Nytt ulveangrep onsdag - nå lever Østmarka-ulven farlig

KJÆLEDYR: Marte Jacobsen (31) og Bjørn Arvid Kjensberg (54) hadde tre geiter som kjæledyr. Etter ulveangrepet natt til tirsdag har de bare to igjen. Nå tør ikke Jacobsen la datteren på 12 gå ute alene i området lenger. Foto:Silje Ensrud,VG

Frykter ulven: «Datteren min får ikke gå ute alene»

ENEBAKK (VG) Enkelte tør ikke slippe ut ungene alene. Andre går ikke tur med hunden. Etter flere ulveangrep skjønner ordfører Tonje Anderson Olsen (H) innbyggernes frykt.

 • Geir Molnes
 • Hilde Sandvær
 • Silje Ensrud

Artikkelen er over fire år gammel

Lokalbefolkningen forteller at bygda har blitt rammet av fem ulveangrep i løpet av de siste fem ukene. De anslår at til sammen 55 dyr har måttet bøte med livet.

– Det er veldig skremmende i etterkant, nå som adrenalinet har lagt seg, sier Bjørn Arvid Kjensberg (54) til VG.

En eller flere ulver har stått bak flere angrep på sauer i Østmarka den siste tiden. Onsdag formiddag ble fem sauer drept i Enebakk, mens et småbruk i Ytre Enebakk ble rammet natt til tirsdag. Da var det en av geitene til Marte Jacobsen (31) og Bjørn Arvid Kjensberg som ble drept av ulven. VG treffer paret på småbruket der geita ble drept.

Les også: - Jaktet ulv i Nordmarka

Klokken var kvart over tolv på natten da den eldste i geiteflokken på tre geiter kom med et forferdelig skrik, forteller Kjensberg.

Skjøt varselskudd

Han dro ut med hodelykt og hagle, men hodelykten sviktet, slik at han ikke kunne se ulven.

– Da skjøt jeg et varselskudd i lufta, og hørte at ulven løp fra stedet, sier han.

BLE DREPT: Slik ser den drepte geita ut etter ulveangrepet. Bjørn Arvid Kjensberg (54) kom raskt til unnsetning da han hørte skriket fra geita, men kom dessverre for sent til å redde den. Foto: Silje Ensrud Foto:Silje Ensrud,VG

Da han kom frem var geita så hardt skadet at han måtte avlive den. Etter ulveangrepene i området frykter de nå den nærgående ulven. Både Kjensberg og Jacobsen reagerer på at ulven slo til rett utenfor huset de bor i.

Har du lest? Her møter Lars ulv på vei til jobb

– Datteren min får ikke lov til å gå ute alene i området lenger på grunn av ulven, sier Marte Jacobsen.

Nå er hun glad for at den tolv år gamle datteren er på ferie langt unna ulven med besteforeldrene.

Nødverge

Ulven er fredet innenfor de områdene som Stortinget har fastsatt som «ulvesoner», det vil si områder der ulven skal få lov til å yngle.

Derfor er en søknad om å felle ulven blitt avslått. Men det betyr ikke at ulven ikke kan bli tatt av dage likevel:

– Vi skal ikke se bort ifra at ulven kan bli drept i nødverge, sier Arnkjell Johansen i Statens naturoppsyn til NRK torsdag morgen.

Rovvilt som går til direkte angrep på sau innenfor et roviltgjerde kan avlives, ifølge lovverket.

Drepte 33 sauer

19. juli drepte én eller flere ulver nesten hele saueflokken på Kjepperud gård i Ytre Enebakk. Det var Karianne Buer (18) fra gården som fant sauene.

– Vi hadde 36 sauer, og 33 ble drept. De siste tre trivdes ikke etter det som skjedde, så de er nå sendt til en annen gård i nærheten, sier Buer til VG.

– Det var helt forferdelig å se alle sauene som lå der. Jeg kjenner jo hver og en av dem, ettersom jeg steller dem hver dag, sier hun.

DREPT: Familien fra Kjepperud gård i Ytre Enebakk har mistet 33 av sine 36 sauer etter det som et ulveangrep. Lasse Kristiansen i Viltnemda har avlivet de sauene som var såpass skadet at de ikke ville klare seg. Foto:Daniel D . Laabak,Tipser.no

Les også: Sp vil tillate pepperspray mot ulv

Hun forteller at alle på gården er veldig påvirket av det som skjedde, og at de akkurat nå ikke har lyst på flere sauer.

– Jeg skjønner ikke at denne ulven skal fortsette å få leve, sier Buer.

Ordfører skjønner frykten

Ordfører Tonje Anderson Olsen (H) skjønner alt folk i kommunen er redde for ulven.

– Når ulven kommer så tett på i tettbygde strøk som den har vært de siste tre ukene, så har jeg full forståelse for det, sier ordføreren til VG.

Hun har snakket med flere folk som forteller at de får vondt av bøndene som blir utsatt for ulveangrep.

Hovedtiltat: Trodde denne ulven var en rev

– Jeg har en veldig stor forståelse for at de dyreeierne som utsettes for dette synes det er vondt. Det å finne hardt skadede dyr på gården er en tøff belastning, sier Olsen.

Ordføreren forteller også at debatten om ulven skaper veldig skarpe leire, med enkelte som er veldig for å bevare flest mulig ulv, mens andre mener beitedyrenes hensyn må gå foran.

Tør ikke gå tur med hundene

Hanne Kirkerud (63) liker å gå tur med sine tre hunder Silva, Wilco og Arlo. Nå tør hun ikke gjøre det langs stiene i Enebakk lenger.

– Jeg går ikke alene i skogen med hundene mer. Kanskje jeg er feig og egentlig burde gjøre det. Men jeg gjør det ikke. Jeg tør ikke ta sjansen, sier Kirkerud til VG.

Les også: Se ulven og bjørnen slåss om mat

FRYKTER ULVEN: Hanne Kirkerud (63) liker å gå tur med hundene (f.v) Wilco, Silva og Arlo. Nå tør hun ikke gå i stiene lenger på grunn av ulven. Foto:Silje Ensrud,VG

Hun mener i utgangspunktet at ulvebestanden skal bevares, men frykter at det er blitt for mange ulver i Akershus nå, som kommer veldig tett på mange mennesker.

Fant ulvespor nær hjemmet

Ole Bjerkeland (49) er skeptisk til den høye ulvebestanden i området. Han forteller at diskusjonen om ulvebestanden er blitt et betent tema i Enebakk.

– Det er mange som har møtt ulv som ikke tør å si det. Da blir de skjelt ut av ulvetilhengere, og blir beskyldt for både det ene og det andre, sier Bjerkeland.

Kameraten Truls Gullichsen (34) er enig.

FANT ULVESPOR: Kameratene Truls Gullichsen (34) og Ole Bjerkeland (49) er skeptiske til det de mener er en for høy ulvebestand i Enebakk. Gullichsen har tre små barn, og fant ulvespor i nærheten av hjemmet sitt. Foto: Silje Ensrud Foto:Silje Ensrud,VG

– Jeg er ikke noe særlig fornøyd med at det er så mye ulv her. Jeg tror at mange av de som mener at ulven skal være her ikke har en veldig sterk tilknytning til bygda.

Han forteller at han har tre små barn og at han har observert ulvespor i nærheten av huset sitt.

– Jeg frykter ikke ulven foreløpig, men det er jo for nærme, sier Gullichsen.

Uvisst antall ulver

Ole Kristian Sauge i Statens naturoppsyn forteller at det er vanskelig å slå fast hvor mange ulver som befinner seg i Østmarka.

– Det siste vi har dokumentert er to ulver som ble tatt bilder av med viltkamera tidligere i år, sier Sauge.

Han tror ikke ulven vil begynne å bli enda mer nærgående enn den allerede er.

– De beveger seg over hele Østmarka, som er et veldig tett bebygget område i seg selv. Men det er ikke noe som tyder på at ulven vil endre sitt adferdsmønster, sier han.

Vinteren 2014-2015 ble det registrert totalt 33-35 ulver på landsbasis. I tillegg ble det registrert minst 40 ulver som lever i grenserevir mellom Norge og Sverige, viser tall fra rovdata.

En rapport fra Norsk institutt for naturforskning forteller at uprovoserte angrep fra ulver er svært sjeldne, og at majoriteten av ulv ikke ser på mennesker som naturlige byttedyr. I Norge er det registrert ett enkeltstående tilfelle, hvor en seks år gammel jente ble drept av ulv i 1800.

Får ikke felle ulven

Rovviltansvarlig Jan Wilberg i Statens naturoppsyn forteller at oppsynet har konkludert med at sauene som ble drept i Ytre Enebakk ble tatt av ulv.

Han forteller at de ikke vet så mye om ulven, men at det er samlet inn avføring som sendes til DNA-analyse hos Rovdata i Trondheim. Svarene på disse prøvene kan gi svar på hva slags ulv det er snakk om.

– Hvor stor er sjansen for at ulven slår til igjen i samme område?

– Alle ulver kan angripe sau igjen. Vi vet ikke om det har vært Østmarka-ulv eller annen ulv som har vært i disse områdene og stått for disse skadene, sier Wilberg.

Han forteller at det er vanlig at ulven dreper mange dyr når den slår til mot dyr i inngjerding, og at de har sett flere tilfeller på dette den seneste tiden.

Miljøvernrådgiver Stein Rosten i Enebakk kommune bekrefter at Fylkesmannen i Oslo og Akershus har avslått en søknad om å felle ulven som herjer i området.

– Så foreløpig vandrer ulven videre, sier Rosten.

Vil ha flere ulver

Leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet er glad for at Fylkesmannen i Oslo og Akershus har gitt avslag på å felle ulven.

– Det er lett å forstå frustrasjonen til bøndene som har hatt store tap. Men dette er innenfor det bittelille området som er satt av til at ulven skal få leve og yngle i Norge. Der skal den ha strengere vern enn ellers, sier Haltbrekken.

– Hvorfor er det viktig å ha ulv i disse områdene?

– Ulven er en del av norsk natur. Vi burde egentlig hatt ulv i større deler av landet. Det er plass til mange flere ulver enn de vi har i Norge i dag. Den spiller en viktig rolle for samspillet i naturen, blant annet ved å ta ut større hjortedyr og regulere bestanden av disse.

Mer om

 1. Ulv

Flere artikler

 1. Ulv på frifot herjer i Østmarka: Ordførere ønsker å felle rovdyr uten å måtte søke

 2. 29 av familiens 36 sauer er døde: – Det er helt forferdelig

 3. Bøndene fortviler etter ulvens herjinger: – Man blir rett og slett kvalm

 4. Må ha helt ferske spor for å kunne bruke hund i jakten på ulven

 5. Pluss content

  Sauebønder i opprør etter tap av over 100 dyr på få dager

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder