IVRER FOR NIVÅDELING: Fylkesråd Kent Gudmundsen er imponert over utviklingen på Tromsdalen videregående skole. Her er han avbildet utenfor Kongsbakken videregående skole tidligere i sommer. Foto: TERJE MORTENSEN

Skilte ut eliteelever - mange ble bedre

Færre stryker - langt flere får toppkarakter

(VG Nett) Tromsdalen videregående skole har oppnådd gode resultater ved å skille gode og mindre gode elever i egne grupper.

Vidar Enerstvedt
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL


Siden de innførte nivådelte grupper i matematikk fra 2006, har det skjedd ting med karakterene.

- Resultatet har vært en veldig høy økning av elever som får karakteren 5 eller 6, og en dramatisk nedgang i antall stryk, sier fylkesråd Kent Gudmundsen (H) til VG Nett.

I 2006 var det 10 av 156 elever som fikk karakteren 1 og strøk til standpunkt, mens 14 elever fikk karakteren 5 eller 6. I 2010 var det 3 av 199 som strøk, mens 63 elever fikk 5 eller 6, ifølge tall VG Nett har fått forelagt via Gudmundsen.

Demotiverte

Samtidig har det skjedd en stor dreining hvor elever velger praktisk orientert matematikk, i stedet for teoretisk. Dette kan ha hatt markant innvirkning på resultatene.

Fylkesråden håper flere skoler vil ta etter Tromsdalen videregående skole.

- Man møter elevene på det faglige nivået de er på. I dag er det umulig for lærere å foreta tilpasset undervisning, når du har en klasse med spenn fra de som ikke henger med til de som kjeder seg. Vi må innse at skal vi skape en god skole, må vi gi faglig utfordring til alle. Ellers blir elever demotiverte og faller fra. Det er nettopp dette vi ønsker å motvirke, sier Kent Gudmundsen.

- Har en jobb å gjøre

Fylkesrådsleder Pia Svensgaard fra Arbeiderpartiet er enig i at ordningen på Tromsdalen videregående skole har gitt veldig gode resultater.

- Jeg har ikke tro på eliteklasser, men dette med tilpasset opplæring er rettet veldig mye inn mot de svakeste elevene. Man har ikke i samme grad vært opptatt av å tilpasse i forhold til de flinkeste. Her har vi kanskje en jobb å gjøre, sier hun til VG Nett.

Hva mener du om nivådeling i skolen? Diskutér i bunn av artikkelen.

Svensgaard sier hun ikke opplever å være på kollisjonskurs med sitt eget parti.

- Nei, jeg mener at vi fortsatt skal ha klasseinndelingen som i dag. Man skal ikke dele inn i klasser etter nivå, men man kan gi ekstratilbud til elever som ønsker det, sier Svensgaard.

Omstridt i Oslo

Oslo innfører en ordning hvor eliteelever får særtilbud. Dette har vakt debatt, og mange er imot det.

De 10 prosent beste i språkfag og realfag på ungdomsskolen skal få undervisning i videregående skole. Tilsvarende skal de beste på videregående få undervisning ved universitetet. Fra neste år vil det i tillegg bli egne klasser for de beste i matematikk, og på sikt også for de beste innen naturfag og språk, skrev Aftenposten mandag.

Les også: Stor skepsis til Oslos eliteklasser

Bergen har ingen planer om å gjøre som storebror i øst.

- Vi ønsker at de som har ekstra interesse skal få fordype seg mer, men vi ønsker ikke sortering på karakterer. Vi mener det er riktig og viktig at alle har like muligheter, sa Filip Rygg (KrF) til VG Nett mandag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder