SLITER: Frps leder Siv Jensen mister velgere til Høyres Erna Solberg. Her er Jensen fotografert under Frps landsmøte på Gardermoen i april. Foto: Krister Sørbø/VG

Ny måling: Frp halvert på Stortinget

Rekordoppslutning til Høyre ** SV har mistet 40 prosent av velgerne siden i fjor

(VG Nett) Dersom VGs siste partibarometer var valgresultat, ville Frp halvert stortingsgruppen sin.

Målfrid Bordvik
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Mens Høyre fosser frem til sin beste oppslutning på over hundre år, er Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti de store taperne i VGs partibarometer for mai. Dersom det var valg i dag ville Frp ha gått fra 41 til 21 representanter på Stortinget.

- Ikke et godt resultat

Høyre stjeler velgere fra alle partier - men særlig fra Frp. Siv Jensen mister 22 prosent av sine velgere til Erna Solberg. Frp har nå en oppslutning på 11,3 prosent, som er en tilbakegang på 2,4 prosentpoeng fra forrige måned. I hovedstaden har Frp en oppslutning på under ni prosent.

- Jeg liker mye bedre å kommentere gode målinger, dette er ikke et godt resultat for FrP, sier partileder Siv Jensen til VG Nett.

- Meningsmålinger går opp og ned og det er alltid hyggeligere med målinger som går opp, enn de som går ned. Det er store sprik i dagens målinger så det er vanskelig å vite om vi egentlig går opp eller ned, sier Jensen.

- Hvordan skal dere snu utviklingen?
- Vi skal jobbe hver dag frem til valget med å snakke om FrPs politiske løsninger og hva vi vil gjøre. Jeg er sikker på at løsningen ligger i å snakke mer om egen politikk, sier Frps leder.

SV-ere velger Ap

Også for SV er målingen fra InFact svært dramatisk; partiet ville bare fått én representant på Stortinget mot dagens 11 mandater. Med en oppslutning på 3,4 prosent plasserer SV seg igjen under sperregrensen.

Bare knappe 60 prosent av dem som stemte SV ved kommunevalget i fjor, ville ha gitt sin stemme til partiet dersom det var stortingsvalg i dag. Flukten er størst til Arbeiderpartiet; 20 prosent av SV-velgerne i 2011 ville nå valgt Jens Stoltenberg fremfor SVs nyvalgte leder Audun Lysbakken.

- Vi tror det er langt flere enn 3,4 prosent som deler vårt verdisyn og våre prioriteringer når det gjelder miljø og rettferdighet, sier partisekretær i SV, Silje Schei Tveitdal, til VG Nett.

Hun sier partiet er innstilt på å jobbe hardt for å få tilbake velgerne.

- Vi jobber med å fornye oss og legger nå en strategi for valgkampen der ambisjonen er å hente velgerne tilbake. Vi håper også at mange vil se at SVs valgresultat er avgjørende for å beholde de rødgrønne og unngå å få en Høyre og Frp-regjering.

- Hva har lederskiftet hatt å si for den dårlige målingen?

- Vi har en helt ny partiledelse som folk trenger noe tid for å bli kjent med, sier Tveitdal.

Borgerlig klart størst

Målingen gir Høyre en fremgang på 3,1 prosentpoeng. Hadde InFacts måling for VG vært valgresultatet, ville det ha gitt Høyre 63 mandater på Stortinget - 33 flere representanter enn partiet har i dag.

- Det var voldsomt. Jeg skal ikke ta av, men dette må være den beste riksmålingen jeg har sett, sier Høyre-leder Erna Solberg til VG.

Høyre står spesielt sterkt i Oslo, der nærmere 40 prosent av innbyggerne ville gitt partiet sin stemme. På målingen er Høyre større enn Arbeiderpartiet i alle landsdeler unntatt på Østlandet, om man ser bort fra Oslo.

SLIK BLIR ERNAS NORGE - LES MER I DAGENS PAPIRUTGAVE AV VG OG PÅ VG+

På grunn av Høyres rekordoppslutning, blir den borgerlige blokken også klart større enn de rødgrønne partiene, med 66 representanter fra Ap, Sp og SV til sammen mot 102 representanter fra Høyre, Frp, KrF og Venstre.

Arbeiderpartiet rykker frem med to prosentpoeng fra april og lander dermed på 31,1 prosent. Kristelig Folkeparti går tilbake 1 prosentpoeng og havner på 4,8 prosent. Venstre står på stedet hvil, mens Senterpartiet og Rødt noterer en svak tilbakegang på 0,2 og 0,3 prosentpoeng.

Les også

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder