DISKUSJON: Statsadvokat Thorbjørn Klundseter og Rune Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen, har vært uenige i det meste under rettssaken i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Foto: Geir Olsen

Dette er stridspunktene i Øygard-saken

I dag faller dommen mot Arbeiderparti-ordfører Rune Øygard. Statsadvokaten la ned påstand om fengsel i fire år for Øygard i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

 • Tor-Erling Thømt Ruud
 • Bjørnar Tommelstad
 • Jarle Grivi Brenna
 • Synnøve Åsebø
 • Gordon Andersen

Artikkelen er over syv år gammel

Dette er hovedtemaene i straffesaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard. 53-åringen er tiltalt for å ha hatt samleie med jenta i en toårsperiode fra hun var 13 år.

* Skype-samtalene

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter vektla i sin prosedyre Skype-kommunikasjonen mellom jenta og Øygard, og den seksualiserte tonen de hadde der. Politiet hentet ut samtalene som fylte 80 sider. I retten leste statsadvokaten opp 50 sider.

- Er det noen som tror at han da holder fingrene fra fatet når han er alene med jenta på samme hotellrom og i samme seng? spurte aktor i avslutningsprosedyren.

VG trykket søndag et større utdrag av Skype-meldingene som ordføreren og jenta sendte til hverandre.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen prosederte med at Skype-samtalene ikke beviste at de to hadde seksuell kontakt.

- Om dette er to personer som har hatt samleier i to år, så er det forunderlig at det ikke snakkes noe om fysisk kontakt. Ingen overgrep, ikke fysisk kontakt en gang. Ingen av de to snakket om seksuell kontakt, sa Larsen i prosedyren.

SKYPE: I søndagens papirutgave og VG ble lengre passasjer fra Skype-samtalene mellom ordføreren og jenta gjengitt. Foto:

Larsen minnet om at Øygard i retten har erkjent at Skype-meldingene er uakseptable - og langt over streken - men sa videre at det bare er snakk om 2,5 timers dialog over 14 måneder.

* Jentas forklaring

Klundseter vektla at jenta har vært konsekvent i sin forklaring - helt fra første avhør og frem til hun forklarte seg i retten.

- Jeg ber retten merke seg at da jenta forklarte seg i halvannen dag i retten, gjorde hun det uten en gul lapp eller notater, mens tiltalte hadde med seg ganske utfyllende notater i vitneboksen.

Forsvareren spurte ut flere vitner som kunne fortelle at jenta hadde forandret seg fra en beskjeden jente til å få mer selvtillit i tiden hun kjente Øygard.

- Hva kan vi si om hennes utvikling etter at hun kom i kontakt med Øygard? Hun utviklet seg utelukkende positivt. Det har vi hørt fra Øygards kone, Øygards bror og fra lærere, mener jeg, sa Larsen.

* Telefonkontakten

Politiet har gått gjennom telefonkontakten mellom jenta og ordfører tre måneder tilbake før Øygard ble siktet.
- Det er cirka 4000 kontaktpunkter mellom disse på telefonene. Poenget er at dette er en meget tett kontakt. Det grenser opp mot det ekstreme, sa Klundseter i prosedyren.

Kripos fant slettede tekstmeldinger som ble lagt frem i slutten av rettssaken.

Jenta har forklart i dommeravhør at Rune Øygard tok et nakenbilde av henne med mobilen, som han sendte til henne etterpå. Kripos har funnet fragmenter av det politiet mener kan være spor av et bilde, men ikke klart å rekonstruere noe foto.

* Arr på tiltalte

Den fornærmede jenta har forklart at tiltalte Rune Øygard har to mørke flekker og ett arr i lysken. På legeundersøkelser er flekkene påvist og politiet har tatt bilder, men forsvaret mener merkene også er synlig når tiltalte går med truse - noe han gjorde ofte hjemme, ifølge egen forklaring.

- Jenta insisterer på at det er et arr hun har sett. To leger har undersøkt ham. Kona har ikke sett noe arr. Han har ikke sett noe arr. Jeg tror retten kan legge til grunn at det ikke er noe arr, sa Larsen i prosedyren.

* Delte seng med jenta

Øygard fortalte ikke foreldrene til jenta at de sov på samme rom når de var på overnattingsturer sammen, men overlot til jenta å informere om dette.

- Vi snakker om et barn som er i tidlig tenårene. Hun er i puberteten, og hun er 14 år og eldre. Dette er ikke naturlig, sa Klundseter i prosedyren.

Overgrepene skjedde, ifølge påtalemyndigheten, på Øygards to hytter, en seter og på hoteller i Oslo, Larvik og Molde.

- Ja, de har overnattet sammen, delt rom og delt seng. Også fra denne siden mener vi at han ikke burde ha gjort dette. Men er dette et bevis på at det har foregått samleie, spurte Larsen tilbake i sin prosedyre.

Mer om

 1. Øygard-saken

Flere artikler

 1. Statsadvokaten: Derfor skal Øygard dømmes

 2. Krever fire års fengsel for Øygard

 3. Forsvarerne: Derfor skal Øygard frifinnes

 4. Retten: Skype-loggen beviser seksuell aktivitet

 5. Beviskrigen i ordførerrettssaken

Fra andre aviser

 1. Skyldspørsmålet avgjøres i dag

  Aftenposten
 2. Bevisene som kan felle Rune Øygard

  Aftenposten
 3. Ber om fire års fengsel for Øygard

  Fædrelandsvennen
 4. Aktor krever to og et halvt års fengsel for Rune Øygard

  Fædrelandsvennen
 5. Øygards forklaring slutter med det verste

  Aftenposten
 6. Aktor krever fire års fengsel for Øygard

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder