LØSLATES: Den siktede kommisjonæren løslates fredag. 56-åringen har sittet i varetekt i to uker. Innfelt: Politiadvokat Ragnvald Brekke og siktedes forsvarer Morten Furuholmen. Foto: Ole N. Olsen, VG/Morten Holm, NTB Scanpix
LØSLATES: Den siktede kommisjonæren løslates fredag. 56-åringen har sittet i varetekt i to uker. Innfelt: Politiadvokat Ragnvald Brekke og siktedes forsvarer Morten Furuholmen. Foto: Ole N. Olsen, VG/Morten Holm, NTB Scanpix

Siktet for kampfiksing - løslates fra varetekt

INNENRIKS

(VG NETT) Tippekommisjonæren som står i sentrum for kampfiksingsaken, løslates fra varetektsfengsling i morgen.

Publisert: Oppdatert: 09.08.12 14:54

Av: Nilas Johnsen , Stein-Erik Stormoen , Ola Mjaaland og Pål Morten Skaret

56-åringen er fortsatt siktet for korrupsjon, bedrageri og påvirkningshandel - noe som har en strafferamme på ti års fengsel. Men etter det VG Nett kjenner til vil ikke politiet be om at mannen refengsles i morgen. Dermed slippes han fri, etter to uker bak murene.

Årsaken er at mannen nekter å gå i videre avhør.

- Siktede ønsker ikke å avgi politiforklaring nå, etter råd fra hans advokat. Vi har i fengslingsperioden sikret de nødvendige bevis, og der er derfor ikke noe grunnlag for fortsatt varetektsfengsling, men siktelsen mot ham opprettholdes, bekrefter politiadvokat Ragnvald Brekke, ved seksjon for miljø- og finans i Oslo politidistrikt.

Nekter kjennskap

56-åringens advokat, Morten Furuholmen, sier til VG Nett at det ville vært urettferdig om hans klient satt fengslet, mens de fire siktede fotballspillerne ikke er i varetekt.

- Det er ingen logikk i at min klient sitter fengslet, mens andre siktede har sluppet ut. Så politiet gjør det riktige her, sier Furuholmen.

- Når det gjelder avhørene, så har han allerede forklart seg til politiet, og jeg har bedt ham avstå fra videre avhør fram til jeg har satt meg bedre inn i politiets dokumenter, som er meget omfattende og hvorav flere av dem er klausulerte, fortsetter Furuholmen.

Mannen nekter å ha hatt kjennskap til de to kampene der det mistenkes fiksing. Som VG Nett tidligere har skrevet, mistenker politiet at 56-åringen har brukt et nettverk av kommisjonærer til å ta imot spill over maksgrensen og politiet ser på mulige fiksede kamper helt tilbake til 2000.

Under razziaen mot mannens tippekiosk i Tollbugaten beslagla politiet fire stasjonære datamaskiner og en eske med dokumenter. Politiet går i tillegg gjennom telefonsamtaler og andre bevis.

Tilbake i tid

Kampfiksingssaken ble rullet opp etter at det ble slått full alarm om to kamper i andredivisjon den 24. juni: Østsiden-Follo: 4-3, og Asker-Frigg: 1-7. Det er i kjølvannet av disse to kampene at tre spillere fra Follo og en fra Asker ble pågrepet.

Som VG skrev i forrige uke er en av mistankene mot tippekommisjonæren at han har godtatt spill over maksgrensen på 40.000 kroner per dag, og for å ha tatt imot et tips på 70.000 kroner i et kombinasjonsspill på de to kampene.

Men det dreier seg altså om mistanker som strekker seg mye lenger tilbake i tid, og om langt større beløp. Ifølge VGs kilder i gamblermiljøet rundt spillekiosken, ble det spilt meget hardt også på idretter som håndball, ishockey og trav.

Spillkiosken omsatte for flere titalls millioner kroner på spill til Norsk Tipping, og har i årevis ligget i toppen på listen over landets mest lønnsomme kommisjonærer.

- Aktivt salg

I 2008, da spillkiosken toppet listen og solgte spill på Norsk Tipping for 36,2 millioner kroner, uttalte den nå siktede kommisjonæren seg om hvordan han skaffet spillerne sine gode tips:

«Jeg driver aktivt salg, jeg selger kunnskap og jeg selger ikke noe annet enn spill. Du må tygge maten litt for kundene dine, og sørge for at de er godt informert», sa 56-åringen den gangen.

En av storspillerne fra den perioden beskriver svært høye innsatser.

- Jeg var profesjonell gambler og spilte nok for 40 millioner i en 5-7 års periode rundt år 2000. Det er et forsiktig estimat. Rundt ti ganger, jeg husker ikke helt, fikk jeg utbetalt over én million, sier personen til VG.

Her kan du lese mer om