NY BYRÅDSLEDER: Høyres Martin Smith-Sivertsen møtte VG i september. Her fotografert foran Kjøttbasaren ved enden av den historiske Bryggen. FOTO: HALLGEIR VÅGENES/VG
NY BYRÅDSLEDER: Høyres Martin Smith-Sivertsen møtte VG i september. Her fotografert foran Kjøttbasaren ved enden av den historiske Bryggen. FOTO: HALLGEIR VÅGENES/VG Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Han overtar makten i Bergen

Ragnhild Stolt-Nielsen går av

INNENRIKS

Maktskifte etter bitter strid

Martin Smith-Sivertsen overtar som byrådsleder i Norges nest største by etter en knusende seier på nominasjonsmøtet i Bergen Høyre tirsdag.

  • Cato Husabø Fossen
Publisert: Oppdatert: 27.08.15 11:24

49-åringen fikk 103 stemmer mot sittende byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsens 66 stemmer da Erna Solbergs lokallag tirsdag avholdt nominasjonsmøte i forkant av neste års kommunevalg.

Han får dermed førsteplassen på listen til valget i september 2015, men allerede fra i morgen får tirsdagens seier store konsekvenser.

Stolt-Nielsen har nemlig varslet at hun går av som byrådsleder med umiddelbar virkning om hun skulle tape kampen om gjenvalg. Dette fordi hun anser et nederlag på nominasjonsmøtet som en mistillitserklæring fra eget parti.

Etter det VG forstår vil Stolt-Nielsen fungere i stillingen frem til Smith-Sivertsen får stablet sitt nye byråd på beina. Det vil han allerede onsdag få i oppdrag av Bergens-ordfører Trude Drevland å gjøre.

Da han ble intervjuet av VG i september sa den nyvalgte Høyre-toppen at han ikke så for seg å gjøre store endringer i sammensetningen av byrådet om han skulle bli ny byrådsleder.

BAKGRUNN: Derfor er det bråk i Bergen Høyre

Trøblete tid

Kveldens store taper, Ragnhild Stolt-Nielsen (45), overtok som byrådsleder i Bergen for ganske nøyaktig et år siden.

Det skjedde da mangeårig byrådsleder Monica Mæland ble hentet til Oslo som næringsminister i Erna Solbergs regjering. Som VG tidligere har skrevet var det Mæland selv som pekte på Stolt-Nielsen som sin etterfølger.

Næringsministeren var også tilstede på nominasjonsmøtet i Bergen tirsdag for å støtte Stolt-Nielsens kandidatur.

Både Monica Mæland og Ragnhild Stolt-Nielsen er venninner av statsminister Erna Solberg.

Da Stolt-Nielsen overtok som byrådsleder overtok hun også ansvaret for den uhyre betente bybanesaken.

Saken, som handler om hvilken trasé Bybanen skal følge gjennom Bergen sentrum har skapt stor intern splittelse i det borgerlige byrådet generelt - og internt i Bergen Høyre spesielt.

LES HELE HISTORIEN: Slik har hjembyen blitt Ernas verste mareritt

I juni gikk KrF ut av byrådet, som siden har måtte søke flertall i bystyret fra sak til sak. Det har ført til at Høyre og Frp har lidd flere politiske nederlag.

Ble fiasko sist

Tidligere i år lanserte så eiendomsinvestoren og eks-politikeren Martin Smith-Sivertsen (49) seg selv som en mulig byrådsleder.

Han har på kort tid lyktes med å samle tilsynelatende stor støtte blant medlemmene, og tirsdag denne uken innstilte nominasjonskomiteen i partiet Smith-Sivertsen som byrådslederkandidat.

Nå blir det altså opp til han å lede både Bergen Høyre og Bergen by videre.

Smith-Sivertsen var også Høyres toppkandidat i byen mellom de syv fjell i 1999.

Det endte med at partiet gjorde sitt nest dårligste valg i byen siden dagens kommunestruktur ble lagt på tidlig 70-tall.

Den gang tapte han mot Arbeiderpartiet og deres toppkandidat Anne Grete Strøm-Erichsen, senere mangeårig statsråd under Jens Stoltenberg.

Om hvorfor han nå ønsket seg byrådslederjobben har han sagt følgende til VG:

– Jeg har ikke noe behov for å si hva jeg kan gjøre annerledes. Jeg kan bare si at gode samarbeidsrelasjoner er viktig for meg. Men jeg har lyst på jobben, det har jeg.

Her kan du lese mer om