Snapchat-konto publiserer videoer av ungdommer som slåss

Den åpne kontoen legger ut slåssevideoer som blir sendt inn av ungdommer i Oslo og Akershus. – Jeg får inn 50 til 60 videoer hver dag, sier en som styrer kontoen.

Artikkelen er over to år gammel

Den siste tiden har det vært mye oppmerksomhet på økningen i voldshendelser og trusler på de videregående skolene i Oslo. Men volden skjer også på fritiden.

I videoen over kan du se hvordan ungdommene går til angrep på politiet, og hvordan de denger løs på hverandre med en spade inne på en T-banestasjon.

VG har kommunisert med en av personene som administrerer Snapchat-kontoen. Personen forteller at det kommer inn mellom 50 og 60 videoer hver eneste dag, og at det er rundt 20 personer som administrerer kontoen.

– Vi gjør det for å hjelpe politiet, hevder han.

Elev ble banket opp på skolen: – Alt ble svart i minst 30 sekunder

– Høyst sannsynlig straffbart

Men seksjonsleder Jarle Kolstad for forebyggende enhet i Oslo øst stiller seg tvilende til at det er motivet til innehaveren.

LITE IMPONERT: Seksjonsleder Jarle Kolstad er ikke enig i at Snapchat-kontoen hjelper politiet. Foto: Privat

– Så vidt meg bekjent er ikke dette tilfellet, og det er ikke den type hjelp vi ønsker. Sitter man på slikt innhold skal og bør man gå rett til politiet, og ikke distribuere det videre – da det høyst sannsynlig er straffbart, sier Kolstad.

Administratoren bak Snapchat-kontoen sier at de foreløpig ikke har snakket med politiet om videoene, men hevder at politiet ser snappene de legger ut. De er forsiktige med å vise ansiktene til folkene som slåss, og de legger heller ikke ut de drøyeste videoene som kommer inn.

– Tror du ikke kontoen er med på å oppfordre til slåssing?

– Jo, derfor legger jeg ikke ut så mye lenger, svarer den anonyme administratoren som sier han har holdt på med dette i et par uker.

Regjeringen foreslår tiltak: 30 millioner kroner til å følge opp kriminelle gjengangere

Risikerer fengsel

Voldsvideoer i sosiale medier er ikke et nytt fenomen, og det er flere grunner til at det er problematisk, forteller politiet.

– De ser ikke alvoret i det de publiserer. Det å legge ut bilder av andre i sosiale medier, krever at begge samtykker til det. Hvis ikke begge samtykker, er det straffbart. Så godt som alle voldsvideoer som blir distribuert er dermed straffbare, sier Jarle Kolstad.

Ranet elev: Fikk ett års fengsel

I en av videoene som VG har fått tilgang til, tar en ungdom det som ser ut som et kvelertak på en uniformert politibetjent. Dette er særlig alvorlig, mener seksjonslederen i politiet.

– Vold mot politiet straffes med bøter eller fengsel. Er volden grov risikerer man ubetinget fengsel.

Vil ha tiltak på skolene

I 2016 ble det registrert 371 voldstilfeller i Oslo der gjerningspersonen var under 18 år, viser tall fra Salto-rapporten som er utarbeidet av politiet og Oslo kommune.

Totalt ble 271 personer under 18 år anmeldt for fysisk vold i Oslo i 2016. Dette er en økning fra årene før. 57 av de 271 personene er jenter.

– Ungdom er mer tilbørlig til å bruke vold for å løse konflikter nå enn tidligere. Samtidig har nok volden også blitt mer synlig på grunn av mediedekningen og sosiale medier, sier Kolstad i Oslo-politiet.

Tidligere denne uken uttalte skolebyråden i Oslo at hun ville bortvise elever som utøver vold med øyeblikkelig virkning. Tone Tellevik Dahl (Ap) vil suspendere elevene som slåss, av hensyn til andre elever og skolemiljøet.

Bystyret i Oslo har i tillegg gått inn for mer kameraovervåkning av skoler i skoletiden for å beskytte elever og ansatte mot vold.

Les også

 1. Vedtok mer video-overvåking av Oslo-skoler

  Et flertall i Oslo bystyre åpnet onsdag kveld for kameraovervåking av skoler i skoletiden for å sikre elever og ansatte…
 2. Vil bortvise volds-elever med øyeblikkelig virkning

  Skolebyråden i Oslo vil ha adgang til at voldsutøvere blant elevene kan bortvises med øyeblikkelig virkning.
 3. Skolevolden: Én av ti lærere har opplevd vold og trusler

  Én av ti lærere har opplevd vold og/eller trusler. Neste år vil Arbeidstilsynet føre tettere tilsyn med den økende…
 4. Dømt til ett års fengsel: Sto bak elev-vold og ran mens han avtjente samfunnsstraff i antivold-organisasjon

  De tre unge mennene som ranet og gikk til angrep på en elev med kosteskaft og stoler, er dømt til fengsel og…
 5. Elev ble banket opp på skolen: – Alt ble svart i minst 30 sekunder

  OSLO TINGRETT (VG) Den forslåtte eleven fikk hjernerystelse og hevder tiltalte «sverget på moren sin» at han skulle…
 6. Skolevolden: 19-årig elev: – Nektet å komme ut. Da kom de inn og banket meg der jeg satt

  Den 19-årige eleven som skal ha blitt slått med stoler og kosteskaft i klasserommet, forklarte i tingretten hvordan han…
 7. Skolevolden: 18-åringer i retten for vold og ran på Oslo-skole

  Tre unge menn (18) sto mandag tiltalt i tingretten for å ha slått en elev på Etterstad videregående med stoler og…
 8. Stovner-rektor frykter lærere kan bli ofre for vold

  Rektor Terje Wold sier at han på grunn av vold, trusler og uro ikke lenger kan tilby ansatte og elever et trygt og godt…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder