FRYSER TIL IS: Slik kan veiene bli når værforholdene er slik de er på Østlandet på julekvelden og 1. juledag: Regn som treffer den iskalde bakken fryser til is, slik det var i Oslo i 2015.

FRYSER TIL IS: Slik kan veiene bli når værforholdene er slik de er på Østlandet på julekvelden og 1. juledag: Regn som treffer den iskalde bakken fryser til is, slik det var i Oslo i 2015. Foto: Lise Åserud/ NTB scanpix

Stengte veier og glatte veier: – Ikke la temperamentet koke over

Regn som fryser på bakken gjør forholdene vanskelige på Østlandet. På Vestlandet skaper en kombinasjon av vind og sludd vanskelige kjøreforhold, advarer Meteorologisk institutt. Natt til første juledag var flere riksveier på fjellet stengt av uværet.

les også

Her blir det hvit jul

Pass opp for isglatte veier 1. juledag morgen! Det kan skje på Østlandet når varmluft glir inn fra Vestlandet.

– Når varmluft kommer blåsende fra Vestlandet og innover fjellet, blir den kalde vinterluften presset ned og legger seg som en lomme over bakken. Når det da kommer nedbør, slik det gjør nå, rekker den ikke å bli til snø før den treffer bakken, men fryser til is i stedet, forklarer Kristen Gislefoss, vakthavende meteorolog på julaften.

Det er disse værforholdene som gjør at han advarer mot krevende kjøreforhold på Østlandet julaften kveld og tirsdag morgen.

Natt til 1. juledag måtte en kvinne i 60-årene få hjelp til å komme seg ut av bilen etter at den havnet på taket ved Egge kirke i Steinkjer i Trøndelag rundt klokken 1.30. Kvinnen kom uskadd fra hendelsen.

– Det er glatt på stedet, og det er det i hele Trøndelag, sier operasjonsleder Trond Volden i Trøndelag politidistrikt til NTB.

Tor Jøkling, operasjonsleder i Oslo politidistrikt, opplyser om at det tirsdag morgen er få biler å se på veiene.

– Det er ingen meldinger om uhell eller ulykker så langt, men så ser vi på kameraene våre at det er veldig lite trafikk.

Han har tipsene klare for de som skal ut og kjøre 1. juledag.

– Beregn god tid, ikke stress og tilpass farten etter forholdene. Ikke la temperamentet koke over.

Twitter advarer Hovedredningssentralen i Nord-Norge om at det er meldt betydelig skredfare mesteparten av 1. og 2. juledag.

Det er meldt betydelig snøskredfare, faregrad 3, i det meste av Nord-Norge 1. og 2. juledag. Det betyr at ferdsel i… https://t.co/OVAOuKtVbB

Mange stengte veier

Klokken 23.15 julaften opplyser Veitrafikksentralen Vest på Twitter at det er kolonnekjøring på riksvei 52 over Hemsedalsfjellet på grunn av uvær. 1. juledag melder Veitrafikksentralen at det også på Haukelifjell er kolonnekjøring på grunn av uværet.

I tillegg er en rekke veier stengt.

Blant annet er riksvei 13 over Vikafjellet stengt. Der vil det bli gjort en ny vurdering tirsdag klokken 8. I tillegg er riksvei 7 over Hardangervidda stengt for alle kjøretøy, etter at det var kolonnekjøring for kjøretøy over 7,5 tonn.

Trass uværsstengte veier, har det vært en rolig natt i Vest politidistrikt, opplyser operasjonsleder Morten Rebnord til VG.

– Det har vært stille og rolig, uten de store hendelsene. Her i Bergen er det vanlig vær: Grønn vinter.

Bil havnet på taket

Fylkesvei 13 over Gaularfjell er stengt mellom Langestølen og Mel. Også fylkesvei 50 mellom Hol og Aurland i Buskerud stengt. Fylkesvei 53 mellom Årdal og Tyin er stengt i Sogn og Fjordane, men åpen i Oppland.

Natt til 1. juledag måtte en kvinne i 60-årene få hjelp til å komme seg ut av bilen etter at den havnet på taket ved Egge kirke i Steinkjer i Trøndelag rundt klokken 01.30. Kvinnen kom uskadd fra hendelsen.

– Det er glatt på stedet, og det er det i hele Trøndelag, sier operasjonsleder Trond Volden i Trøndelag politidistrikt til NTB.

les også

Slettet 60 år gammel snørekord

Allerede julaften kveld var det nedbør fra Hamar og østover mot svenskegrensen. Hvorvidt regnet fryser på bakken, kan Gislefoss imidlertid ikke se av radarbildene.

– Om det vil skje eller ikke, er vanskelig å si. Men forholdene ligger til rette for det. Særlig i fjellet er det en kombinasjon av nedbør sammen med sterk vind og temperaturstigning som gjør forholdene vanskelige, sier Gislefoss.

Politiet i Trøndelag melder på Twitter om såpeglatte veier:

Is i øst, sludd i vest

I 21-tiden julaften melder Vegtrafikksentralen til NTB at flere veier i fjelltraktene i Sør-Norge er stengt, skriver NTB. Riksvei 13 over Vikafjellet er stengt, og det samme er fylkesvei 50 mellom Hol og Aurland. På ettermiddagen ble det innført kolonnekjøring på riksvei 7 over Hardangervidda.

Mens Østlandet får is, får Vestlandet sludd.

– Der har du en del vind, og nedbør som starter som snø, men som deretter går over til regn. Det vil nok gi en periode med vanskelige kjøreforhold, sier Gislefoss.

les også

Fikk du med deg disse sakene?

Han ber kystområdene fra Bergen og nord mot Trøndelag være oppmerksomme på dette.

– Det er Sør-Norge som får de mest utfordrende veiforholdene i kveld og utover morgendagen. En kombinasjon av vind og nedbør nær nullstreken er ikke det beste for bilene, sier han.

Jordskredfare i Midt-Norge

Nedbøren fører til at Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) advarer om økt jordskredfare i Midt-Norge.

Det er økt jordskredfare i Trøndelag og Møre og Romsdal som følge av store mengder nedbør på julaften og første juledag. Det er ventet 40 millimeter snø i Trøndelag og 60 til 80 i Møre og Romsdal, opplyser NVE.

Når stigende temperaturer i tillegg vil føre til snøsmelting, er det nok til at NVE utsteder gult farevarsel mandag og tirsdag.

– Det ventes noen skredhendelser. Utsatte bane- og veistrekninger kan bli stengt, melder direktoratet, som ber folk holde seg unna bratte skråninger.

Togtrafikken nordover fra Steinkjer ble midlertidig stanset etter et jordskred julaften. Ingen passasjertog ble berørt av oppholdet, skriver NTB.

Skredet, som er rundt 70–80 meter bredt, gikk delvis ut i Byaelva nord for Steinkjer sentrum, i nærheten av fylkesveien og jernbanesporet. Ingen personer skal være berørt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder