PERSONVERNVAKTBIKKJE: Cecilie Rønnevik i DAtatilsynet og hennes kolleger har avslørt DNA-skandalen ved Rettsmedisinsk institutt. Foto: Eivind Griffith Brænde

DNA-skandalen ved Rettsmedisinsk institutt: Har lagret blodprøver fra farskapstester

(VG Nett) Datatilsynet frykter at ulovlig lagrede blodprøver fra farskapstester skal være misbrukt.

Arild Færaas
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

I 2009 var det rundt 1000 norske menn som fikk sitt DNA testet for farskap ved Rettsmedisinsk institutt (RMI). I tillegg tilbyr også instituttet tvillingtester, slektsskapstester og personlig DNA-profil.

LES SPØRSMÅL OG SVAR OM DNA HER

VG Nett har siden tirsdag skrevet flere saker om DNA-avsløringen ved Rettsmedisinsk institutt. Der har det kommet fram at tusenvis av nordmenns sensitive DNA-informasjon og andre personopplysninger, har blitt lagret ulovlig. Også uskyldiges nordmenns DNA-informasjon, samt biologisk materiale, er ulovlig lagret.

BAKGRUNN: Tusenvis av nordmenn i ulovlig DNA-register

Datatilsynet oppdaget på tilsynet i fjor høst at også informasjon fra farskapstester, samt de andre tjenestene Seksjon for familiegenetikk tilbyr, er lagret. Det inkluderer blodprøver med biologisk materiale. Dette mener Datatilsynet er ulovlig.

VET DU NOE OM DETTE? TIPS VG NETTS JOURNALIST HER

- Høy troverdighet

Cecilie Rønnevik, seniorrådgiver i Datatilsynet, er like fortvilet over RMIs praksis med farskapstester som instituttets praksis med DNA fra kriminalsaker.

- Man kjøper en tjeneste i tro at RMI er et organ med høy troverdighet, og så blir informasjonen bare liggende der uten at du vet det.

Også biologisk materiale, som i enkelte straffesaker, blir lagret. Det reagerer også Rønnevik på.

- De har rett og slett ikke lov til å en biobank, sier hun.

POLITIDIREKTORATET: Godkjente ulovlig DNA-register

Foto: Grafikk: Tom Byermoen


Rønnevik mener det også er alvorlig at aktører som Nav og Domstolene bruker RMI til å ta farskapstester, og mener de også har et ansvar som bestillere.

Domstolsadministrasjonen har ikke ønsket å kommentere saken overfor VG Nett, mens NAV foreløpig heller ikke har ønsket å kommentere saken.

DNA-SKANDALEN: Vaskehjelpene hadde tilgang til ulovlig DNA-register

- Rettsikkerhetsproblem

Sverre Larhammer, medlem i Advokatforeningens lovutvalg for familierett, mener at det som er kommet fram er et rettssikkerhetsproblem om lagringen er ulovlig.

- I teorien kan både DNA-materiale og andre personopplysninger, misbrukes, sier han.

FORSKNINGSMINISTEREN: Kastet seg på telefonen etter DNA-avsløringen

Som Rønnevik sa til VG Nett torsdag, har ikke RMI rutiner som gjør at man kan sjekke hva instituttet har gjort.

- Det er ingen dokumentasjon på hva dette kan være brukt til, sier hun, og skisserer mulighet for misbruk.

- Bare innen RMI kan dette misbrukes til forskning som de ikke har lov til. Men en kan også tenke seg at politiet vil kunne ønske å sjekke farskapsregisteret opp mot sine registre. Og det skal de ikke gjøre, fortsetter hun.

Rønnevik sa til VG Nett tidligere i uka hva biologisk materiale kunne brukes til:

- Man kan tenke seg at det biologiske DNA-materiale vil være attraktivt for veldig mange. Noen vil kanskje forske på kriminell atferd og finne et «kriminalitetsgen». Forsikringsselskap kan også også være interessert i gen-materialet ditt, lister hun opp.

PROFESSOR: Vil at uskyldiges DNA skal være lagret

- Ubegrunnet frykt

Vigleik Antun, politiinspektør hos Kripos, mener Datatilsynets frykt om misbruk av farskapsregisteret er ubegrunnet.

- De kan utelukke at vi søker i et farskapsregister. Vi har ett offisielt DNA-register og det er det vi bruker. Den eneste gangen det ville kunne være aktuelt, er om det er snakk om en savnet person, og man sitter igjen med et lik som man trenger å finne ut hvem er.

Rettsmedisinsk institutt sier de ennå ikke vil kommentere detaljer i rapporten fra Datatilsynet.

MYNDIGHETENE: Uten oversikt etter DNA-skandalen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder