SVEKKET TILLIT: En undersøkelse gjort av InFact for VG viser at det norske folk har fått mindre tillit til Jonas Gahr Støre. Foto: Fredrik Solstad/VG

Ikke akkurat «Super-Jonas»: Ny undersøkelse: 6 av 10 tviler på Jonas Gahr Støres habilitet

(VG) Tilliten svikter og Jens forskjellsbehandler. Det er folkets dom i etterkant av utenriksministerens millionbevilgning til en stiftelse der vennen Felix Tschudi er sentral.

Lars M. Glomnes
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Også Jens Stoltenberg får kritikk: Folk har fått mindre tillit til hans regjering, i tillegg mener mange at sjefen har forskjellsbehandlet sin potensielle arvtager i forhold til Audun Lysbakken.

Det viser en undersøkelse gjort av InFact for VG. Seks av ti som har gjort seg opp en mening, sier de to har fått ulik behandling av Stoltenberg.

- Det er en oppfatning jeg skjønner. Det er liten forskjell mellom sakene, og Støres besserwisserholdning til egen habilitet tror jeg ikke folk har noen sans for, sier Høyres Per-Kristian Foss til VG.

Det ble kjent i mars i år at Utenriksdepartementet har gitt totalt 6 millioner kroner i støtte til Senter for nordområdelogistikk, der Felix Tschudi, venn og skolekamerat av utenriksminister Jonas Gahr Støre, er styreleder.

Tillit hos Stoltenberg

Fire av ti spurte i undersøkelsen mener Stoltenbergs behandling av sakene har vært riktig.

Fredag kveld la Utenriksdepartementet frem sin redegjørelse om saken. Der går det frem at Tschudi hadde møter med Utenriksdepartementet før millionene ble bevilget. Støre hevder i redegjørelsen at Tschudi ikke er en nær venn, i tillegg fastholder Støre at han ikke vil ha sin habilitet vurdert, slik et flertall av det norske folk mener han bør.

Mens Audun Lysbakken (SV) trakk seg som barne- og likestillingsminister da det ble klart at habilitetsreglene ble brutt, har Jonas Gahr Støre klamret seg til makten.

Torsdag fikk Støre også støtte fra Jens Stoltenberg.

Statsministeren sa han hadde full tillit til at utenriksministeren hadde vurdert sin rolle godt nok, da han ga seks millioner kroner til en stiftelse ledet av barndomsvennen Felix Tschudi.
(Saken fortsetter under bildet.)

FORSKJELLSBEHANDLING: Seks av ti mener Jens Stoltenberg har forskjellsbehandlet Støre og Lysbakken. Foto: Frode Hansen/VG


Tonen er en annen enn da Stoltenberg, samme mandag som Lysbakken gikk av, slo fast at SV-statsråden ikke hadde hatt noe annet valg.

- Det uheldige i denne saken er at Lysbakken ikke erklærte seg inhabil fordi han sto så nær denne personen som jobbet i Reform, sa statsministeren 5. mars.

Ikke overrasket

Audun Lysbakken er ikke overrasket over tallene:

- Det er ikke vanskelig å forstå at så langvarig negativt mediefokus gir utslag i en slik måling. Vi kan ikke annet enn å brette opp ermene, og jobbe hardt for å vise at vi er folks tillit verdig, sier Lysbakken.

Han vil ikke kommentere hvert enkelt tall, det vil heller ikke Jonas Gahr Støre.

Heller ikke Jens Stoltenberg vil la seg intervjue om saken, men sender følgende kommentar på e-post via sin pressekontakt:

- Meningsmålingen viser at folk er opptatt av at fellesskapets midler skal forvaltes på en ryddig måte. Heldigvis bekrefter de årlige gjennomgangene til Riksrevisjonen at dette er hovedbildet, skriver Stoltenberg.

Svekket tillit

Nå må Stoltenberg også se den rødgrønne regjeringen bli straffet for pengerotet som har blitt rullet opp.

Hele seks av ti spurte sier tilliten til Jens Stoltenberg og hans regjering er svekket. Dette gjelder også én av tre Ap-velgere.

- Det er tydelig at folk har sett at dette dreier seg om prinsipper, og ikke er detaljspørsmål. Det var mange som forsøkte å bagatellisere saken. Det er det tydelig at de ikke har lyktes med, sier Foss.

Stoltenberg avviser på det sterkeste at det er snakk om forskjellsbehandling.

- Det var Audun Lysbakkens egen beslutning at han valgte å gå av som statsråd. Det gjorde han etter en helhetsvurdering av flere saker. Jonas Gahr Støre har vurdert sin habilitet, og varslet at han ønsker å gi en redegjørelse til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Det er altså ingen forskjellsbehandling, skriver hans kommunikasjonssjef Trude Måseide i en e-post til VG.

Foto:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder