KAMUFLERTE: I dette området, hvor rocketeltet sto på Utøya, gjemte Lars Grønnestad seg etter å ha blitt skutt. FOTO: ERLEND AAS, NTB SCANPIX

Smurte seg inn med jord for å skjule seg for Breivik

OSLO TINGRETT (VG Nett) Alvorlig såret la Lars Grønnestad (20) seg under noen greiner og smurte seg inn med jord for å skjule seg for massemorder Anders Behring Breivik (33).

 • Jarle Grivi Brenna
 • Dennis Ravndal
 • Eva-Therese Loo Grøttum
 • Tim Peters
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over åtte år gammel

- Jeg passet på å skjule meg så godt som mulig og smurte meg inn med jord på huden for å skjule meg. Det var en kampestein der, så jeg presset meg mot den på bakken, forklarer Grønnestad i rettssal 250 i Oslo tingrett.

20-åringen ble skutt under kaoset på teltplassen like etter at massemorderen startet drapstoktet ved AUFs sommerleir på Utøya 22. juli i fjor. Han sto i teltleiren og snakket med foreldrene sine som var på utenlandsferie da han plutselig hørte et smell.

VG Direkte: Følg rettssaken ord for ord, still spørsmål til våre journalister og les beskrivelser fra rettssalen her.

- Det kommer en gjeng med ungdommer i flokk springende mot meg. Noen av dem skriker «spring» og det var da jeg skjønte at det var noe galt, for jeg har aldri sett en så oppriktig skrekk i hele mitt liv, forklarer Grønnestad.

- Han virket ikke stresset

Vitnet flyktet innover skogen mot Kjærlighetsstien på vestsiden av Utøya sammen med en rekke andre ungdommer. Da han snudde seg, så han en uniformert politimann med våpen på den andre siden av teltplassen ved Kafébygget.

- Så hører jeg en som roper «Stopp det er politi» og jeg stopper opp og ser på politimannen og lurer på hva som skjer. Vi er en gjeng som snur oss i gruppa. Da husker jeg det var litt sært, for jeg trodde den politimannen skulle være litt mer autoritær og roe oss litt ned, forklarer 20-åringen og fortsetter:

- Men han politimannen som sto på toppen av bakken virket som om han skulle få oversikt over hva som skjedde. Han snakket ikke med noen, bare sto og kikket. Og plutselig hevet han våpenet mot gjengen som jeg er i.

- Han virket ikke stresset. Han var rolig og det var ikke noen brå bevegelser når han hevet våpenet.

Minneord: - Slik minnes vi våre kjære

Hørte skudd, smell og hyl

Ungdommene fortsatte å løpe videre innover i skogen da Grønnestad kjente et lufttrykk i ryggen. Etter få meter stoppet 20-åringen opp. Han var da alene.

- Jeg har vanskelig for å puste og jeg får ikke løftet opp armen. Jeg tar meg til ryggen og så ser jeg blod på hånden. Da skjønte jeg at jeg var skutt. Mens jeg ligger der, begynner jeg å tenke på hvem som kan stå bak dette. En høyreekstremist eller er det statskuppp? forklarer han.

Vitnet fant seg et skjulested under noen greiner på to trær like ved Rocketeltet på sørvest-siden av Utøya, og det var da han smurte seg inn med jord for å skjule seg for Breivik.

- Jeg hørte skudd, smell og hyl rundt omkring, forklarer 20-åringen.

Samtidig hadde Grønnestad ringt 113-sentralen og fortalt om skadene og hvor han befant seg. Vitnet fikk beskjed om at politiet var på vei og de ringte ham også opp.

- De spurte hva som hadde skjedd og hvor jeg lå, og jeg sa at jeg ikke var sikker på om jeg ville si det, fordi det var en politimann som skjøt meg, forklarer han.

- Hvordan var det å puste?spør aktor Inga Bejer Engh.

- Veldig, veldig tungt, jeg trakk veldig dype drag men det virket som om det ikke var noe oksygen som ble tatt opp Det var bare et veldig sterkt ubehag med at kroppen ikke virket som den skulle og ikke fikk nok oksygen, svarer Grønnestad, som også holdt armer og tær i bevegelse for å holde blodsirkulasjonen i gang.

Alvorlig såret

Etter vel to timer fikk han kontakt med to politimenn som ga ham livreddende førstehjelp.

- Hvis jeg hadde ligget et kvarter til, så hadde jeg ikke vært her i dag, forteller han.

Grønnestad ble etter hvert fraktet til Oslo universitetssykehus (OUS) hvor han ble behandlet for skuddskadene. Han hadde en punktert lunge og to knuste ribbein og et knust skulderblad.

- Det har gått overraskende greit, men jeg er sensitiv på høye, brå lyder.

- Jeg hadde egentlig bestemt meg for å drukne

Mandagens første vitne var 21 år gamle Silja Kristina Uteng, som ble truffet av ett av terroristens skudd, men reddet seg unna ved å svømme over fjorden.

- Jeg så en svart skikkelse på land, og tenkte: «Nå dør jeg». Jeg tenkte gjerningsmennene hadde folk på begge sider, fortalte Uteng i retten.

- Jeg var klar til å drukne meg. Jeg så en svart skikkelse på andre siden, og da ville jeg heller drukne enn at han skulle ta meg. Men så så jeg at det var flere, og de heia på oss og sa at «dette klarer dere, dere er fantastiske». Da visste vi at det var trygt, utdyper hun til VGTV.

Mer om

 1. Terrorangrepet 22. juli - Rettssaken

Flere artikler

 1. Ord for ord, dag 18, del 1: - Vi vant, han tapte

 2. - Vi vant. Han tapte. Norsk ungdom kan svømme

 3. Politimann i retten: - Jeg tenker ikke tanken på å reise over selv

 4. Ingvild hørte Breivik juble

 5. Her ble Tarjei (20) skutt i beinet og falt minst 10 meter

Fra andre aviser

 1. Frida (20) : - Vi vant, han tapte, og norsk ungdom kan svømme

  Aftenposten
 2. Vitne: - Vi vant, han tapte, og norsk ungdom kan svømme

  Fædrelandsvennen
 3. - Noen sa: Spring, spring, spring

  Bergens Tidende
 4. Historier med lykkelig slutt

  Aftenposten
 5. På rettens bakrom

  Aftenposten
 6. «Jeg ble liggende i et basseng av blod. Blod er kanskje varmt i begynnelsen. Men det blir iskaldt.»

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder