Høyre om statsbudsjettet: – Overhodet ikke ferdig

Samarbeidspartiene for statsbudsjettet 2016 hadde lite nytt å fortelle pressen etter mandagens kveldsmøte.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mandag kveld satt Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre seg ned for å fortsette forhandlingene om statsbudsjettet for 2016. Møtet varte i en drøy halvtime, og i etterkant var det en hemmelighetsfull politikergjeng som møtte pressen.

– Vi har forhåpentligvis kommet et stykke videre. Å kommentere akkurat hvor vi er blir håpløst i denne typen forhandlinger. Her er det så kjedelig som at alt er avhengig av alt og ingenting er klart før alt er klart, sier Venstres representant Terje Breivik.

Tror på enighet

Ingen av de fire representantene ser noen grunn til at de ikke skal komme til enighet, men det ble samtidig varslet om økt møtehyppighet de neste dagene.

– Vi ser vel elementer av det som til slutt blir avtalen, men det er veldig mange elementer og ferdig er vi overhodet ikke, så vi fortsetter møtevirksomheten i morgen. Hyppigheten i møtevirksomheten vil nok øke utover i uken, sier Svein Flåtten i Høyre.

Varsler kamp: Venstre vil skru opp dieselavgiften

Han mener at forhandlingene er spesielt krevende i år, fordi det er veldig mange utfordringer som skal løses innenfor en relativt stram økonomi.

IKKE FERDIGFORHANDLET: Svein Flåtten (H) forteller pressen at samarbeidspartiene overhodet ikke har kommet til enighet. I bakgrunn står regjeringskollega Hans Andreas Limi (Frp). Foto: Frode Hansen , VG

Rakk ikke fristen

Etter planen skulle partene ha vært ferdige med forhandlingene på fredag. Hans Olav Syversen i KrF mener uansett ikke at det er noe dramatikk i at forhandlingene nå går på overtid.

– Vi er optimister for at vi skal komme i mål, men så er vi jo allerede på overtid, så det er også behov for å komme i mål snart. Alt har sin tid, og nå har tiden kommet for at vi bør se en målstrek.

Onsdag ettermiddag har også vært nevnt som en frist for enighet, men heller ikke den er endelig, ifølge Frps Hans Andreas Limi.

– Det er en milepæl som vi selvfølgelig forholder oss til, men i verste fall så har vi litt mer tid.

Les også: Varsler ny skattefest for de superrike

Syversen i KrF forteller at de har erfaringer med å gi frister uten å overholde dem, og ønsker derfor ikke å sette noen ny frist for enighet. Det gjør heller ingen av hans politikerkolleger, men Limi tror ikke forhandlingene kan gå inn i helgen.

– Jeg tror på en løsning, og håper vi kan finne den i hvert fall i løpet av denne uken, sier Frp-politikeren.

Frp nekter økte avgifter

På spørsmål om Frp kan gå med på en økning i enten diesel- eller bensinavgiften, slik Venstre og KrF ønsker, er Limi tydelig i sitt svar.

– Nei. Det ser jeg som helt utelukket, så vi må diskutere andre elementer som en del av det grønne skiftet, sier han.

SAMARBEIDSPARTER: Hans Olav Syversen (KrF) og Terje Breivik (V) er ikke enige i regjeringens forslag til statsbudsjett fra oktober. Foto: Frode Hansen , VG

Videre trekker han frem bistand og det grønne skiftet som hovedelementene som krever ekstra tid og diskusjon.

– Dere vet hva som er de viktigste prioriteringene til KrF og Venstre, og deres ønske er jo å sette sitt preg på budsjettet. Akkurat hvor det kommer hen, gjenstår å se, sier Limi.

Les også: 125 000 mister reisefradraget

Forhandlingene fortsetter tirsdag, men noe tidspunkt for første møte er ennå ikke satt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder