KOMMENTERTE: Anders Behring Breivik kommenteret flere av tingene som har kommet frem i retten i dag. Her påsettes han håndjern av en arrestforvarer og føres ut i forbindelse med at en av tilhørerne kastet en sko mot ham. Foto: Scanpix

Breivik: - Jeg ble angrepet ved Pumpehuset

OSLO TINGHUS (VG Nett) Anders Breivik fikk ordet i retten og understreket at han selv var blitt angrepet på Utøya.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Etter lunsjpausen ba Breivik selv om å få ordet for å komme med noen presiseringer rundt det som er kommet frem i retten.

- Det var ett sted på Utøya der jeg ble angrepet selv, og det var på Pumpehuset. Der var det en person som kastet en gjenstand på meg, som traff meg i ansiktet. Jeg tenkte jeg bare ville nevne det, sa Breivik.

VG DIREKTE: Følg rettssaken i ord og bilder

- Tom for ammunisjon

Den terrortiltalte 33-åringen ville også kommentere vitneforklaringen til Lars Henrik Rytter Øberg, som vitnet i retten i går.

Øberg fortalte at Breivik hadde siktet på ham med riflen sin, men at han ikke trakk av. 18-åringen så flere av vennene sine bli drept, men reddet selv livet.

- I går var det en person som het Øberg som sa at jeg siktet på ham, men at jeg ikke trakk av. Jeg tror det var fordi det var tomt for kuler i magasinet, Breivik til retten

Han gikk også til angrep på obduksjonsrappportene, som han mener inneholder feil i rekkefølgen på skuddene.

- I obduksjonsrapporten er det mye som er misvisende. Jeg skjøt personer i hodet etterpå, ikke først. Slik var det nesten alltid, sa Breivik.

Han ville også forklare hvorfor han beveget seg som han gjorde på øya.

- En ting til når det gjelder bevegelsesmønster. Grunnen til at jeg ikke gikk på østsiden av øya, er at jeg fryktet å bli skutt på av Delta.

Angrepet med sko

Det var mens obduksjonsrapportene til flere av de drepte ved Pumpehuset ble presentert, at Breivik lente seg mot sin advokat Vibeke Hein Bæra og hvisket til henne flere ganger, tydelig uenig i det som ble sagt.

Han noterte også på et papir han hadde foran seg.

Hans forsvarer Geir Lippestad ba deretter dommer Wenche Arntzen om at Breivik skulle få lov til å komme med noen kommentarer, som ble lagt til etter pausen.

Det ble dramatisk i retten en kort stund før rett tok lunsjpause. En av tilhørerne på andre rad i sal 250 kastet en sko mot Breivik , mens han roper på engelsk: «Go to hell, go to hell, you killed my brother».

Skoen traff imidlertid ikke Breivik, men hans forsvarer Vibeke Hein Bæra. Breivik ble da raskt ført ut av salen, mens mannen som kastet skoen ble tatt hånd om av politiet og dratt ut av salen. Han ble senere fraktet vekk fra tinghuset i ambulanse.

Breivik kommenterte hendelsen ved å si at folk måtte kaste ting på ham når han gikk inn og ut av salen, og ikke kaste ting på forsvarerne hans.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder