DISKVALIFISERT: Max Hermansen sier han forsøkte å være morsom på Facebook. Foto: Roger Neumann / VG
DISKVALIFISERT: Max Hermansen sier han forsøkte å være morsom på Facebook. Foto: Roger Neumann / VG

Meddommer ba om strafferåd på Facebook - saken må opp nytt

INNENRIKS

(VG Nett) Max Hermansen ba venner på Facebook om forslag til straff for fire menn som var tiltalt for grovt ran. Nå har Oslo Tingrett kjent ham inhabil.

Publisert:


Meddommeren skrev følgende på sin Facebook-side etter første dag av rettssaken i forrige uke:

«To dager i tingretten i Oslo. Heldigvis ikke meg som er på tiltalebenken. Det er fire ungdommer mellom 18 og 20 år som for et år siden ranet en 16-åring i Slottsparken. Han ville ikke frivillig gi fra seg sekken og mobiltelefonen, så de måtte sparke og slå han «litt», blant annet mot hodet. Heldigvis fikk han ingen varige skader. Hva er passende straff?»

Retten: - Svært uheldig

VG omtalte saken 29. oktober. Flere reagerte sterkt, og nå har Oslo Tingrett sagt sitt. Hermansen er kjent inhabil og saken mot de fire må opp på nytt.

- Retten mener at Hermansens forespørsel til sine venner på Facebook var svært uheldig. Henvendelsen kan for eksempel forstår som en invitasjon til et publikum med svært begrenset innsikt i den konkrete saken til å legge føringer for meddommerens votumvedrørende straffeutmålingen.

Ville være morsom

Retten legger også til til grunn at meddommeren har «vært klar over at meddommere generelt oppfordres til å ikke diskutere saken med utenforstående.»

Overfor VG har Max Hermansen sagt det var et forsøk på å være morsom. Han mente det var lov å spøke om slikt.

- Jeg er enig i at jeg kanskje ikke burde lagt det ut på Facebook, men synes ikke det var svært uheldig, sier Max Hermansen til VG Nett etter at han er erklært inhabil.

Han mener det må være mulig å kunne skrive noe om en rettssak, uten å komme inn på det som er meddommerens jobb. Hermansen ser at denne saken kan tolkes den veien, men er ikke enig.

Hermansen har vært meddommer en håndfull ganger, og kan gjerne tenke seg å være det igjen. I den aktuelle saken møtte tre av fire i retten, og erkjente straffskyld for grovt ran. Meddommeren syntes straffeutmålingen var spesielt interessant.