GÅR FRA LOVNADER OM STORE LETTELSER: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensens partier gir etter og går med på å ikke kutte like mye i formuesskatten. Her fra regjeringens 1-årsdag i oktober.
GÅR FRA LOVNADER OM STORE LETTELSER: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensens partier gir etter og går med på å ikke kutte like mye i formuesskatten. Her fra regjeringens 1-årsdag i oktober. Foto:Helge Mikalsen,VG

Kilder til VG: Høyre gir etter på formuesskatten

Fortsatt under seks milliarder på bordet

INNENRIKS

Stadig fastlåst om bilavgifter

Regjeringen skal ha akseptert at de ikke får gjennomført så mye kutt i formuesskatten som Erna Solberg ønsker.

Publisert: Oppdatert: 17.11.14 17:51

Klokken 14.25 mandag kom de fire partienes forhandlere ut av Statsrådssalen på Stortinget med en plan om å fortsette forhandlingene klokken 18.

Da fortsetter drakampen om budsjettmilliardene.

Etter det VG erfarer har store deler av forhandlingene mandag handlet om skatt og barnetillegget i uføretrygden.

Som VG skrev torsdag har regjeringen gitt etter for presset fra KrF og Venstre og droppet modellen de selv la frem. Istedet jobbes det nå med å finne akseptable alternativer.

Kilder med innsikt i forhandlingene opplyser til VG at det nå er bevegelse i spørsmålet om formuesskatten.

KrF går med på lettelser - men ikke mye

I forrige uke skrev VG at Venstre ga etter for presset fra regjeringspartiene og gikk med på at det skal kuttes i prosentsatsen.

Etter dette har regjeringspartiene også akseptert at deres kutt i formuesskatten må reduseres, og at statsminister Erna Solberg (H) ikke får gjennomført kutt på 4,1 milliarder kroner slik hun la opp til i statsbudsjettet.

Men også i Kristelig Folkeparti er det nå vilje til å komme regjeringspartiene i møte på å kutte i formuesskatten. Partiet ville i utgangspunktet ikke kutte i skatten så lenge den ikke gjør forskjell på private og bedriftenes eiendeler.

Men etter det VG forstår har KrF nå godtatt at skatten reduseres, men de vil ikke gå med på å kutte så mye i skatten som det Venstre, Høyre og Frp vil.

Med andre ord: KrF vil foreløpig ikke akseptere kutt som er på over 3,6 milliarder.

Under seks milliarder på bordet

Som VG skrev i helgen er et av hovedproblemene at KrF og Venstre ikke er fornøyde med hvor mye penger som legges på bordet.

Søndag kveld forsøkte Høyre og Frp å bøte på det.

– Vi legger både nye penger og forslag på bordet, sa Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik på vei inn i møtet søndag.

Men kilder VG har snakket med sier dette kun var snakk om «en liten slump penger». Fortsatt holder regjeringen hardt på pengesekken og nekter å la KrF og Venstre flytte på mer enn under seks milliarder kroner.

Fortsatt fastlåst om bilavgifter

Men den aller mest betente konflikten er ganske urørt: Kampen om bilavgiftene.

VG skrev forrige uke at situasjonen har blitt helt fastlåst mellom Frp og Venstre, fordi Venstre ønsker å gjøre reduksjoner i Frps hjertesak i dette budsjettet:

Kuttet i bilavgiftene på 1,3 milliarder kroner.

Etter det VG erfarer har ikke hverken Venstre eller Frp rikket seg av flekken i spørsmålet om bilavgiftene, og denne saken kan dermed komme til å bli den virkelig store styrkeprøven på Erna Solbergs borgerlige samarbeidsprosjekt.

Her kan du lese mer om