Politiet advarer mot russevoldtekter

Publisert: Oppdatert: 18.11.14 09:39

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

Russejenter: - Vi går aldri alene

Ta vare på jentene, drikk med måte, respekter grenser, gå ikke alene og planlegg hjemturen.

Det er noen av rådene til årets russegutter- og jenter fra leder ved vold- og sedelighetsavsnittet i Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde.

- Vi har hatt noen stygge overfallsvoldtekter i Oslo den siste tiden, men de behøver ikke være den største faren for russen. Vi vet fra tidligere forskning at alkohol og voldtekt ofte henger sammen, sier hun og legger til:

- Men når festen er over for natten kan det være utenforstående som står og venter.

- Skal aldri gå fra hverandre

Rohde møter fire russ, Sondre Hansen Eriksen (18), Kaja Stautland Ivarsøy (18), Martina Schoder Mareno (18) og Eivind Vatne Hoel (19) - alle fra Grefsen videregående skole - i parken utenfor politihuset i Oslo idet russetiden blåses i gang.

Jentene tilhører russebussen «Mother Russia», og har allerede laget strenge regler innad i venninnegjengen.

- Vi har delt oss inn i grupper på tre og tre som aldri skal gå fra hverandre. Dersom noe skjer skal den ene løpe etter hjelp og den andre være sammen med den som eventuelt blir overfalt, sier Kaja Stautland Ivarsøy.

Kjøpte voldtektsalarm

I lommen hennes ligger en voldtektsalarm hun har kjøpt inn til russetiden. Det mener Rohde er en god idé.

- Jeg har tro på å lage bråk kan hjelpe. Blir man overfalt bakfra hjelper det lite med selvforsvarsspray, pepper eller lignende.

Rohde mener at også guttene må ta ansvar i russetiden.

- Pass på jentene deres. Ikke la noen som er overstadig beruset bli liggende igjen alene. Respekter grenser. Husk at selv om en jente har flørtet med deg tidligere på kvelden gir det deg ingen rettigheter til å voldta henne noen timer senere.

Tidligere år er det meldt om voldtekter i forbindelse med russefeiringen.

Denne artikkelen handler om