SER LYSERE UT: Friskere eldre og færre barn vil gjøre at andelen i arbeid ikke kommer til å falle dramatisk i framtida likevel, ifølge forsker (Illustrasjonsbilde). Foto: Jan Haas / NTB scanpix

Forsker kaller eldrebølgen en bløff

Økonom Sindre Farstad avlyser eldrebølgen. Han viser til at andelen sysselsatte ikke faller i framtiden hvis det blir friskere eldre.

mette.bjorberg.estep@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Ideen om eldrebølgen stammer fra prognoser som viser at det i dag er 2,7 sysselsatte i sving for å forsørge hver pensjonist, mens det kun vil være 1,6 sysselsatt som gjør samme jobben i 2060, ifølge Klassekampen. Det vil kunne gå ut over velferden.

les også

Bekymret etter sjokkrapport: - Unge mener det ikke er viktig å bo i et demokrati

I en fersk artikkel i tidsskriftet Fagbladet samfunn & økonomi, hevder imidlertid rådgiver i Pensjonistforbundet Sindre Farstad at dette er en voldsom overdrivelse. Han legger til grunn at den yrkesaktive alderen vil øke i takt med den forventede økningen i levealder. Da vil det ifølge ham ikke bli færre sysselsatte framover sammenlignet med resten av befolkningen.

Professor Farstad går så langt som å kalle forestillingen om eldrebølgen en bløff.

les også

Kreft, alzheimers, benskjørhet, og hjerneslag: Slik blir fremtidens behandling

Pluss content

– Det skapes ofte et skremmebilde ved å vise at det vil være langt flere eldre i framtida. Men man må kunne forvente at en 65-åring i 2060 i gjennomsnitt er sprekere enn en 65-åring er i dag, påpeker Farstad.

Han viser til en undersøkelse fra Eurostat som viser at andelen forventede friske leveår etter fylte 65 år har økt fra 60 til 73 prosent fra 2005 til 2015 for norske kvinner, og fra 73 til 82 prosent for menn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder