HER SKYTER HAN: Dette bildet viser Anders Behring Breivik i fjæresteinene på Utøya, mens han retter et av våpnene mot ungdom i vannet. Rundt ham ligger flere av ofrene. Foto: Marus Arnesen/NRK

Lege: - Breivik brukte spesialammunisjon

- Kulene formelig eksploderte inne i kroppene

Truet med å forgifte prosjektilene

(VG Nett) Anders Behring Breivik skal ha brukt spesialammunisjon for å gjøre mest mulig skade da han startet massakren på Utøya.

Publisert:

Stadig flere grufulle detaljer tegner et stadig tydeligere bilde av Breivik som en iskald, beregnende drapsmann.

Den foreløpig siste beretningen fra dramaet på Utøya, gjør bildet enda klarere:

Sjefskirurg Colin Poole ved Ringerike sykehus, der minst 16 av ofrene fra Utøya ble behandlet for skuddskader. Han hevder at Breivik brukte dum-dum-kuler under massakren.

- Dette er ikke kuler du får kjøpt over disk i Norge, sier Poole til VG Nett.

Det var nyhetsbyrået AP som første gang skrev om Pooles uttalelser.

- Disse kulene mer eller mindre eksploderte inne i kroppen på ofrene. All energien fra kulene ble overført til vevet, sier Poole til AP.

Overfor VG Nett understreker sjefskirurgen at han brukte et språklig bilde da han snakket med journalisten fra AP.

- Men de indre skadene de var påført var helt forferdelige. Fragmentene er så bitte små at jeg aldri har sett noe lignende, sier Poole til VG Nett.

Spesiallaget for å skade

Dumdum-kuler er spesiallaget for å deformeres når den treffer målet for å skape mest mulig skade. Dumdum-kuler har en så voldsom effekt på mennesker at den er totalforbudt blant militære styrker.

Ekspanderende ammunisjon, på norsk også kalt blyspiss- eller hullspissammunisjon, er påbudt ved storviltjakt i Norge, fordi den øker sjansen for at dyret blir drept, ifølge Wikipedia.

- Dumdum-kuler er en litt gammeldags samlebetegnelse på all ekspanderende ammunisjon. Jeg er selv storviltjeger, og har en del erfaring med ammunisjon, sier Poole.

Kan ha forgiftet prosjektilene

I det omfattende manifestet sitt beskriver Anders Behring Breivik hvordan han planla å forgifte prosjektilene med ren nikotin, for å sikre seg at alle som ble truffet, skulle dø.

Om han gjorde alvor av planene før han startet massakren på Utøya, er ikke kjent.

Minst 86 mistet livet under massakren på Utøya, blant dem en polititjenestemann som var leid inn som vakt på AUF-leiren. De aller fleste av dem ble ofre for Breiviks kuler. Enkelte kan også ha druknet da de svømte for livet for å komme seg unna.

Kirurgen, som skal ha jobbet ved sykehuset i 26 år, forteller til at de store indre skadene skapte store problemer for traumeteamene ved Ringerike sykehus.

- Som tusen nålestikk

- Vi hadde store problemer med å tolke røntgenbildene og CT-bildene fra pasientene. Kulene hadde fragmentert til bittesmå biter som nesten ikke syntes, sier Poole.

- Effekten inne i kroppen er som tusener av nålestikk, illustrerer han overfor AP.

Saken fortsetter under bildet!

POSERER: Her poserer Anders Behring Breivik med med et automatvåpen. Bildet er publisert i Breiviks omfattende manifest - et 1500 sider langt dokument. Foto: PRIVAT

På bildet som Anders Behring Breivik har lagt ut poserer han med det som ser ut som en Ruger Mini 14-rifle.

Han beskriver i sitt eget manifest hvordan han anskaffer seg riflen på lovlig vis etter å ha vært på en mislykket biltur til Praha for å kjøpe en automatrifle. På bildet fremgår det at han har festet spesialutstyr på riflen.

- Det ser ut som om han har festet lommelykt, bajonett og lasersikte på løpet, sier en våpenekspert til VG Nett.

I tillegg er det festet en såkalt monopod på geværet som kan brukes som støtte.

- Det ser også ut som om han har et rødpunkt-sikte i tillegg til en forstørrelsesenhet, sier våpeneksperten.

Behring Breivik beskriver selv i manifestet hvordan en våpensmed gjorde avtrekksmekanismen smidigere.

En Ruger Mini 14 er en godkjent jaktrifle i Norge, men er det sivile våpenet som kan ligne mest på et militært. Det er semi-automatisk, som betyr at man kan fyre av skudd etter skudd uten å ta nytt ladegrep. Behring Breivik skriver at han bestilte spesialmagasiner som rommet 30 patroner.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder