GLATTE VEIER: Det ser ut til å bli en regnfylt og nedbørstung jul for de aller fleste av oss. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Juleværet: Hei hå, nå blir det hålkeføre

Ønsket du deg hvit jul med puddersnø og deilige akebakker, synes nok ikke værgudene du har vært snill nok i år. Stålsett deg for store nedbørsmengder, vind og hålkeføre!

 • Hilde Kristine Misje

Artikkelen er over to år gammel

– Jeg skulle jo ønske at jeg kunne komme med en gladere nyhet enn dette, men det er et skikkelig væromslag på vei. Inn i julen kommer det en masse lavtrykk på rekke og rad, som drar med seg vind og regn over store deler av landet, sier vakthavende meteorolog Mariann Aabrekk i StormGeo til VG.

Meteorologen forteller at værbildet er svært usikkert.

– Lavtrykkene driver og flytter kraftig på seg. Akkurat nå ser det ut som om lillejulaften blir den beste dagen værmessig neste uke. Da vil det bli oppholdsvær i store deler av landet, og vinden roer seg.

Nedbøren på vei

Lavtrykkene er allerede på vei innover landet vårt.

– Det kommer nedbør inn mot Vestlandet i kveld, og trekker videre opp mot Trøndelag i kveld og natt. Det er viktig å merke seg at den varme luften legger seg oppå den kalde luften. Det gjør at nedbøren vil falle som regn, og fryse når den treffer bakken. Det betyr at det blir hålkeføre i store deler av landet fra og med tirsdag, fra Rogaland til Finnmark.

Også Marit Berger ved MET opplyser at mye varmluft er på vei mot landet vårt i kveld og natt.

SPEILGLATT: Underkjølt regn vil trolig gjøre veiene svært glatte de neste dagene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– På Vestlandet kommer det også en god del vind og nedbør som vil falle som regn og sludd, i forbindelse med lavtrykksfronten som er på vei inn i kveld. I Sogn og Fjordane kan det bli økning til liten storm fra sørlig vindretning, sier hun.

Berger opplyser at det er sendt ut to OBS-varsler for vanskelige kjøreforhold i dag, søndag. Fra i ettermiddag ventes det lokalt vanskelige kjøreforhold på grunn av sterk vind i kombinasjon med snø i Sogn og Fjordane og på Sunnmøre. I tillegg er det meldt om vanskelige kjøreforhold flere steder på Østlandet i forbindelse med regn som fryser på bakken.

Heller lage julestemning inne? Slik lager du «verdens beste lussekatter»

Stiv kuling i nord

I Nord ser det ut som det blir greit det kommende døgnet, med bare noen byger i ytre strøk. Tirsdag og onsdag ventes det mye nedbør i form av regn i Nord-Trøndelag og Nordland.

I Nord-Norge er det fra tirsdag av meldt stiv til sterk kuling, opplyser StormGeo.

– Værsituasjonen er betydelig for hele landet. Om jeg skal trekke frem en værvinner den neste uken må det bli områdene østafjells, som ligger mer i le for vinden og nedbøren. Men også de vil merke det store væromslaget, sier Aabrekk.

Det dårligste været lillejulaften vil komme fra Stad og nordover.

DRØMMEVÆR: Mange av oss må nok dessverre se langt etter puddersnø og perfekt skiføre i julen. Foto: Erik Johansen / SCANPIX

– Her vil det komme påfyll av de kjølige luftmassene, som vil føre til snøbyger, og sørvestlig kuling. Men for resten av Norge ser det ut til at lillejulaften blir en av de beste værdagene neste uke. Mange skulle nok håpet at godværet kunne forskjøvet seg til julaften, men lillejulaften er jo ofte den største utfartsdagen, så på den måten er det positivt, sier Aabrekk.

Lest denne? Bar 6 meter høy nisse opp på Europas høyeste sjøklippe

Nedbør julaften

På selveste julaften vil et kraftig lavtrykk komme inn i Norskehavet med sørvestlig kuling, regn og mildvær over Sør-Norge, der Vestlandet vil bli særlig utsatt. Lavtrykket fortsetter nordover, opplyser StormGeo.

– Det er ingenting som tyder på at lavtrykkene vil ta noen pauser i romjulen. Men det er fortsatt håp om perioder med bedre vær, sier Aabrekk.

Ifølge Marit Berger i MET vil det kommende lavtrykket bli liggende litt øst for Spitsbergen, noe som gjør at det vil trekke ned kald, nordlig vind.

– Det kan love godt for juleværet lengst nord. Men jeg tør ikke å gi noen garantier. På Østlandet og store deler av Sørlandet kommer det trolig inn et nytt lavtrykk i løpet av julaften, som gjør at temperaturene stiger igjen. Vestlandet får nok en mild og våt julaften, med regn en del steder, spesielt i ytre strøk.

Mer om

 1. Vær

Flere artikler

 1. Voldsom nedbør i natt: – Kan bli ekstremt

 2. Varsler full storm og store nedbørsmengder på lille julaften

 3. Uvær og farevarsler i nord og vest: Mildt, grått og vått

 4. Farevarsel for Sør- og Østlandet: Underkjølt regn kan gi trafikk-kaos

 5. Skikkelig ruskevær i vente Østafjells: Kan komme opptil 120 millimeter regn

Fra andre aviser

 1. Varsler vanskelige kjøreforhold i julehelgen.

  Aftenposten
 2. Østlandet blir helgens værvinner: - Bare å nyte det

  Aftenposten
 3. Lavtrykk på rekke og rad holder vinterværet unna

  Fædrelandsvennen
 4. Storm og regn i vente

  Aftenposten
 5. Varsler store mengder snø på Sørlandet

  Fædrelandsvennen
 6. Slik blir været i julen

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no