SKATTEKUTT UTEN STOR EFFEKT: Finansminister Siv Jensen, her avbildet på partiets pølsefest tidligere i år, innrømmer at kuttene i formueskatten ikke vil gi noen store effekter for norske bedrifter. Foto:Petter Emil Wikøren,VG

Frp kan droppe skattelettelser til de rikeste

Et flertall av fylkeslederne i Frp sier de er villige til å droppe kutt i formuesskatten for dem med høyest formue.

Artikkelen er over fem år gammel

Det viser en ringerunde NRK har foretatt blant alle de 19 fylkeslederne i Frp. Ti av dem sier at de er villige til å droppe kutt i formuesskatten for personer med høyest formue, så lenge bunnfradraget økes. Seks ønsker ikke å uttale seg, mens NRK ikke har fått tak i tre av dem.

Skattelettelser er den største enkeltsatsingen i budsjettforslaget, med kutt på til sammen 8,3 milliarder kroner. Nær halvparten skal tas ved å kutte i formuesskatten.

Nylig innrømte også Siv Jensen at kuttene i formueskattenikke vil gi noen store effekter for norske bedrifter.

«Her framgår det at formueskatten i første rekke vil påvirke sparingen. Det antas følgelig at eventuelle virkninger på sysselsettingen vil være relativt beskjedne», skrev Jensen i et svar til Stortinget på et spørsmål om effektene av de foreslåtte skattekuttene.

Statsminister Erna Solberg ble også kraftig kritisert da hun hevdet at «allment vedtatte økonomiske sannheter» er detfaglige beviset regjeringen har for å kutte i formueskatten.

TOM STAAVI KOMMENTERER: Bevis det!

Uenige om skatteløsningen

De fire samarbeidspartiene har i utgangspunktet tre forskjellige løsninger på hva som skal gjøres med formuesskatten. Regjeringspartiene Frp og Høyre har foreslått at prosentsatsen for formuesskatt skal senkes fra dagens én prosent til 0,75 prosent, men at også bunnfradraget også skal økes, sånn at man ikke trenger å betale formuesskatt før man når en formue på 1,2 millioner.

Det er 200.000 mer enn i dag.

Venstre vil beholde dagens sats på én prosent, men foreslår en kraftigere heving av bunnfradraget, til 2,2 millioner kroner. Det vil bety at formuesskatten bortfaller for 300.000 mennesker i 2015.

KrF på sin side vil heller vente til Scheel-utvalget har kommet med sin rapport. I sitt alternative budsjett reverserer de hele kuttet i formuesskatten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder