MØTER MOTSTAND: Sist helg møtte talsmann Ronny Alte opp på torget for å snakke med motstanderne. Lørdag vil de gå sine egne runder i Tønsberg.

MØTER MOTSTAND: Sist helg møtte talsmann Ronny Alte opp på torget for å snakke med motstanderne. Lørdag vil de gå sine egne runder i Tønsberg. Foto: Dennis Ravndal/VG ,

Vil møte «Soldiers of Odin» med røde nisseluer

Krever at politiet stanser patruljering i Tønsberg

Motstandere vil møte Odins soldater i Tønsberg med røde nisseluer, grøt og motpatruljer til helgen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter at gruppen som kaller seg Soldiers of Odin patruljerte gatene i Tønsberg natt til søndag, og varsler nye patruljer til helgen, varsler lokale SV-politikere en motmobilisering.

– Sist helg skapte fascister kledd i mørke hettegensere utrygghet i byen vår. Vi skal ikke ha private natteravner, eller Odins soldater på patrulje i Tønsberg. Vi skal være en by hvor alle er trygge, enten du er kvinne på vei hjem, innvandrer, asylsøker eller narkoman, sier Olav Sanness Vika (SV).

FØRSTE GANG I NORGE: Her patruljerer «Soldiers of Odin» i Tønsberg

– Vil passe på at de ikke skremmer

Han viser til at man under krigen tok på seg røde toppluer for å markere motstand mot nazismen. Nå vil han gjøre det samme mot Odins soldater.

– Sist helg valgte politiet på tross av advarsler å la gutta marsjere. Jeg frykter at vi vil se samme unnfallenhet mot de høyreekstreme denne helgen. Vi skal gå rundt i byen og passe på at Odins soldater ikke klarer å skremme så mye som en katt, sier Sanness Vika.

Også sist helg møttes rundt 60 mennesker på torget i byen for å vise motstand mot gruppen, som kaller seg en privat natteravnstjeneste.

- De må gjerne følge etter oss

Talsmann for Soldiers of Odin, Ronny Alte, reagerer kraftig på uttalelsene til SV-politikeren.

– Hva blir det neste? Han har hengt meg ut som fascist, nazist og jeg vet ikke hva. Jeg synes han skal skjerpe seg. Han har hengt ut både meg og Frp i lokalavisen. Dersom noen dør av overdose eller blir voldtatt i Tønsberg til helgen, håper jeg han tenker seg om, sier Alte.

Han har tidligere vært kjent som leder for Norwegian Defence League og den innvandringskritiske organisasjonen Pegida, men tar sterkt avstand fra sammenligningen med nazister.

– Dette er et personlig angrep på meg, og mine meninger. Han henger meg ut som nazist og fascist. Et prakteksempel på en venstreekstremist som bare vil lage kvalm. De må gjerne følge etter med røde nisseluer, sie Alte.

– Skremte dere noen i helgen?

– Nei, det gikk veldig stille og rolig for seg. Dette var for øvrig første helg på lenge at Tønsbergs Blad ikke hadde masse notiser om bråk og slåssing i byen. Tror du det er tilfeldig?

Det siste avviser politiet kontant.

– Vi hadde mer enn nok å henge fingrene i. Det er bare å gå inn og lese på politiets twitter-konto. Patruljene hadde mer enn nok å gjøre. Denne gruppen hadde ingen innvirkning på noe som skjedde i helgen for vår del, verken positivt eller negativt, sier Frank Gran, leder for ordenspolitiet i Tønsberg.

- Politiet kan ikke stanse

Politiet i Tønsberg mener på sin side at de ikke kan stanse Odins soldater fra å gå i gatene.

– Vi ser ikke noe annerledes på det enn forrige helg. Voksne, edru mennesker må kunne gå i Tønsberg, enten de er iført sorte gensere eller røde luer. Men det kommer an på hvordan de gjør det, sier politistasjonssjef Øystein Holt til VG.

Han sier likevel at politiet vil gripe inn dersom det bærer preg av borgervern eller forstyrrelse av ro og orden-

– Bærer det preg av en demonstrasjon, må de søke om tillatelse på forhånd. Bærer det preg av at de griper inn overfor andre mennesker, er det en politioppgave – og ikke lovlig. Blir det ordensproblemer i form av bråk eller annet, må vi også gripe inn, legger han til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder