TREKKER SEG: Per Sandberg trekker seg som nestleder i Frp. Her er han på vei ut fra slottet med partileder Siv Jensen etter ekstraordinært statsråd hvor Sandberg gikk av som fiskeriminister. Foto: Frode Hansen, VG

Sandberg går av som Frp-nestleder - Listhaug kan rykke opp

Det ligger an til maktkamp i Frp nå som Per Sandberg har trukket seg som nestleder. Sylvi Listhaug blir trolig fungerende nestleder.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Mandag morgen ble det klart at Sandberg trekker seg statsråd etter den omstridte Iran-ferien. Han går også av som første nestleder i Fremskrittspartiet.

Det vil åpne opp en plass i Frps ledelse. Listhaug ligger an til å bli en sentral brikke i kampen om det tunge vervet som nestleder.

Første slag blir på Frps sentralstyremøte 3. september - når de skal velge en konstituert nestleder. Det kan ikke bli Listhaugs største konkurrent, Jon Georg Dale, fordi han ikke sitter i sentralstyret.

Dermed regner flere i Frp-kretser nå med at valget vil falle på Listhaug. Selv om valget ikke er tatt før sentralstyret faktisk møtes.

SYLVI KAN OVERTA: Sylvi Listhaug måtte forlate regjeringen, men kan være aktuell som fungrende nestleder i Frp etter Per Sandberg. Her er de fotografert i stortingssalen ved en tidligere anledning. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Listhaug har bred støtte

En av dem som blir glad hvis dette stemmer, er Frank Sve, fylkesleder i Frp Møre og Romsdal.

– I juni måned vedtok Møre og Romsdal Frp at vi ønsket å fremme Sylvi Listhaug som ny nestleder når det var naturlig. Nå er det naturlig, sier Sve til VG.

– Listhaug har bred støtte i partiet. Hun er en frittalende, tydelig og godt likt politiker, som står for mange av partiets kjerneverdier, med god støtte i grasrota, sier Sve.

Andre nestleder Ketil Solvik-Olsen sier at fungerende nestleder ikke er et verv som utpekes, men som velges.

– Men Sylvi er populær, så hun er nok en sterk kandidat, skriver Solvik-Olsen i en sms til VG.

Carl I. Hagen vil ha Listhaug

Tidligere Frp-leder og nestor Carl I. Hagen har flere ganger tatt til orde for at Sylvi Listhaug (Frp) må inn i Frp-ledelsen. Det mener han fortsatt.

– Frp trenger en første nestleder som ikke er i regjeringsapparatet, men som kan konsentrere seg om en oppildning av partiets tillitsvalgte, medlemmer og folkevalgte frem mot neste års lokalvalg, sier Hagen til VG.

Da Siv Jensen ble gjenvalg som Frp-leder i april, var det til stående applaus, som Frps ubestridte leder.

I Frp-kretser har det imidlertid i lang tid vært ventet at Per Sandberg vil trekke seg som nestleder - og at det blir kamp om hans plass.

2017: Skjult maktkamp om vervet

Da Sandberg sist gang ble gjenvalgt i fjor, sa Listhaug at hun aldri ble spurt om hun ville inn i ledelsen. VG kunne da fortelle om en skjult maktkamp i Frp.

Under landsmøtet i vår omtalte flere kilder Listhaug som en for splittende figur, med tanke på å holde roen i det borgerlige samarbeidet.

Under Siv Jensen har Frp blitt et regjeringsparti, som ikke bare sitter i regjering for første gang, men også har blitt gjenvalgt. Seieren ble større da også Venstre gikk inn i en regjering med Frp.

Flere Frp-kilder påpeker at samarbeid med Venstre og KrF kan bli vanskeligere med Sylvi Listhaug som Frp-leder. Frontene mellom Listhaug og KrF var mildt sagt steile da Listhaug måtte gå av som justisminister.

STAFETTPINNEN: Både Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale har vært landbruksminister. Her tar Jon Georg Dale over stafettpinnen etter Listhaug, da hun ble innvandringsminister. Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Kan få forsprang på Høyre-populære Dale

En Frp-kilde sier at Siv Jensen trenger en nestleder som sitter på innsiden av regjeringen, og peker på at Jon Georg Dale (Frp) derfor har et fortrinn.

Jon Georg Dale omtales som en mann med tunge støttespillere, som er godt likt av Siv Jensen og i Høyre. Listhaug ble helsepolitiske talsperson for Frp på Stortinget da hun ble tvunget til å gå av som justisminister - og sitter nå altså utenfor regjeringen.

Men Listhaug vil få et kraftig forsprang på Jon Georg Dale hvis hun blir valgt som fungerende nestleder.

Medlem i sentralstyret og første nestleder i stortingsgruppen, Helge Andre Njåstad fra Hordaland sier det ikke er avgjort hvem, som blir fungerende nestleder etter Per Sandberg.

- Jeg har knapt tatt innover meg at Per går av. Så jeg har ikke tenkt på hvem som bør overta som fungerende nestleder.

- Er du selv aktuell?

- Jeg har ingen kommentar til hvem dette blir. Dette blir nå gjenstand for en drøftelse i partiet, svarer Njåstad.

Olje- og energiminister Terje Søviknes sitter også i sentralstyret, men kan fortsatt være et for kontroversielt valg på grunn av den gamle voldtektsanmeldelsen.

En Frp-kilde påpeker at Siv Jensen kunne unnlatt å åpne for en fungerende nestleder, og heller ventet til neste landsmøte, slik Ap har gjort. De har bare én nestleder nå som Trond Giske har gått av. Men når Siv Jensen åpner for en fungerende nestleder, legger hun nærmest til rette for Listhaug, som er den fremste kandidaten i sentralstyret.

LEDERTRIO: Hverken Ketil Solvik-Olsen eller Per Sandberg har tidligere i år villet avklare om de tar gjenvalg som Frp-nestledere neste år. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Spekulasjonene om at justisminister Tor Mikkel Wara kan være en aktuell kandidat til nestledervervet, er blitt lagt døde av ham selv.

– Jeg er ikke kandidat til hverken leder eller nestleder. Jeg synes det er naturlig å se seg om en leder fra neste generasjon, sa justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) til VG under landsmøtet i vår.

– Folkekjær

Partileder Siv Jensen bekrefter at Sylvi Listhaug vil bli en del av diskusjonen.

– Sylvi er en veldig folkekjær politiker i vårt parti, og som sitter i vårt sentralstyre nå. Jeg ser på ingen måte bort fra det. Hun er en flott politiker som jeg samarbeider godt med, sier hun til VG under en pressekonferanse om Sandbergs avgang mandag ettermiddag.

VG har prøvd å få en kommentar fra Sylvi Listhaug på om hun vil ta kampen for vervet. Hun er for tiden i Sør-Afrika og kan ikke kommentere saken, opplyser hennes rådgiver Espen Teigen.

Fikk du med deg? Per Sandberg går av som fiskeriminister – dette er erstatteren

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder