UENIGE: Ungdomspartilederne i Fpu, Venstre og Høyre er kritiske til abort-endringer. Fra venstre: FpU-nestleder Andreas Brännström , unge Venstres leder Sondre Hansmark, KrFUs leder Martine Tønnessen, og unge Høyres leder Sandra Bruflot. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Ny regjering: Fpu heller mot nei hvis KrF får abort-gjennomslag

Det er «svært nærliggende» for Fpu å stemme nei til regjeringsplattformen hvis KrF får gjennomslag for endringer i abort-loven, sier Fpu-nestleder Andreas Brännström.

 • Martha C. S. Holmes

Artikkelen er over ett år gammel

Sent onsdag kveld kunne VG melde at den mye omtalte endringen i abortlovens 2c, som KrF har kjempet for i regjeringsforhandlingene, ikke blir noe av.

Men KrF skal ha fått gjennomslag for innstramninger i muligheten for fosterreduksjon, også omtalt som «tvillingabort».

les også

Kilder til VG: KrF tapte slaget om å endre abortloven

Hvis KrF har fått gjennomslag for dette, har unge Venstre-leder Sondre Hansmark sagt til Vårt Land at at han vil stemme nei til den nye regjeringsplattformen - og at flere andre i Venstres sentralstyre vil vurdere å gjøre det samme.

Misnøyen mot mulige endringer i abort-loven er også stor i de andre ungdomspartiene. Fpu-nestleder Andreas Brännström sier til VG at det er «svært nærliggende» at Fpu også vil stemme nei.

les også

Sliter med å bli enige om flyktninger, abort og alkohol

– Vi har løftet frem abort som en av de aller viktigste sakene i denne regjeringsplattformen. Vi vil ikke stille noe ultimatum, men dersom KrF skulle ha fått gjennomslag om abort er det også svært nærliggende for Fpu å stemme nei til regjeringsplattformen, sier han til VG.

Han stemmer på vegne av Fpu-leder Bjørn-Kristian Svensrud under Fpus landsstyremøte, fordi Fpu-lederen er bortreist.

Torsdag ettermiddag klokken 14 er stortingsgruppene og landsstyrene i Høyre, Frp, Venstre og KrF innkalt til separate møter for å ta stilling til resultatet av to ukers forhandlinger om en ny regjeringsplattform.

Gjelder også ved tvillingabort

Kilder i de fire partiene har opplyst til VG at KrF har tapt slaget om at regjeringen skal legge frem forslag til endringer i paragraf 2c i Lov om svangerskapsavbrudd.

les også

Unge Høyre: Abortloven er ikke et forhandlingskort!

Unge Venstre-lederen har sagt til NRK at han vil stemme nei uansett, dersom KrF-har fått igjennom en abort-endring om fosterreduksjon.

– Hvis dette stemmer kommer jeg fortsatt til å stemme mot regjeringsplattformen. For hvis du snur litt på det, så er dette den største innstrammingen i abortloven siden den ble vedtatt for 40 år siden, sier Hansmark til NRK.

les også

Høyre-topp støtter Unge Høyre i abort-saken: - Sandra skal ikke stå alene

Fpu-nestlederen forholder seg på samme måte til eventuelle endringer i abort-loven om fosterreduksjon.

– Ja, egentlig. Jeg vil jo si at dette er noe som vil være et stort tap for Fpu. Det er nærliggende å tro at det er vanskelig å støtte regjeringsplattformen hvis KrF har fått gjennomslag om abort.

Han kan likevel ikke garantere for et nei fra Fpu, og sier helheten i regjeringsplattformen er viktig.

les også

VG avslører: Ropstad sa han ønsket rød seier internt, men startet abort-hardkjør og rå maktkamp mot Hareide etter superhemmelig møte med Solberg

Unge Høyre kritiske

Unge Høyre-leder Sandra Bruflot har også vært svært kritisk til mulige endringer i abortloven. Hun sa under NRKs politisk kvarter mandag at hun er bekymret for om KrF har fått gjennomslag for endringer i abort-loven og i bioteknologi-saker, som eggdonasjon og assistert befruktning.

– Jeg håper ikke de får det, men jeg har ikke stemmerett i stortingsgruppa og har sånn sett ikke så mye jeg skulle ha sagt dessverre, skriver Bruflot i en SMS til VG om et mulig abort-gjennomslag for KrF.

Høyre samler både stortingsgruppa og sentralstyret, der Bruflot sitter, men det er stortingsgruppa som skal stemme over regjeringsplattformen. På spørsmål om hva hun vil råde stortingsgruppa til å stemme, svarer Bruflot:

– Jeg vet ikke hvordan vi gjør det rent praktisk, men de vet hva jeg mener helt uavhengig av både håndsopprekning og råd.

Da Erna Solberg først åpnet for endringer i abort-loven, sa Bruflot til VG dette til VG:

– Jeg er ekstremt skuffet over at Høyre vurderer de endringene. Og det tror jeg det er ganske mange i Unge Høyre som er.

Mer om

 1. Solberg-regjeringen
 2. Regjeringen
 3. Abort
 4. Politikk
 5. Bioteknologi

Flere artikler

 1. Ungdomsopprør mot abortkompromisset

 2. KrF-fylkesleder: – Luften har gått ut av argumentet for regjering

 3. Stemmedrama i KrF: Inn i regjering med to knappe stemmers overvekt

 4. Hareide går av i dag hvis KrF sier ja

 5. Ap godtar ingen endringer: Lover abort-kamp i Stortinget

Fra andre aviser

 1. FpU vurderer nei ved abortinnstramminger

  Bergens Tidende
 2. Varsler abortopprør i Venstres landsstyre

  Aftenposten
 3. KrF-topp advarer Grande mot omkamp på abortloven

  Fædrelandsvennen
 4. Vanskeligere for Venstre å samarbeide med KrF enn med Frp

  Bergens Tidende
 5. Abortsaken brennhet på Gardermoen - Ikke umulig at jeg stemmer nei

  Fædrelandsvennen
 6. Unge Venstre-leder med bønn til sine egne

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder