Kebba Secka trekker seg

INNENRIKS

Etter avsløringene i TV 2 om at Kebba Secka støtter omskjæring av jenter, trekker han seg fra Verdikommisjonen og som leder av Islamsk råd i Oslo.

  • NTB
Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:21

Han mener TV 2 redigerte opptaket på en måte som gir feil inntrykk av hva han står for. Likevel trekker han seg både fra Verdikommisjonen og som leder av Islamsk råd.

Statsadvokatembetet i Oslo og Oslo politidistrikt skal nå etterforske imamene og innvandrermiljøene i Oslo, ifølge Dagbladet. Lov om forbud mot kjønnslemlestelse kom i 1995 og strafferammen er opp til åtte års fengsel. Minst 29 norske jenter er allerede omskåret.

Skjult kamera

Etter å ha blitt utstyrt med skjult videokamera av TV 2 gikk Kadra, som er av somalisk opprinnelse, til lærer Kebba Secka ved Lofsrud ungdomsskole i Oslo. På oppdrag fra redaksjonen i «Rikets tilstand» gikk Kadra til ledere i det somaliske miljøet for å spørre om råd om omskjæring.

Flere religiøse ledere rådet Kadra til å omskjære seg. Lærer og Verdikommisjons-medlem Secka var én av dem.

-Det var på tide at de muslimske imamene ble avslørt, sier Kadra.

I ett år har hun vært på flukt fra sin egen familie på grunn av spørsmålet om omskjæring. Kadra bor nå på hemmelig adresse og er under beskyttelse, skriver VG.

- Sjokkert

Daglig leder i Verdikommisjonen, Fred Olav Sørensen, sa til TV 2 etter å ha sett innslaget at han var sjokkert.

- Det som er kommet fram på dette programmet, er vanskelig å svelge. Umulig å svelge, sa han. Kommisjonen vil kreve en redegjørelse av Kebba Secka på sitt styremøte fredag 20. oktober. Også barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim oppfordrer Statsadvokaten til å ta ut tiltale mot imamene. Hun reagerer kraftig på uttalelsene fra Kebba Secka.

-Han har mistet all troverdighet. Jeg vet nesten ikke hvilke ord jeg skal bruke, sier hun.