EN PLAGE: Brennmanetene invaderer norgeskysten i inngangen på sommeren. Uvanlig mange er observert, spesielt på Sørlandet. Foto: Aftenposten

Store mengder maneter gir badeplage

Havforsker: - Dobbelt så mange maneter som tidligere år

(VG Nett) Liker du å bade mens det fortsatt er kjølig i sjøen? Du er ikke alene. Du er blant en haug brennmaneter.

Vidar Enerstvedt
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL


På forsommeren i år er det observert uvanlig store mengder brennmaneter, spesielt på Sørlandet. Men de kommer til å spre seg etter hvert som ferien kommer skikkelig i gang. I år er det flere maneter enn vanlig.

- Vi har lagt merke til at det lokalt har vært veldig mye små maneter tidlig, sier manetekspert Anders Jelmert ved Havforskningsinstituttet til VG Nett.

- Dobbelt så mye som tidligere

Manetene vokser seg jevnt og trutt store, får flere meter lange brenntråder, og kan forårsake kraftig svie for uheldige mennesker som vil kose seg i sjøen. Det er trådene som brenner. Selve manethodet gjør det ikke noe om man kommer borti.

- Det har dukket opp meldinger om flere som har observert mange maneter i år. Jeg tror nok dette er nokså omfattende langs kysten, og de kommer til å spre seg. De kommer nok seilende til Rogaland og Hordaland også, og Oslofjorden må også regne med maneter, sier han.

SJEKK VÆRET DER DU ER PÅ PENT.NO

BADESESONGEN KOMMER: Foreløpig er det ikke spesielt varmt i sjøen rundt norskekysten. Temperaturen ligger pluss minus 15 grader på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet. Utover i uka er det varslet skikkelig godvær på Østlandet. Foto: Aftenposten

De sviende skapningene finnes faktisk allerede i hopetall nordover i Oslofjorden.

- Vi ser at det er veldig mye brennmaneter i sjøen. Dobbelt så mye som tidligere år. Siden april og gjennom mai har det kommet inn veldig mye, sier bestyrer Hans Erik Karlsen ved Universitetet i Oslos marinbiologiske stasjon i Drøbak til Østlandets Blad.

Bruk sand

Heldigvis er ikke de norske manetene farlige, selv om det kan være svært ubehagelig å stifte nærkontakt med dem. Skulle du være så uheldig å gjøre det vil trolig en rødflammende hevelse dukke opp på stedet der du brant deg. Det kan bli blemmer i hevelsene.

Når uhellet er ute er det viktig å få fjernet rester av maneten fra huden. Å gni sand, blandet med sjøvann (NB! Ikke bruk ferskvann), på området kan være effektivt. Også barberskum og barberhøvel kan hjelpe til med å få bort restene.

Ved noen svært sjeldne tilfeller kan det være lurt å kontakte lege. Dette gjelder i hovedsak for folk med allergi. Men også for andre som skulle få hevelser i munn og hals, og dermed pustebesvær.

Les flere råd her (ekstern link).

Forsvinner med varme

Nå som skoleferien starter over hele landet, vil flere og flere la seg friste av en forfriskende dukkert i sjøen. Da kan det være greit å holde øynene åpne.

Sjekk badetemperaturer landet rundt påYr.no(ekstern lenke)

Poenget er at det finnes flest brennmaneter før sjøtemperaturen blir hyggelig for folk flest. Da kommer maneter flest trolig til å forsvinne fra badeplassene.

- Det vil være naturlig. Etter hvert som temperaturen bygges opp, så forsvinner manetene vekk og ned i sjøen. Men så kan det komme perioder med for eksempel fralandsvind. Da vil temperaturene gå ned og manetene trekker opp fra det kaldere dypvannet igjen, sier Anders Jelmert.

Utover denne uka er det meldt spesielt godt vær og høye temperaturer på Østlandet.

Rekekrise

Årets store manetbestand har skapt trøbbel for blant annet rekeindustrien. I Kristiansand melder Fædrelandsvennen om full rekekrise, blant annet på grunn av maneter.

- Vi kan ikke huske ei verre rekeuke enn denne. Nå i helgen er det tomt overalt. Det er litt krise. Nå kommer turistene, og de kommende ukene skulle vært toppsesong. Det er ganske ille, sa salgssjef Allan Iversen i Fiskesalg og Enok Nilsen AS i helgen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder