Abid Raja har skværet opp med partileder Trine Skei Grande, som midt i budsjettprosessen på Stortinget skjelte ut partifellen for åpen mikrofon. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Venstre under sperregrensen på nok en måling

Venstre-leder Trine Skei Grande tar ansvaret for bråket i partiet de siste dagene, men fikk en ny svak meningsmåling i fleisen da hun samlet troppene.

innenriks.vaktsjef@ntb.no

– De siste dagene har vært preget av alt annet enn politikk. Det må jeg ta ansvaret for. Nå er jeg veldig glad for at Abid har akseptert min unnskyldning, og at vi har forsont oss, sa Grande i sin tale til partifellene på partiets landsstyremøte lørdag.

– Nå kan vi vende tilbake til alt det vi vet at alle her i salen er opptatt av, nemlig Venstres politikk, Venstres ideer og ikke minst Venstres gjennomslag, fremholdt partilederen.

les også

Abid Raja om forholdet til Trine Skei Grande: – Vi er som søsken

Venstres stortingsrepresentant Abid Raja, som deltok på lørdagens møte, har nå skværet opp med Grande, som midt i budsjettprosessen på Stortinget over telefon skjelte ut partifellen i andres påhør.

– Nå har Trine beklaget den samtalen. Hun har beklaget at hun sa det, og hun har beklaget det hun sa. Jeg tar den beklagelsen til meg og aksepterer den fullt ut, sa Raja til NTB torsdag.

les også

Abid Raja om Trine Skei Grandes baksnakking: – Jeg ble sjokkert

Som for å understreke nok en gang at de to har lagt saken bak seg, fremholdt Grande lørdag om budsjettprosessen:

– Bare så alle har hørt det: Ja, jeg synes Abid gjorde en kjempejobb med å forhandle det i mål på Stortinget.

Velgertrøbbel

Men episoden med Grande og Raja er ikke Venstres eneste problem. Et knapt år etter at partiet gikk inn i regjeringen har det ikke fått noe løft i oppslutning.

De siste fem månedene ligger Venstre under sperregrensen, viser snittet til nettstedet pollofpolls. Lørdag fikk partiet støtte fra 3,8 prosent av de spurte i en måling fra Norfakta for Nationen og Klassekampen.

– Vi klarer ikke å vise hvordan Venstre utgjør en forskjell. Løsningen er å vise folk hvordan vi kan lage en klimapolitikk som både gir vekst og skaper arbeidsplasser, sier Grande til NTB.

les også

Kilder til VG: Høyre kuttet HRS-støtten uten å spørre Frp

Raja har følgende analyse:

– For det første må vi være tydelige på hvor vi står politisk. For det andre må vi kommunisere hva vi vil politisk. For det tredje må vi få fram det vi har fått til av gjennomslag, sier han, og legger til at partiet nå må finne ut hvorfor man ikke har fått til dette i året som er gått.

– Vi må styrke kommunikasjonen eksternt og være flinkere til å markere Venstres politikk eksternt. Oppgaven tilhører både lokallag, oss på Stortinget og folk i regjeringen.

Vil ikke røre abort

Regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre sitter nå i sonderinger med KrF om en mulig regjeringsutvidelse. Forhandlinger er ventet på nyåret.

– Det er ikke bare KrF som skal forhandle. Det skal Venstre også. Selv om vi er stolte over det vi oppnådde på Jeløya, har den levd i snart ett år, sa Grande.

Hun markerte samtidig en rød linje: I abortspørsmålet vil aldri Venstre være med på noe som svekker kvinners rettigheter.

les også

Ny undersøking: Knusande dom over Ernas abortflørt

– Abort er en vanskelig sak. Det har det alltid vært mellom oss og KrF. For oss er kvinners valgfrihet grunnleggende. Dette tror jeg blir en krevende prosess.

Statsminister Erna Solberg (H) åpnet i høst for å forhandle om deler av abortloven. Budskapet ble tatt godt imot i KrF, men møter motbør i Venstre, Frp og Høyre.

Venstres landsstyre behandler i helgen et forslag fra Oslo Venstre om å si nei til endringer i abortloven.

I forslaget heter det at Venstre vil beskytte retten til selvbestemt abort fram til tolvte uke og «vurdere utvidelse til sekstende eller attende uke». Samtidig heter det at Venstre ikke vil endre paragraf 2 c i abortloven, om svangerskapsavbrudd for barn med fare for alvorlig sykdom.

SV bykser fram 2,4 prosent i målingen. For de øvrige partiene er det bare mindre endringer.

Arbeiderpartiet får en oppslutning på 28,4 prosent (-0,7), SV 7,4 (+2,4), Rødt 3,1 (-0,8), Sp (11,6 (-0,2), KrF 3,8 (-0,2), V 3,0 (-0,8), Høyre 25,9 (-0,2), Frp 12,0 (-1,2), MDG 2,5 (+0,3) og Andre 2,4 (+1,5).

Målingen er utført 4.–5. desember. 1.000 personer er spurt, go feilmarginen er inntil 3,1 prosent.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder