BANKET BEVISSTLØS: Natt til torsdag mellom 03 og 03.30 ble Kadra overfalt, slått og sparket av en gruppe somaliere, etter at hun kom i diskusjon med dem på et utested i Oslo. Foto: Line Møller, VG.

- Uislamsk oppførsel

(VG Nett) På TV var han uenig med Kadra Yusuf, men nå reagerer Usman Rana i Muslimsk Studentsamfunn voldsomt på at hun er banket opp for sine uttalelser om at Koranen må leses med nye briller.

 • Geir Terje Ruud

Artikkelen er over 13 år gammel

Muslimsk StudentsamfunnIslamsk Råd Norge - Viktige tjenester for muslimer i Norge

Usman Rana bruker sterke ord om de som natt til torsdag overfalt Kadra Yusuf og banket henne opp mens de sa at «der er hun som har tråkket på Koranen».

Han kaller angrepet «uislamsk oppførsel».

- Jeg var uenig med henne i debatten, men det er en skandaløst barbarisk måte å vise sin uenighet med henne på, ved å overfalle henne. Det er forkastelig. Det er en skam, sier Usman Rana i Muslimsk Studentsamfunn.

Han uttrykker sin dypeste sympati med Kadra etter angrepet.

Mange viser sin støtte til Kadra. En VG-blogger har startet et «bloggtog» til støtte for Kadra Yusuf.

Også Islamsk Råd Norge har sendt ut en pressemelding der de tar avstand fra angrepet og oppfordrer Kadra til å anmelde overfallet.

Angrepet av syv-åtte

SJOKKERT: Usman Rana i Muslimsk Studentsamfunn er sjokkert over overfallet på Kadra Yusuf. Foto: Janne Møller-Hansen

Det skal ha vært syv-åtte personer av somalisk opprinnelse som gikk til angrep på landskjente Kadra natt til onsdag, åpenbart provosert av hennes uttalelser om kvinners plass i samfunnet. Hun har tidligere gått foran i kampen mot omskjæring av kvinner og avslørt imamers holdning til temaet i en TV2-dokumentar.

Kadra Yusufs nye uttalelser om at kvinner må få en større plass i moskeene og at imamene må utfordres, er en brannfakkel i enkelte miljøer.

Norsk-muslimske Kadra sa til VG Nett at hun tror norske myndigheter er så redde for å bli kalt rasister at de lar være å ta et oppgjør med imamene om kvinnesyn.

- Det er Koranens syn på kvinner som bør fortolkes på nytt. Jeg savner en debatt om hvilke rettigheter og plikter den moderne muslimske kvinnen har, sa Kadra til VG tidligere denne uken.

Rasister

- De er så passive og forsiktige fordi de er redde for å bli kalt rasister. Det virker som at myndighetene er så redde for å tråkke andre på tærne at de heller ofrer kvinnene, sa Kadra.

Det utløste en stor debatt.

I forveien er Kadra så sterkt truet at hun bor på hemmelig adresse og har hemmelig identitet.

Usman Rana er rystet over at Kadra blir overfalt og sier det er viktig å støtte Kadras rett til å ytre seg selv om man er uenige med henne i sak.

- Uislamsk oppførsel

- Dette må være folk som ikke har respekt for grunnleggende menneskerettigheter. Og folk som har grunnleggende mangel på respekt for islam. Dette er en svært uislamsk oppførsel, sier Usman Rana som understreker at han allerede har tatt avstand fra uttalelsene fra pressetalsmann Gulam Sarwar i Central Jamaat-e-Ahl-E Sunnat.

Sarwar fikk debatten til å ta av da han sa følgende om Kadra:

- Hun kan si hva hun vil, og er sikkert pen og har en fin kropp, men vi kan ikke forandre Koranen på grunn av hva en kvinne mener, sier Sarwar.

Debatten mellom Gulam Sarwar og Kadra Yusuf fikk mange til å reagere.

IT-gründer og norsk-muslimske Shahzad Rana ga på VG Nett torsdag sin hele og fulle støtte til Kadra Yusuf, som mener Koranen bør nytolkes.

- Kadra krever ikke at vi skal skrive om et helt verk, men at man må lese Koranen med moderne briller. Jeg er helt enig i at religiøse skrifter, enten det er snakk om Bibelen eller Koranen, bør leses ut i fra den tiden man lever i og ikke slavisk. Religiøse ledere, uavhengig av tro, bør vise mer smidighet, sier norsk-pakistanske Shahzad Rana til VG Nett i forbindelse med Kadras omstridte utspill.

Likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) kalte Gulam Sharwars reaksjoner for diskriminering på sitt verste.

Les også

 1. - Kadra banket opp

  For to dager siden sa Kadra (26) til VG at Koranens syn på kvinner bør fortolkes på nytt.
 2. - Koranen bør tolkes på nytt

  Norsk-muslimske Kadra er lei av at kvinner holdes utenfor, og sier det er på høy tid at Koranen tolkes på nytt.
 3. Norsk-muslimske Shahzad Rana: - Jeg er helt enig med Kadra

  (VG Nett) IT-gründer og norsk-muslimske Shahzad Rana gir sin hele og fulle støtte til Kadra Yusuf, som mener Koranen bør…
 4. Karita kaller Islamsk råd inn på teppet

  (VG Nett) Likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) har innkalt Islams Råd til møte, for å diskutere de krasse…
 5. - Ofrer kvinnene i frykt for å bli kalt rasister

  (VG Nett) Kadra Yusuf mener norske politikere er så redde for å tråkke imamene på tærne at de ofrer muslimske kvinners…

Mer om

 1. Livssyn

Flere artikler

 1. - Ofrer kvinnene i frykt for å bli kalt rasister

 2. Kadra avhøres i ettermiddag

 3. Frykter at vitner til Kadra-overfall lar seg skremme

 4. Kadra: - Overfallsmennene blir behandlet som helter

 5. Karita raser mot moské etter Kadra-kritikk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder