LEDER: – Jeg har snakket med ham mange ganger i dag, sier komitéleder Jorodd Asphjell i Trøndelag Arbeiderparti om Trond Giske. Foto: Trond Solberg, VG

Valgkomiteleder: – Viktig at han tenker gjennom situasjonen

Valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti skal revurdere Giske-innstillinger i nytt møte fredag.

NB! Etter publisering av denne saken har kvinnen som ble filmet sagt til TV 2 at hun ikke har følt seg godt ivaretatt av VG. Hun sier situasjonen på Vulkan hele tiden var uproblematisk for henne, og hun ønsket ikke at videoen skulle bli spredd eller varslet om. VG har beklaget overfor kvinnen, og manuset er endret slik at sitatet fra henne ikke lenger er med. Dette gjelder også formuleringen «Kvinnen bøyer seg deretter unna Giske». Denne endringen ble gjort 21. mars 2019.

VGs beklagelse av dekningen av Giske-videoen kan du lese her

– Jeg har ikke bedt ham om noen ting, men jeg har sagt at det er viktig at han tenker gjennom situasjonen selv, og at vi tar en prat når jeg kommer til Oslo, før vi har et nytt møte i valgkomiteen, sier valgkomitéleder Jorodd Asphjell i Trøndelag Arbeiderparti til VG når han lander på Gardermoen fredag ettermiddag.

Han er på vei til et ekstraordinært møte i komiteen som skal avgjøre Trond Giskes skjebne. Temaet er den mye omtalte Giske-videoen fra utestedet Bar Vulkan i Oslo natt til søndag.

Asphjell var selv til stede på baren sammen med Giske.

Dette sier han om videoen: – Det ser ikke bra ut

GISKE: Stortingsrepresentant og tidligere nestleder Trond Giske fra Trøndelag. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

«Alt kan skje»

– Jeg synes hele opptrinnet viser dårlig dømmekraft. Komiteen er satt i en håpløs situasjon når dette kommer nå, sier komitémedlem Trine Reitan.

– Hva tror du skjer på møtet?

– Alt kan skje.

Reitan er blant dem som mente det var for tidlig å gi Giske et lederverv eller en plass i arbeidsutvalget. Men hun ga etter, og en enstemmig valgkomité innstilte Trond Giske som styremedlem i Trøndelag Ap, med plass i det mektige arbeidsutvalget og landsstyret. Det er dette komitémedlemmene skal ta stilling til i fredagens møte.

Asphjell sier til VG at han først ble oppmerksom på Giske-videoen torsdag morgen.

– Så dere kjente ikke til den da dere gjorde deres innstilling?

– Den videoen var ikke tilgjengelig da, sier han.

Han sier at komiteen foreløpig ikke har tatt stilling til noen ny innstilling.

– Er ditt mål å få enstemmig innstilling?

– Ja, det har alltid vært mitt mål å få en enstemmig innstilling, og nå skal vi ha en ny runde i valgkomiteen knyttet til den situasjonen vi står oppi.

– Hva skal til for å få ro i Trøndelag Arbeiderparti?

– Det gjenstår å se, vi håper vi skal samle oss godt i valgkomiteen. Det har vi gjort så langt, vi har bare ulike meninger. Det er bare en uke igjen til årsmøtet vårt, og vi ønsker fokus på vår politikk og bygge organisasjon.

GA SEG: Trine Reitan var med i valgkomiteen som onsdag innstilte Trond Giske til et nytt verv i Trøndelag Ap. Men hun var egentlig imot at han skulle få ny tillit nå. Foto: Margrete Konstad / Trønder-Avisa

Avviser konklusjon

Komiteen hadde fredag morgen klokken åtte et ekstraordinært videomøte om Giske. Ifølge Adresseavisen har valgkomiteen allerede konkludert, men det avviser sekretær i valgkomiteen Pål Sture Nilsen til VG.

– Valgkomiteen skal ha nytt møte klokken 14.00. Det er først her vi skal lande på en konklusjon, sier han til VG.

– Var det noen på møtet som krevde endringer i nominasjonslisten dere ble enige om tidligere i uken?

– Det kan ikke jeg uttale meg om.

– Hvorfor er det behov for to møter i dag?

– Det kan jeg ikke uttale meg om.

Trønder-Avisa erfarer at valgkomiteen fredag morgen skal ha blitt enige om å snakke med Trond Giske, for å høre hvordan han vurderer situasjonen. Komiteens medlemmer skal, ifølge avisas kilder, være enige om at de synes Trond Giske har gjort noe dumt – da han ble filmet dansende sammen med en kvinne ved et utested i Oslo natt til søndag.

Komitéleder Jorodd Asphjell bekrefter overfor VG at han lander i Oslo rett før klokken 13 fredag og at møtet i valgkomiteen skal avholdes klokken 14.

Også lederen i Trøndelag AUF har kalt inn til ekstraordinært fylkesstyremøte fredag kveld. Det bekrefter leder Håkon Einarsve til VG.

Giske-varsler reagerer

Ap-politiker og Giske-varsler Line Oma skriver i et Facebook-innlegg at hun reagerer på den ferske videoen.

«Videoen viser at Giske, ett år etter at partiet konkluderte med gjentatte brudd på retningslinjer om seksuell trakassering, er ute og omslynger unge jenter. Dette skjer samtidig som valgkomiteen i Trøndelag Ap sier at denne mannen fortjener ny tillit, tillit til å inneha viktige verv i vår organisasjon», skriver hun.

Konfrontert med kritikken, sier Asphjell at han ikke har sett innlegget til Oma.

les også

AP-politiker Line Oma står frem som Giske-varsler

SKUFFET: Ap-politiker Line Oma reagerer på Giske-video nå som han er aktuell for nye tillitsverv i partiet. Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Bekymringsmelding

VG omtalte torsdag en bekymringsmelding som omhandler en video fra utestedet Bar Vulkan i Oslo natt til søndag. Videoen viser at Giske henger over ryggen på en kvinne i 20-årene og holder hånden sin på kvinnens hofteparti, mens de danser.

Torsdag kveld sa kvinnen til NRK at videoen «ser verre ut enn det var», og at hun og venninnen opplevde det som «uproblematisk og greit».

les også

Kvinnen i Giske-videoen til NRK: – Ser verre ut enn det var

Ber VG beklage

Bekymringsmelding til Arbeiderpartiet, ble sendt inn av nestleder i Fagforbundet Sykehus og helse Oslo, Knut Sandli. Fagforeningen har over 5000 medlemmer. Kvinnen på videoen er medlem i foreningen.

Giske skriver fredag morgen på sin Facebook-side at han mener VG-oppslaget torsdag er «helt urimelig», da bekymringsmeldingen ikke kommer fra kvinnen selv.

«VGs sak tegner det stikk motsatte bildet av hva som var virkeligheten», skriver han og ber VG beklage.

VG svarer: – Sandlis kritikk var relevant

Sjefredaktør i VG Gard Steiro svarer slik på kritikken fra Giske:

– Sakens kjerne er en bekymringsmelding. Fagforeningsleder Knut Sandli fikk tilgang til videoen fra en tillitsvalgt i sin organisasjon. Han reagerte med å skrive et brev til Arbeiderpartiets ledelse. Samtidig spredde videoen seg på nettet og i det politiske miljøet. VG vurderte at bekymringsmeldingen kombinert med Sandlis begrunnelse for å sende den, hadde offentlig interesse når det akkurat nå pågår en debatt om tilliten til den tidligere nestlederen. Sandli reagerte på Giskes dømmekraft gitt tidligere hendelser, sier Steiro.

– VG fikk verifisert at videoen var autentisk og spilt inn natt til søndag på en bar i Oslo. Vi kontaktet kvinnen som var på videoen og hadde en dialog med henne. Det eneste hun kunne siteres på er gjengitt i artikkelen: «Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra». (Obs! Sitatet er fjernet fra VGs artikler, red.anm.) VG har ikke forsøkt å fremstille situasjonen i baren annerledes enn det kvinnen ga uttrykk for. Vårt inntrykk etter samtalene med henne, var at kvelden var hyggelig, men på et tidspunkt syntes hun situasjonen ble noe ubehagelig. VG har ikke karakterisert det som skjer på videoen, men nøkternt beskrevet det den viser. Giske bidro ikke med sin versjon overfor VG, sier han videre.

– VGs vurdering er fortsatt at bekymringsmeldingen og Sandlis kritikk var relevant. I vårt arbeid kontaktet vi relevante kilder. De er presist gjengitt. Når noen har gitt andre opplysninger til ulike medier, har VG videreformidlet disse for å opplyse saken best mulig. Det gjelder også Giskes kritikk av VG, sier Steiro.

les også

Valgkomitémedlem etter ny Giske-bekymringsmelding: – Jævla unødvendig

– Ser verre ut enn det var

På NRK kveldsnytt torsdag kveld, leste statskanalen opp sitater de har fått fra kvinnen:

– Videoen ser verre ut enn det var. Det var ikke noe mer enn en dans. Det var vi som tok kontakt med han, ikke omvendt. Det var ikke noe annet enn hyggelig tone. Vi opplevde det som uproblematisk og greit.

Trond Giske har ikke ønsket å kommentere videoen overfor VG, tross gjentatte forespørsler torsdag. Til NRK sa han imidlertid torsdag kveld:

– Det kvinnene sier stemmer med min oppfatning, og både familien min og jeg er veldig takknemlig for at de har valgt å si så tydelig ifra. Jeg håper dette fører til en diskusjon om denne typen journalistikk, sa Giske.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder