Håper på datasvar

KRISTIANSAND/OSLO (VG) Politiet håper at de i løpet av få dager har kartlagt bevegelsene til alle kjente personer som oppholdt seg i Baneheia den kvelden Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble tatt av dage.

Artikkelen er over 20 år gammel

Etter det VG kjenner til, knytter observasjonene i all hovedsak seg til enkeltpersoner som har oppholdt seg ved badevannene 2. og 3. Stampe i tidsrommet mellom klokken 18.00 og 20.15 fredag 19. mai, kvelden ugjerningen ble begått.

Avansert

For å kartlegge alle bevegelsene i området har politiet brukt det spesielle dataprogrammet «Analysts notebook». Programmet er utviklet av et britisk firma, og er et av verdens mest avanserte dataverktøy.

I Norge bruker også Politiets overvåkingstjeneste (POT) programmet, i likhet med en rekke lands overvåkings- og etterretningstjenester.

Ved hjelp av grafiske og visuelle fremstillinger kan politiet gjennomgå og se etter spesielle mønstre eller avvik i de observasjonene som er gjort.

Interessante opplysninger eller uriktige forklaringer kan raskt avdekkes ved hjelp av dataverktøyet, som også er i stand til å kjøre ressurskrevende kombinasjonssøk i flere databaser.

Det betyr at politiet kan sammenholde vitneforklaringer med utskrifter av mobiltelefontrafikken. Ved et slik søk vil datamaskinen raskt kunne avdekke det dersom noen har hevdet å være ett sted, mens mobilutskriften viser at vedkommende oppholdt seg på et annet sted.

På spreng

Helt siden Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen ble drept, har to etterforskere fra Kripos jobbet på spreng med å legge de innsamlede opplysningene inn i analyseprogrammet.

- Vi startet med rundt 140 bevegelser i tiden rundt drapstidspunktet. Dette er nå redusert til en håndfull. I løpet av få dager står vi forhåpentlig igjen med enda færre, sier Pedersen.

Mer om

  1. Barnedrapene i Baneheia

Flere artikler

  1. Håper å finne nye opplysninger i tipsflommen

  2. Nytt knivfunn i Baneheia

  3. Jakter på våpenet i blinde

  4. Milliondusør gir tipsflom

  5. Tror drapsmannen var alene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder