Flere kan være legionellasmittet: 71 innlagt med lungebetennelse

(VG Nett) Totalt 71 pasienter er innlagt med lungebetennelse på Sykehuset Østfold i Fredrikstad. Lungebetennelse kan være tegn på legionærsykdom.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

TI DØDE: Totalt er ti personer døde av legionella i Østfold. Foto: LINN OLSEN

I løpet av natten har det blitt innlagt åtte nye pasienter, alle med symptomer på kraftig lungebetennelse.

Sykehuset Østfold opplyser at de har til sammen 71 pasienter med lungebetennelse innlagt. En som er legionellasmittet. utvikler ofte symptomer på influensa som kan gå over i en alvorlig lungebetennelse.

Ni smittet

Én pasient ligger søndag i respirator mens tre pasienter ligger på medisinsk overvåkningsavdeling. Til sammen er ni pasienter smittet av den dødelige bakterien.

Sykehuset Østfold begynte å mistenke legionellabakterien etter pinsen da de fikk unormalt mange pasienter med symptomer på lungebetennelse.

- Samtlige pasienter som er innlagt hos oss har stabil tilstand, sier avdelingssjef på hjerte/lungeavdelingen Per G. Weydahl i dag.

Usikker smittekilde
I løpet av søndagen vil 33 tester på legionella være klare.

Kommunelegene i Sarpsborg og Fredrikstad opplyser at det hittil ikke finnes sikre indikasjoner på hvor smittekilden er.

Det kan ta opptil to uker før helsemyndighetene har klart å fastslå hvor legionella-smitten i Østfold stammer fra.

Kartlegger siste ti dager

For øyeblikket holder man på med omfattende intervjuer av de smittede for å kartlegge deres bevegelser de siste 10 dagene. Deretter skal disse dataene kryssjekkes for å se etter likheter.

Flere kjøletårn i Østfold er blitt stengt etter en mistanke om at det er de som kan være kilde. Smitten har som regel en utendørs- eller innendørskilde og kommer de fleste ganger fra kjøletårn, opplyser Sykehuset Østfold.

Symptomer

Symptomene er influensalignende. Verk i muskulatur, tørrhoste, tretthet, frysninger og høy feber er typiske tegn. Kvalme, magesmerter og diaré er også vanlig. Etter hvert blir det mer hoste og man utvikler en lungebetennelse.

Det går som regel bra med de smittede hvis pasientene får behandling i tide. Sykdommen lar seg godt behandle med antibiotika.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder