FUNNSTEDET: Brannvesenet fikk melding om skogbrann i Maridalen, men da de ankom stedet, fant de en død og forbrent person.
FUNNSTEDET: Brannvesenet fikk melding om skogbrann i Maridalen, men da de ankom stedet, fant de en død og forbrent person. Foto: ODIN JÆGER, VG

Tidligere drapsdømt siktet: Fant død og forbrent person i Oslo

INNENRIKS

MARIDALEN/OSLO (VG) Da brannvesenet rykket ut til melding om skogbrann i Maridalen onsdag, fant de et forbrent lik. Nå er en tidligere drapsdømt mann siktet for drap og likskjending.

Publisert: Oppdatert: 19.07.18 17:17

Den avdøde, som ikke er identifisert, ble funnet i Maridalen i Oslo omtrent klokken 15.00 onsdag.

En mann som ble påtruffet i umiddelbar nærhet til funnstedet, ble samme ettermiddag pågrepet og siktet for likskjending. Siktelsen er nå utvidet til drap.

– Mannen er norsk borger i 50-årene. Han er kjent for politiet, opplyste Anne Solem, seksjonsleder for etterforskning av alvorlige voldssaker ved Oslo politidistrikt, under en pressekonferanse torsdag formiddag.

Mannen varetektsfengsles i fire uker, én av dem i fullstendig isolasjon. Fengslingen er begrunnet med sakens alvorlighetsgrad og at det er fare for bevisforspillelse.

Mannen har brev- og besøksforbud hele perioden. Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt etterlyser nå vitner til hendelsen, og utelukker ikke at flere kan bli pågrepet.

Tidligere drapsdømt

Den siktede mannen er tidligere domfelt flere ganger, og har blant annet sonet en lengre dom for drap. Han er også tidligere dømt for vold, trusler og tyveri.

Mannen erkjenner ikke straffskyld, opplyser mannens forsvarer Fridtjof Feydt til VG.

På spørsmål om det er en sammenheng mellom den tidligere drapsdommen og den siste siktelsen, svarer forsvareren følgende:

– Jeg ser ingen slik sammenheng, sier Feydt.

Fengslingsmøte bak lukkede dører

Da mannen ankom fengslingsmøtet i Oslo tingrett torsdag, var han iført en grå joggedress og crocs-sko. Han fremsto sliten.

Politiet begjærte lukkede dører for møtet, men både den drapssiktede og hans forsvarer motsatte seg dette. Den siktede mannen gjentok to ganger at han ønsket å ha pressen til stede.

Politiet fikk derimot medhold i sin begjæring om lukkede dører.

– Alt er basert på løgn, alt er løgn, responderte da den siktede mannen til pressen.

Mannen ble avhørt i flere timer onsdag. Avhørene fortsetter i dag.

Populært turområde

Liket ble funnet noen hundre meter nordvest for Hammeren, et populært turområde i Oslo. Politiet vil ikke bekrefte om drapsstedet og funnstedet er det samme.

VG snakker med en mann som bor like ved funnområdet.

– Det er guffent at noe sånt har skjedd her i nærheten, sier han.

På funnstedet brant det på et begrenset område. Håvard Lunde ved Krimvakta i Oslo politidistrikt forklarer at det skyldes at det var lite brennbar vegetasjon i området.

Liket ble funnet i nærheten av markøren på kartet:

Teltcamper i nærheten

Etter funnet onsdag, ble det umiddelbart satt i gang et utvidet søk med blant annet politihelikopter og politihunder.

– Det ble gjort funn av flere teltcamper i nærheten av brannåstedet. Det er for tidlig for oss å si om dette har relevans for saken, sa Solem under pressekonferansen.

Åstedet for brannen og likfunnet ble også undersøkt av kriminalteknikere i går ettermiddag og natt. Politiet har gjort beslag, som det vil bli gjort tekniske undersøkelser av torsdag.

Avdøde ikke identifisert

Avdøde blir obdusert i løpet av torsdagen, og det jobbes videre med identifisering. Pårørende er ennå ikke varslet.

Politiet jobber nå ut fra flere teorier. De ønsker foreløpig ikke å svare på spørsmål om hvilke eventuelle skader den avdøde er påført, eller om den avdøde var i live da personen ble brent.

– Vi vet ikke hva som har skjedd på stedet. Vi ønsker kontakt med ytterligere vitner, opplyser Solem.

Spesielt er politiet interesserte i personer som bor i teltleirer nær åstedet. I tillegg vil politiet ha observasjoner av biler nær åstedet og andre opplysninger som kan være relevante.

Her kan du lese mer om