Sara Johannessen tok skiene fatt på Grünerløkka i Oslo. Foto: Solberg, Trond

Skiføret på Østlandet sikret i flere uker

Det snør tiddelibom. Og gradestokken forventes å holde seg blå. Dermed er skiføret på Østlandet sannsynligvis sikret i flere uker fremover.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

På Bjørnholt i Nordmarka var det tirsdag morgen allerede 80 cm.

– Det kommer sikkert 10–15 cm til før det gir seg, så da er vi oppe i meteren, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness til VG.

En av dem som benyttet seg av nysnøen, var Sara Johannessen, som spente på seg skiene midt på Grünerløkka i Oslo. Hun skulle på jobb.

- I dag er skiene et suverent framkomstmiddel. Jeg ville brukt mer tid om jeg måtte måke frem bilen, sier Johannessen til VG.

Snøen blir liggende

I løpet av ett døgn er det nå kommet 30 cm snø i Oslo. Men rekord for hovedstaden er det ikke. For man skal ikke lenger tilbake enn til 2006 – da kom det en halvmeter i løpet av 24 timer.

– Helgen blir i hvert fall kald. Det er fortsatt usikkert til uken. Det kan fortsette med 10 minus eller temperaturen kan stige igjen, men det blir nok på minus siden uansett. Det virker som skiføret er sikret for et par uker i østlandsområdet, sier Thyness.

Les også: Aldri mer bakglatte ski: Alt du må vite om felleski

Med nattens snøfall er skiføret sikret. Her fra Nordmarka før det kraftige påfyllet. Foto: Stella Bugge

Også i januar 1995 kom det et heftig snøfall i hovedstaden. Da økte snødybden i Sørkedalen fra 39 cm til 90.

Snøværet kommer til å roe seg i dagene fremover.

– Det kommer litt tilførsel av snø på Vestlandet og lette snøbyger på Østlandet. Men det er ikke snakk om mengder sammenlignet med dette døgnet. Så blir det gradvis kaldere, så det som ligger nå, blir liggende, sier Thyness.

Ved 9-tiden tirsdag hadde det ifølge meteorologen sluttet å snø i Kristiansands-området.

– Nå trekker det gradvis østover mot Oslo og til kvelden har det gitt seg også her, men det kan fortsatt snø i grensestrøkene i kveld, sier Thyness.

Fikk du med deg? Fem smøretips – slik får du gode ski

3 m snø i Nordland i 1953

Hun opplyser at det største snøfallet på ett døgn som virker realistisk er fra mars 1953 da værstasjonen Krutå fjellstue i Hattfjelldal i Nordland (600 moh) fikk 81 mm nedbør, og snødybden økte fra 176 til 276 cm.

– Snødybden passerte 300 cm et par dager senere, sier Thyness.

Men også Sørlandet har fått sin del av hvitt pudder.

Den 4. februar 1960 økte snødybden på Mestad i Oddernes i Kristiansand fra 19 til 96 cm, en økning på 77 cm. Stasjonen fikk da nesten 128,7 mm nedbør.

Når Vennesla oppgis som rekordhaver skyldes det nok at det her kom 131,8 mm nedbør, men snødbybden økte bare fra 15 til 52 cm.

TØFF START: Det var mange som måtte starte dagen med å måke fram bilen i Oslo tirsdag morgen. Foto: Evelyn Berg Hansen

Uværet stengte tirsdag morgen en rekke veier, og Vegtrafikksentralen advarer mot vanskelige kjøreforhold i morgentimene.

Også Ruter opplyser at snøværet skaper trøbbel for kollektivtrafikken, og ber reisende beregne ekstra god tid i dag.

Også togtrafikken fikk problemer på grunn av mye snø og Drammen stasjon var tirsdag morgen stengt på grunn av en feil på signalanlegget, noe som skaper problemer for alle tog som skal passere stasjonen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder