Politiet har likevel hentet inn rapport om omsorgssvikt

TILBAKEHOLDEN: Anders Behring Breivik (32) ønsket ikke å gi politiet tillatelse til å innhente informasjon fra barnevernet som blant annet har en rapport fra 1983 da Breivik var fire år gammel. Foto: TEGNING: HARALD NYGÅRD

Breivik nektet å frita barnevernet fra taushetsplikt

(VG Nett) Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) ga politiet tillatelse til å innhente all informasjon om ham fra offentlige etater, bortsett fra barnevernet og skolen.

 • Jarle Grivi Brenna
 • Marianne Vikås
 • Dennis Ravndal
 • Gordon Andersen
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over åtte år gammel

Drøye to uker etter terrorangrepet ble Breivik avhørt for sjette gang.

VG har fått omfattende innsikt i hva han har fortalt til politiet om terrorangrepet som kostet 77 menneskeliv. Opplysningen er gjengitt i en rekke artikler på VG Nett og du kan lese Breiviks fremstilling av hele hendelsesforløpet på VG+ på iPad eller i dagens papirutgave.

- Ikke innom psykiatrien

Da Breivik stilte til avhør 9. august ber politiet om at han fritar offentlige etater fra taushetsplikten slik at etterforskerne kan innhente informasjon om livet til 32-åringen før han ble terrorist.

Breivik forteller raskt at han ble siktet for tagging som 15-åring, men kan ikke huske at det finnes noe relevant i politiets registre. Han sier videre at det er helt i orden at etterforskerne snakker med prester i Den norske kirke og psykiatrien.

FIRE ÅR: Her er Breivik avbildet som barn.

- Den har jeg aldri vært innom, påpeker han.

Terroristen opplyser til politiet at han kan frita helse, kirke og psykiatri fra taushetsplikten, men vil ikke signere på noe som omhandler barnevernet og skole.

Han er helt klar på det punktet til tross for at han innser at politiet vil få informasjonen uansett.

- Pressen ønsker å bruke all ammunisjon de får til et karaktermord og jeg ønsker ikke å bidra til det, opplyser han i avhøret.

Da politiet i senere avhør spør Breivik om barndommen, opplyser at han at den var fin. Selv om det foreligger rapporter som antyder noe annet.

Politiet fikk info

Fullmakt er en snarvei for etterforskerne. Selv om siktede nekter kan politiet få utlevert informasjonen, blant annet gjennom å gå til domstolen for å få en rettslig kjennelse.

- Vi har gått til Fylkesmannen for å hente inn journaler fra barnevern, skole og helsevesen. For å hente inn teledata har vi gått til post- og teletilsynet. Den eneste gangen vi har vært i tingretten er for å ta pågripelsesbilde, siden han motsatte seg det, sier politiadvokat Pål Fredrik Hjorth Kraby.

FIKK INFO LIKVEL: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i 22/7-enheten. Foto: MATTIS SANDBLAD

Han sier at politiet kan hente inn rapporter fra barnevernet uten siktedes samtykke.

Rapport: - Omsorgssvikt

VG har tidligere skrevet at en sakkyndig psykolog anbefalte at Anders Behring Breivik ble flyttet fra hjemmet hvor han bodde med moren da han var fire år gammel.

VG får opplyst at psykologen observerte familien over lengre tid etter at moren selv hadde kontaktet barneverns- myndighetene for å få avlastning for de to barna sine - Anders Behring Breivik og hans seks år eldre halvsøster.

Alenemoren skal ha gitt uttrykk for at det ble for mye for henne med de to barna, og at hun trengte en barnefri helg en gang iblant.

Etter det VG kjenner til er den sakkyndiges rapport, tydelig på at sønnen i huset ble utsatt for omsorgssvikt.

- Det vil være naturlig for oss å se nærmere på barnevernets handlemåte og rolle i denne saken. Ut fra de opplysninger jeg har fått så langt i saken, er det ikke noe som tyder på at barnevernet fulgte opp bekymringsmeldingene de fikk, har forsvarer Geir Lippestad sagt til VG tidligere.

Politiet skal allerede ha avhørt de som har kjennskap til hva som skjedde i forbindelse med rapporten i 1983.

Kranglet med rektor

Breivik har i avhør innrømmet at det var noen episoder da han gikk på Ris ungdomskole på Oslos vestkant.

- Det var et par hendelser på ungdomsskolen, men det kan jeg heller fortelle dere om, sa Breivik i forbindelse med diskusjonen rundt fullmakt.

Klassekamerater har opplyst til VG at han blant annet havnet i en konflikt med rektor i 9. klasse hvor begge parter utøvde vold.

Mer om

 1. Anders Behring Breivik
 2. Terrorangrepet 22. juli - Etterforskningen

Flere artikler

 1. Både Breivik og moren vil stanse barnevernsopplysninger

 2. Breivik avfyrte minst 186 skudd på Utøya

 3. Krever gransking av barnevernet

 4. Psykologi-professor om Breiviks diagnose: - Noen blir friske av behandling

 5. Barnepsykiater får ikke vitne i terrorsaken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder