sammen i halvannen time fredag ettermiddag. Situasjonen ble etter møtet beskrevet som vanskelig og svært uavklart.

Målet er å få til et bredt forlik mellom de seks partiene som er igjen i forhandlingene. SV har allerede trukket seg. Spørsmålet nå er om det vil være mulig for regjeringspartiene og Ap å finne en løsning som sentrumspartiene går med på.

Utenriks- og forsvarskomiteen hadde frist til fredag med å levere sin innstilling, men i praksis er det mulig å skyve på fristen.

Etter det NTB forstår, vil det ikke skje noe mer i forsvarsforhandlingene før tidligst søndag.

Utsetter nedlegging av Andøya

Drøftelsene har både gått på de overordne strukturene og konkrete enkeltsaker. Ett av stridsspørsmålene handler om hva som skal skje med Andøya flystasjon, som regjeringen foreslår nedlagt.

De tre sentrumspartiene skal stå sammen om et foreløpig vern av flystasjonen. De har lagt fram krav om at en eventuell beslutning om samling på Evenes utenfor Narvik blir utsatt til tidligst 2018.

Alle de seks partiene skal på dette tidspunktet i forhandlingene ha sluttet opp om å verne Kystjegerkommandoen og opprettholde Forsvarets musikkorps.

Det skal også langt på vei være enighet om å plusse på neste års forsvarsbudsjett med 400 millioner kroner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder