Gavestrøm til brudeparet

Biskop Gunnar Stålsett holdt Mette-Marits hånd lenge da han kom for å overrekke Kirkens gave til brudeparet. De to hadde begge tydelig tankene rettet mot gårsdagens pressekonferanse.

 • NTB

Artikkelen er over 18 år gammel

Gunnar Stålsett sa også noen personlige ord til Kronprinsen og hans brud før han overrakte sine medbrakte gaver - en salmebok til dem hver og et praktfullt ikon fra Argentina.

Fra Forsvaret vanket det også kunst, en spesielt collage med motiver fra Paris, utført av kunstneren Jenny Alnæs.

Ordføreren i Oslo lovet brudeparet både folkefest og fyrverkeri, og operaforestillingen på Rådhusplassen vil de få opptak av senere. I tillegg hadde Per Ditlev-Simonsen med seg et maleri av HM Kongen, utført av Håkon Gullvåg. Bildet er en pendant til kongebildet som henger i Oslo Rådhus og valgt blant Gullvågs bilder av brudeparet selv.

Også fra Asker og Kristiansand kommuner var bryllupsgaven kunstverk. Fra Kristiansand fikk paret et bilde av sørlandskunstneren Kjell Nupen. Dette bildet har brudeparet også plukket ut selv. Ordfører Morten Strand overrakte et maleri, «Piraja» av den lokale kunstneren Bjørn Carlsen.Bjørg Wallevik hadde også med 1300 kunstverk fra unge Kristiansandere som synes det er stor stas at en sørlandsjente fra byen deres skal gifte seg inn i kongefamilien.

Ordføreren hadde også med seg en personlig gave til bruden, en sølvnål formet som en liten terne. Den gis til personen som kommunen setter stor pris på, fortalte hun ved overrekkelsen.

Komse fra samene

Som det kongelige brudeparet i 1968, fikk også dagens brudepar en komse - en samisk vugge - fra Samtinget. Komsen er pyntet med små nagler av sølv som skal beskytte barnet mot onde ånder.

- Komsen symboliserer fødsel og livets vekst og vil gi tronarvingen samisk kraft til å styre, sa sametingspresident Sven-Roald Nystø da han overrakte den gaven som er laget av Anders A. Gaup fra Masi.

Brudeparet beundret det vakre håndarbeidet, og la ikke skjul på at de satte stor pris på gaven til sitt fremtidige barn.

Landets fylkesmenn ga brudeparet servise til Skaugum og en liten Matguide ved siden av.

Det diplomatiske korps i Oslo, som representerer hele verden, ga en gave «fra hele verden», et flott, spesialinnbundet atlas fra National Geographic.

Hoff og stab og øvrige ansatte på Slottet og på Skaugum ga paret stålbestikket Una til 20 personer, mens Hofforvaltningen ga et japansk hjertetre som skal plantes på Skaugum.

Mer om

 1. Kronprinsparet

Flere artikler

 1. - Jeg er omstridt

 2. Vil ha Olav-statue til havgapet på Sunnmøre

 3. The Economist: - Nei, «Skrik» satte ikke verdensrekord

 4. Vil masseprodusere Olav-statuer

 5. Maler sin tøffe barndom

Fra andre aviser

 1. Noen av gavene

  Fædrelandsvennen
 2. Avduket seg selv

  Aftenposten
 3. Hoffmaler og provokatør til Bergen

  Bergens Tidende
 4. Kronprinsparet tar selv imot bryllupsgaven

  Fædrelandsvennen
 5. Årets fredsprisdiplom avduket

  Bergens Tidende
 6. Sonja stråler over portrett

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder